Stran 84 od 92
Objavljeno: Pe Avg 04, 2017 5:45 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Samo dejansko se mi zdi, da so pa te letošnje temperature za paradižnik na prostem, ki ima cel dan sonce, že kar malo prehude.
Morda nelogično, ampak prav res mi slabše in bolj neeenakomerno zorijo kot enake sorte na pokriti gredi za hišo,
kjer bi človek predvideval, da imajo premalo sonca, le nekaj ur na dan.
Tudi okus teh, ki so bolj v polsenci, se mi zdi boljši.
Temni paradižniki - Black Cherry in Black Sarah in Purple Bumble Bee na odprti njivi tudi ne dobijo prave barve.
Ko so zreli, niso temno rdeče-rjavi, temveč bolj svetlo rjavi, na oker ...
Sicer se mi je podobno lanko leto obnašal Black Krim, ko so bili plodovi na njivskih sadikah prav tako svetlejši od tistih iz manj osončene lokacije.
Objavljeno: Pe Avg 04, 2017 8:05 pm
Napisal/-a muha
Meni je letos hecno, da na prenekateri sadiki zorijo posamezni paradižniki že v 3. etaži, v prvi od spodaj je pa še vedno nekaj zelenih? To se mi dogaja v tunelu, ki je poleg folije pokrit še z enojnopleteno protitočno mrežo. Na prostem, kjer mreže ni, je liste ocufala sodra ob zadnji nevihti. Sem se že ustrašila, da je začetek plesni, pa k sreči ni šlo za to in sadik ni bilo treba z ničemer škropiti. So pa na videz precej oguljene.
Objavljeno: Pe Avg 04, 2017 8:26 pm
Napisal/-a htf_lover
Andrej Banko je napisal/a: |
Samo dejansko se mi zdi, da so pa te letošnje temperature za paradižnik na prostem, ki ima cel dan sonce, že kar malo prehude. Morda nelogično, ampak prav res mi slabše in bolj neeenakomerno zorijo kot enake sorte na pokriti gredi za hišo, kjer bi človek predvideval, da imajo premalo sonca, le nekaj ur na dan. Tudi okus teh, ki so bolj v polsenci, se mi zdi boljši. Temni paradižniki - Black Cherry in Black Sarah in Purple Bumble Bee na odprti njivi tudi ne dobijo prave barve. Ko so zreli, niso temno rdeče-rjavi, temveč bolj svetlo rjavi, na oker ... Sicer se mi je podobno lanko leto obnašal Black Krim, ko so bili plodovi na njivskih sadikah prav tako svetlejši od tistih iz manj osončene lokacije. |
Da temeprature so previsoke in plodovi se kuhajo na žgočem soncu. Pri meni plodovi o Amazon Chocolate, Black sara, Black krim prisilno dozorijo in so skuhani. Primerni so le za mezgo.
Objavljeno: Pe Avg 04, 2017 10:03 pm
Napisal/-a MARIJAV
Hja, še sreča da sem ob prihodu z morja pobrala 4 ogromne košare zrelega paradižnika (vsaj 60-70 kg) in ga skuhala v mezgo in kečap, sicer bi verjetno mezga tekla že kar po kolih navzdol , tako je vroče. Pred 2 urama na balkonu v senci 39 stopinj. Noro..._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Pe Avg 04, 2017 10:31 pm
Napisal/-a lpmami
Pri meni sta na vzhodnem balkonu, ki ima sonce od jutra do dveh, treh, pri tem se pa vsa vročina ujame vanj, ker ni nobenega vetra, dva vipersneprčka kar boga. Listje je neugledno, cvetita precej, zorita tudi, nisem pa pogledala, koliko so oplojeni zadnji cvetovi, ki so se odprli v tej vročini._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: To Avg 08, 2017 12:49 am
Napisal/-a nikolaj
Letos je pri meni s paradižnikom in papriko prava mala katastrofa .
Z vzgojo sejančkov in presajanjem na prosto je bilo vse ok, do prve vročine, ko so na papriki (Ljubov dlan) začele nastajati rumene lise - posledica ožganin od sonca, stanjšana stena in znotraj voda. Danes grem po dopustu in vročinskem valu v pregled, nakar vidim, da so paradižniki večinoma že utekočinjeni in ravno tako ožgani od sonca. Zavrgel sem vsaj 3/4 pridelka, tudi Oxheart Pink, ki je 2 tedna nazaj odlično kazal je sedaj ena sama razvalina. Na tisto kar je ostalo ne računam preveč, tako da je sezona zame več ali manj končana.
Tuhtam, kaj se da v takšnih okoliščinah storiti v prihodnje:
- zastiranje z mrežo ali drugim 'prekrivalom'
- sajenje med druge kulture
- mazanjem plodov s kremo za sončenje
No ja, obliž na rano mi je tale orjak, za katerega sprva sploh nisem vedel, da je v enem samem kosu
Objavljeno: To Avg 08, 2017 8:33 am
Napisal/-a muha
nikolaj je napisal/a: |
- zastiranje z mrežo ali drugim 'prekrivalom'
|
Na vsak način senčenje z zračnim prekrivalom. Moji na hišnem vrtu, ki so pod tunelom iz folije in še enojno pletena protitočna mreža čez, prestajajo tole vročino brez kakršnikoli težav. Na odprtem vrtu pa je nekaj pečenih. A spet samo tisti, ki so izpostavljeni soncu. Redčenje listov se letos ni obneslo. Že dolgo tega je, kar sem prebrala, da je po možnosti treba vedno pustiti toliko listja, kolikor ga plodovi potrebujejo za senco. Se pravi: obtrgovanje listov po pametnem preudarku: če je vroče, ni plesni, če je deževno pa ožiga ne
Objavljeno: To Avg 08, 2017 9:08 am
Napisal/-a juglans
nikolaj, verjetno bo edina pametna rešitev senčenje in dovolj vlage, a previdno z gostoto mreže, ker ti bo v primeru premočne osenčenosti in poletja z nekoliko manjšo sončno intenziteto rastlinje spodaj divjalo.
Bi pa omenil še lastno izkušnjo, ki mi je bila kar neverjetna.
Včeraj sem obtrgoval zalistnike in še privezoval ob kole moj paradajz. Sorte so kr nekaj.
... no, to ni neverjetno, ampak sledeče.
Na enem paradižniku sem našel koloradskega hrošča, ki objeda listje. Ob začudenju sem si prav vzel dovolj časa, da sem opazoval ali vidim prav ali pa ne, in ni dvoma. Debelinko je žrl paradižnikovel liste.
Ali je bilo to že opaženo kje?
Objavljeno: To Avg 08, 2017 9:16 am
Napisal/-a MARIJAV
Ja, tudi jaz sem pred nekaj leti že opazila koloradarja na paradižniku, ampak ni bil kak tak naval kot na krompirju, pač pa kak posameznik tu in tam. Upam, da jim paradižniki sčasoma ne bodo šli množično v slast....Potem smo pa n....._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: To Avg 08, 2017 10:05 am
Napisal/-a pep
Ta nadloga si privošči tudi jajčevce, saj je sorodnik krompirja.