Stran 82 od 145

Objavljeno: So Okt 29, 2016 12:14 am
Napisal/-a AndrejK
Tudi pri meni so obarvane rumeno, nekatere pa že odmetavajo liste. Take barve ni daleč naokrog!


Objavljeno: So Okt 29, 2016 12:26 am
Napisal/-a AndrejK
Sajenje asimin je pri meni zaključeno, v nasadu sem nadomestil cca 30 sadik, ki so podlegle poškodbam ali enostavno niso imele dovolj volje in so odnehale. Drugo leto bom pa bolj previden pri košnji Smile

Ostalo mi je še nekaj sadik, vzgojil jih je Marko Viher, enoletne, v 2l loncu, višina 60-70cm. Na voljo so naslednje sorte (cena 25eur):
Convis
Greenriver Belle
PA Golden3
RAD Overleese
Ruby Keenan
Sweet Virginia
Wells

Peterson's PawPaw, 28eur:
Rappahannock
Shenandoah
Susquehanna

Lp, Andrej

Objavljeno: So Okt 29, 2016 7:48 pm
Napisal/-a cinija1
Ojla
V parih dneh se je Asimina tako lepo obarvala iz zelene v rumeno
Kar ne morem se je nagledat.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: So Okt 29, 2016 8:15 pm
Napisal/-a lpmami
Res lepa barva! Bog ve, kakšno barvo bi tole listje dalo na mojo volno?!?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Nov 01, 2016 11:51 am
Napisal/-a AndrejK
Objavljeno v temi Sušenje sadja:
Letos sem poskusil s sušenjem asimin. Za enkrat rezultati niso vzpodbudni. Rezultat sušenja so sicer lepo dišeči krhlji podobnega okusa kot sveže asimine, ki pa povzročijo slabost in lahko tudi bruhanje. Pojedel sem 5 krhljev, po pol ure mi je postalo precej slabo, bruhal sicer nisem, slabost pa je izginila šele naslednji dan. Sin je pojedel 3 krhlje pred kosilom, čez pol ure je izbruhal kosilo in kar je od krhljev ostalo, potem slabosti ni več čutil.

Glede na informacije na internetu, niso vse sorte primerne za sušenje. Pri nekaterih naj bi se pri sušenju sprostilo preveč asimicina. Točno katere sorte sem sušil ne vem, saj sem jih kupil pri Agrolitu. Drugo leto pričakujem kar nekaj pridelka različnih sort, tako da bom s testiranjem sušenja vsekakor nadaljeval. Previdno.


Pa še nekaj dodatnih informacij: asimine so mi posušili na šoli, kjer imajo profesionalni sušilnik na topel zrak. Vpih zraka od spodaj, točno določanje temperature sušenja, izpuh zgoraj. Res super sušilnik, sadje posuši v enem dnevu. Kose sadja se naloži na silikonske mreže, zato da se posušeno sadje lahko lepo pobere (se ne prilepi na podlago). Ker so mreže za večkratno uporabo sem sprva menil, da je pri procesu sušenja prišlo do okužbe s kakšno bakterijo. Vendar reakcija po zaužitju je bila prehitra za tako okužbo, očitno je strup oziroma snov, ki povzroči slabost že v samem krhlju.

Razlago, ki se mi zdi najbolj verjetna, mi je povedal Andrej (TheChemist). Tudi v celicah ploda se nahaja asimicin, ki se po zaužitju v prebavilih sprosti postopama, encimi ga razgradijo. Sušenje pa povzroči, da celične stene celic, ki sestavljajo plod, popokajo, ves asimicin postane takoj dostopen, zato deluje že v ustih in želodcu ter povzroči slabost/bruhanje. Pojedel sem že kar nekaj svežih plodov, tudi prezrelih in nikdar nisem občutil podobnih posledic, tako da vzrok očitno v sušenju.

Kot rečeno, bom v naslednjem letu nadaljeval z raziskovanjem na tem področju, preveril bom vpliv različnih načinov sušenja in razliko med posameznimi sortami.

Lp, Andrej

Objavljeno: To Nov 01, 2016 1:20 pm
Napisal/-a Optimist
Iste težave, kot jih ti opisuješ zgoraj sem jaz doživel ob zaužitju še trde, nezrele ( hrustljave) Prime. V momentu slabost, mrzlica, pravzaprav kot bi me sklopilo iznapajanja Confused Celo noč krči v želodcu, zjutraj pa sem školjki spremenil barvo Crying or Very sad . Čez dan se je stanje počasi umirjalo, vendar sem precej pogosto hodil na vodo. Želodec pa še po enem tednu nekaj štrajka...
Torej bodite previdni, Indijanci majo prste vmes Cool_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....

Objavljeno: To Nov 01, 2016 1:24 pm
Napisal/-a lpmami
Joj, fantje, imate pa močne izkušnje! Hvala, ker jih delite z nami, da nam ni treba preskusiti vsega na svoji koži - pardon, želodcu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Nov 01, 2016 3:39 pm
Napisal/-a crtj

Objavljeno: To Nov 01, 2016 4:53 pm
Napisal/-a lpmami
Crtj, tidve povezavi odkrijeta kar precej podatkov o toksičnosti asimicina v plodovih. Najboljša razlaga se mi pa zdi od TheChemista. Predelava plodov - sušenje, pa očitno tudi predelava v pire (iz povezave ni razvidno, ali gre samo za mehansko ali tudi za toplotno obdelavo) in uživanje nezrelih plodov (Optimist) omogoči hitro sproščanje v človeškem telesu in hitre nevrotoksične reakcije. Zaužitje večjih količin svežih plodov pa sproži te reakcije v časovnem zamiku.
Nauk zame: kot doslej ne več kot eno do tri asimine na dan, pa itak ne prav dolgo, saj so zame za to predrage Gorenjka pač Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Ne Nov 20, 2016 5:03 pm
Napisal/-a papasmrk
Pozdravljeni,

ravnokar končujem z izkopom sadilne jame za asimino. Za izkop sem kot orodje večinoma uporabil kladivo in majzel(zidarsko dleto). Pred leti sem za mojo prvo asimino izklesal jamo globoko 120 cm, medtem ko ima tale nova jama v najnižji točki globino 90 cm.

izgleda pa tako: