Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Laughing

Ampak, kako dober in podroben opis "karakterja" ali bolje rečeno "pojave" - tudi zelo dobremu pisatelju se tega opisa ne bi bilo treba sramovati. Se mi zdi, da je voda velika ljubiteljica literature.

Tonček, goljufal pa ne bom Laughing.
mravlja

Živjo vsem,

kaže, da sem se v branju malenkost (ali pa kar precej) izgubil - in iščem slovenski prevod ali razlago angleške besede "isoperoxidase".
Ja, vem, ja, kemija... Rolling Eyes .

Skratka, vas lepo pozdravljam z gasilskim "Na pomoč".
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Prevod: IZOPEROKSIDAZA, morda izo peroksidaza, encim.Nazadnje urejal/a metuljc 31 Jan 2018 19:09; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Metuljc, hvala ti.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Zanima me, ali je morda kdo že uporabljal aplikacije za smartphone, namenjene temu, da poslikaš rastlino in izveš, katera bi lahko bila.

... Ter kako ste zadovoljni.

Malo neposrečen timing, ker je ravno zima, ampak radoveden sem zdaj Smile

Na primer: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.plantnet&hl=sl

(in če potem pogledate še seznam sorodnih)
metuljc

Obstaja kar nekaj takih strani, od brezplačnih do plačljivih, slednje so seveda praktično 100% zanesljive. Vem za eno, ki jo vodijo češki botaniki in so jo v nekaj letih razširili na lep del zemlje, tako imajo delo skozi celo leto.
Pri teh brezplačnih pa, kolikor vem od prijateljic, ki so profi botaniki, v naših koncih, glede na to, da bolj kot ne, temeljijo na zahodnoevropski flori, kar dobro delujejo. je pa precej odvisno od tega, koliko fotk določene vrste je že v njihovem arhivu (kolikor vem, se zelo hitro širi), pa tudi od kvalitete tvoje fotke.
Zdajle ne morem do diska, kjer imam spravljeno PP prezentacijo, na kateri imam nekaj linkov do takih strani. Ko bo povezava delovala, dopolnim odgovor.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Super, hvala lepa.
metuljc

Aha, povezava dela, dodajam: (pobrano s PP predstavitve predavanja maja 2017 v okviru Botaničnih večerov v organizaciji Botaničnega društva Slovenije)

http://www.flowerchecker.com/ (za divjerastoče rastline posredovanje slike ekipi 20 botanikov500 identifikacij / dan)

Plantifier - za vrtne rastline, okrasne rastline, grme, drevesa in čebulnice
posredovanje slike široki skupnosti ljubiteljev vrtnarjenja na portalu MyGarden.org

PlantSnapp - plačljiva aplikacija
za vrtne in okrasne rastline, njihove bolezni in škodljivce slika se posreduje strokovnjakom za vrtnarjenje podatki o oskrbi, možnost nakupa

LeafSnap - za drevesa računalniška identifikacija: primerjava slike s slikami v njihovi bazi Kanada, del ZDA, Velika Britanija

NatureGate - za divjerastoče rastline in ribe, ptice, metulje računalniška identifikacija

PlantNet - za divjerastoče rastline računalniška identifikacija geografsko najustreznejša (Zahodna Evropa) brezplačna

Če te zanimajo pa bolj slovenski viri, pa priporočam stran:
KeyToNature:
najprej bolj vsesplošen: https://www.keytonature.eu/wiki/

Bolj za naše ozemlje, delo naših ljudi (in sosedov iz Trsta, med katerimi so tudi Slovenci):
http://www.siit.eu/index.php/dolocevalni-kljuci/seznam-kljucev
Tukaj so raznorazni ključi, nastali s podporo projekta Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Univerze v Trstu. Tu sicer določaš po znakih, ne s pošiljanjem fotk, a je, po mojih izkušnjah, določitev mnogo bolj zanesljiva.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

V gozdu nad kanjonom Zarica na Savi mi je neki starejši "domorodec" pokazal tale grmiček z roza cvetki.
Vem, slike so slabe, bilo je oblačno pa še v gozdu, pa še slike so se na Shrani.si obračale čisto po svoje, tako da sem po štirih poskusih odnehala.
Torej, povedal je, da je bil grmiček lani precej večji, a so ga pri žaganju in vlaki dreves precej poškodovali. Tisti cvetek, ki je bolj blede barve (če se to sploh vidi), je bil odprt že pred zadnjim snegom in mrazom in je pomrznil, odpadel pa ni.
Imena ni vedel, jaz pa še manj. Gotovo ga pozna kdo na Gartlcu?

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc

Navadni volčin, Daphne mezereum. Plodi z rdečimi jagodami, katerih strup je eden najmočnejših rastlinskih strupov pri nas. Nasploh v Sloveniji uspeva 6 vrst volčinov. Poleg navadnega še dišeči v. (D. cneorum), progasti (D. striata), lovorolistni (D. laureolum), Blagajev (D. blagajana) in alpski (D. alpina). skupo jim je to, da dišijo, eni bolj, drugi maj, cvetovi, seveda, da so strupeni. Niso zastonj dobili ljudskega imena, ki nakazuje na strupenost.
Odgovori