Stran 83 od 95
Objavljeno: Če Nov 03, 2022 11:49 pm
Napisal/-a Peter
70% jih pojemo pečenih v pečici, kot krompir, same ali ob mesu. Tako so nam tudi najboljše. Nekaj jih vložimo, ali dodamo k zelenjavnim prikuham. Pohane nam niso všeč, ker nimajo posebnega okusa.
Vlagamo jih tako:
Olupiš, narežeš na poljubno velike kocke za 1x v usta. Skuhamo v kisu za vlaganje z vodo 1:3, sol, poper v zrnju, lovorjev list. Damo na pladnje, da se ohladijo in nato hladne v olivno olje. Vmes malo nadrobljenega česna in peteršilja.
Objavljeno: Pe Nov 04, 2022 2:09 am
Napisal/-a mravlja
Impozantna rastlina. Čestitke!
Objavljeno: Pe Nov 04, 2022 8:42 am
Napisal/-a muha
Peter: si jih kdaj pripravil kot pire? Same ali kot dodatek krompirju? Zelo hitro so skuhane.
Jaz sem včeraj kuhala zelenjavno enolončnico po kmečko: krompir, koleraba, korenje, repa in dodala še čajoto. Ravno toliko se je navzela okusov, da so bili koščki prav okusni. Le da jo bom naslednič dodala, ko bo ostalo že vrelo, ker je drugače preveč zmehčana. Res pa je, da sem dodala mlado, tako, ki še ni imela otrdele kožice in je ni bilo treba olupiti. Povsem zrela bi se verjetno obnašala drugače. A, ja: vse skupaj sem, ko je bilo kuhano, skupaj z vodo, v kateri se je kuhalo, zabelila z domačimi ocvirki.
Objavljeno: Pe Nov 04, 2022 8:06 pm
Napisal/-a Peter
Ne, kot pire še nikoli. Poskusim naslednjič dodat med krompir, da vidim kaj bodo otroci rekli.
Objavljeno: Pe Nov 04, 2022 9:26 pm
Napisal/-a Danilo
Krasna rastlina. To ista že koliko let odganja na istem mestu?
Objavljeno: So Nov 05, 2022 1:54 am
Napisal/-a Peter
3 ali 4, nisem siguren.
Objavljeno: So Nov 05, 2022 11:05 am
Napisal/-a brbr
Neverjetna rastlina. Poklon njej in skrbniku._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jan 30, 2023 1:57 am
Napisal/-a Peter
Leta 2013 sem posadil prvi 2 čajoti. Eno gladko, zrihtal Bicikel in eno bodičasto zrihtal en znanec.
Ker nisem opazil razlike v količini plodov, sem se odločil, da bodičastih ne bom več sadil.
Ker so plodovi precej negladki, sumim, da sta se bodičasta in gladka skrižali, sem vseskozi iskal bolj gladko gladko čajoto. Končno mi je uspelo dobiti eno. Upam, da požene.
Moje čajote:
Nova gladka iz Leclerc-a:
Objavljeno: Po Jan 30, 2023 9:06 am
Napisal/-a muha
Peter: ne vem, ali gre pri gladkih za križanje, ali pa počasi potegnejo na plano pra-gene. Tudi pri meni gladke iz leta v leto dobivajo več "kocin". Ne vem, ali sploh ima kdo v bližini bodičaste, saj je čajota nasploh redek gost v okoliških vrtovih. Edina, ki sem jo opazila, je bila gladka.
Ali pa te moti le, da je preveč brazdasta? Tale tvoja nova je za čajoto res nekaj izjemnega.
Objavljeno: Po Jan 30, 2023 11:57 am
Napisal/-a Peter
Po moje se je skrižala že prvo leto, ko smo imeli tudi bodičasto. Bile sta ena ob drugi.
Plodovi na gladki čahoti so bili kar gladki prvo leto. Vsa naslednja pa kot je na sliki razvidno. Vmes se je tudi našla kakšna, ki je imela 3-5 mehkih bodic.
Moti me predvsem, da je preveč brazdasta in zato zoprna za lupljenje. Ko nekaj časa stoji v kleti, postanejo olupki kar trdi in se ne prekuhajo, zato moteče, ker je treba z nožkom v vsako brazdo.
Staro, četudi bo pognala, bom izkopal in nasadil novo. Pa da vidimo rezultat.
Sem tudi razmišljal, da bi jo dal kam drugam in staro vseeno pustil, vendar ne bom, da ne reskiram spet križanja.
Nova, kaže znake življenja: