Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
ravnokar končujem z izkopom sadilne jame za asimino. Za izkop sem kot orodje večinoma uporabil kladivo in majzel(zidarsko dleto). Pred leti sem za mojo prvo asimino izklesal jamo globoko 120 cm, medtem ko ima tale nova jama v najnižji točki globino 90 cm.
izgleda pa tako:
a tkole dejansko funkcionira, mene skrbi, da bi ratala to posoda za zbiranje vode in potem posledica tega gnitje korenin?
Eno vprašanje glede asimine ( Sunflower)- a jo je v barjanskem področju z visoko podtalnico, glede menda globoko segajočih korenin, bolj kočljivo saditi kot avtohtono sadno drevje? Kjer mi recimo jablane ipd. zaenkrat kar solidno preživijo. Imam jo sicer možnost sadit tudi na mali hribček. Samo bojim se, da bo imela preveč sence od češnje in po drugi stran, da utegne biti potem zanjo poleti presuho. Na katero od teh dveh lokacij raje z njo?
lovor, če z jablanami ni problema, tudi z asimino ne bo težav. Lahko pa jo posadiš na dvignjeno gredo: z okolice namečeš zamljo na kup in narediš lokalni hribček, višine 50-80cm. Tako sem sadil v svojem nasadu, ki je na robu barja (rjava ilovnata prst, spodaj glina). V vmesnih jarkih pa sedaj voda stoji in bo celo zimo.
Imam pa občutek, da dvignjene grede niso potrebno, tako da bom naslednje leto sadil brez njih.
Odgovor na vprašanje je malce zakasnel, ali pa tudi ne. gnojenje lahko razdelimo na dva dela:
1. Gnojenje pri sajenju:Z njim pospešimo razrast koreninskega sistema in lažji start sadike. To najbolje in najlažje dosežemo z Bioorganikom. To je organsko gnojilo v briketih. Pomembno pa je, da vsebuje vse hranljive snovi :organsko maso, dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, železo, bor in cink. Vsebuje pa še naravni bioaktivator za pospešek. Predhodno na dno jame dodate granulirano gnojilo sadjarsko vinogradniške kvalitete. To pa je gnojenje na zalogo za naslednja leta.Bodite pozorni. Koreninski sistem ne sme priti v dotik z gnojilom.
2. Letno gnojenje odraslih sadik. Pod krošnjo naredite luknje z drogom za postavljanje fižolovk. To se naredi do oboda krošnje. Morda 10 lukenj cca 20-30 cm globoko. Vanje nasujemo Bioorganik in sadjarski Vrtnarček, ali kar specialno gnojilo za asimine. Na trg pride po Novem letu. Čas tega gnojenja je celo zimo ,do marca.To korenine počasi porabljajo celo leto.
Svojo Sunflower, ki je leto in pol kar dobro ( 3 leta ima skupaj) uspevala na polsenčnem balkonu v velikem loncu, sem preselil na del vrta, ki gre v umetno narejen hribček. Dol na ravnino je nisem dajal, ker se mi zdi, da je podtalnica previsoka in ob deževjih preveč zastaja voda. Nekaj sence od češnje bo imela. Zna biti na hribu občasno presuho za njo. A vi precej zalivate asimine, če je suša, posebej dokler so mlade?
Predvsem pa sprašujem, če sem kiksnil, ker sem jo posadil brez mreže za voluharja. Nekaj mi pravi, da voluharji korenin asimine ne jedo. Kaj pa, če se ti glasovi motijo? Naj jo izkopljem in se enkrat posadim skupaj z mrežo?
Svojo Sunflower, ki je leto in pol kar dobro ( 3 leta ima skupaj) uspevala na polsenčnem balkonu v velikem loncu, sem preselil na del vrta, ki gre v umetno narejen hribček. Dol na ravnino je nisem dajal, ker se mi zdi, da je podtalnica previsoka in ob deževjih preveč zastaja voda. Nekaj sence od češnje bo imela. Zna biti na hribu občasno presuho za njo. A vi precej zalivate asimine, če je suša, posebej dokler so mlade?
Predvsem pa sprašujem, če sem kiksnil, ker sem jo posadil brez mreže za voluharja. Nekaj mi pravi, da voluharji korenin asimine ne jedo. Kaj pa, če se ti glasovi motijo? Naj jo izkopljem in se enkrat posadim skupaj z mrežo?
lovor, naslednje leto ti proporočam, da jo zalivaš zelo pogosto, vsak drugi dan, kadar ni dežja. Glede na to, da je na hribčku, preveč zalita ne bo nikdar.
Voluhar pusti asimine na miru. Pa tudi miši in zajec, tako da sajenje v mrežo ni potrebno.
Voluhar korenin asimine ne mara. Presajanje je za asimino na stalnem mestu problematično; redko ga preživi._________________LP -------------------------------------------------- Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Voluhar korenin asimine ne mara. Presajanje je za asimino na stalnem mestu problematično; redko ga preživi.
Če si jo imel v loncu eno leto, kjer je dobro uspevala in jo naslednjo jesen presadiš na predvideno stalno mesto v vrtu, naj bi torej imela malo šans, da preživi