Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
dodatek: Aha, tole sem potem malo narobe napisal, če sta bili obe ena ob drugi.
Pri Petru ne more biti govora o križanju, saj mu vedno odganja iz istih podzemnih gomoljev. Kolikor se spomnim, se to dogaja že kar nekaj let. Mi pač nimamo teh pogojev in niti ne pomislimo na to varianto.
Sam imam bledo rumeno sorto z istim virom (Francija preko Leclerc) kot sem urejal pred leti tudi za Petra. Še vedno se drži lepo brez bodic in tudi jamičasta ni pretirano. To različico sem izbral, ker se mi je obnesla nekoliko bolje kot zelena. Za odtenek je bolj zgodnja.
@Peter, upam, da ti uspe s to bolj gladko varianto. Jaz še pred Leclerovim virom nisem imel sreče s sicer lepimi plodovi s tržnic (London, Barcelona), ker niso odgnale. Res pa sem imel takrat precej manj znanja. Mogoče tudi tiste različice niso bile ravno za naše okolje. Francija pa ima relativno podobno podnebje.
Predlagam, da se kar potrudiš s kalitvijo in jo že takoj začneš vzpodbujati. Pa seveda objavljal kako uspeva....
Pri Petru ne more biti govora o križanju, saj mu vedno odganja iz istih podzemnih gomoljev. Kolikor se spomnim, se to dogaja že kar nekaj let. Mi pač nimamo teh pogojev in niti ne pomislimo na to varianto.
Sam imam bledo rumeno sorto z istim virom (Francija preko Leclerc) kot sem urejal pred leti tudi za Petra. Še vedno se drži lepo brez bodic in tudi jamičasta ni pretirano. To različico sem izbral, ker se mi je obnesla nekoliko bolje kot zelena. Za odtenek je bolj zgodnja.
@Peter, upam, da ti uspe s to bolj gladko varianto. Jaz še pred Leclerovim virom nisem imel sreče s sicer lepimi plodovi s tržnic (London, Barcelona), ker niso odgnale. Res pa sem imel takrat precej manj znanja. Mogoče tudi tiste različice niso bile ravno za naše okolje. Francija pa ima relativno podobno podnebje.
Predlagam, da se kar potrudiš s kalitvijo in jo že takoj začneš vzpodbujati. Pa seveda objavljal kako uspeva....
Bicikel,
Ni vedno iz istih korenin.
Tam kjer sem jo posadil prvo leto, je imela premalo prostora. Naslednje leto sem posadil svoje plodove prvega leta. Na tem mestu, kjer je sedaj vsa leta, sem tudi par krat na novo posadil, ker stara korenina ni odgnala. Se pa ne spomnim točno koliko krat je odgnala. Recimo 5 do 6 krat je odgnala in 3-4 krat sem moral uporabiti novo čajoto, vedno svojo.
Na drugi strani posta o čajotah so slike mojih prvih čajot. Se vidi da so plodovi že imeli brazde:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about51-0-asc-15.html
Ni vedno iz istih korenin.
Tam kjer sem jo posadil prvo leto, je imela premalo prostora. Naslednje leto sem posadil svoje plodove prvega leta. Na tem mestu, kjer je sedaj vsa leta, sem tudi par krat na novo posadil, ker stara korenina ni odgnala. Se pa ne spomnim točno koliko krat je odgnala. Recimo 5 do 6 krat je odgnala in 3-4 krat sem moral uporabiti novo čajoto, vedno svojo.
Na drugi strani posta o čajotah so slike mojih prvih čajot. Se vidi da so plodovi že imeli brazde:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about51-0-asc-15.html
Aha, potem je razumljivo možno tudi križanje. Mogoče teh podrobnosti tudi nisi napisal. Ali pa sem v glavi enostavno posplošil
Saj brazde imajo vse, tukaj najbrž ne boš mogel kaj dosti. Jamičaste površine pa se res najbrž lahko znebiš.
No, vidim, da ti nova že obetavno odganja. Lepo, kar tako naprej .... ! Sicer pa če jih imaš več, lahko poizkusiš tudi metodo s samo peško, kot je opisala že muha. Meni se je dobro obnesla in kalim samo še peške. Predvsem zaradi manjšega prostora in začetnega spremljanja rasti korenin, če se peško posadi v prozoren lonček in potem presaja v večjega.Nazadnje urejal/a Bicikel 30 Jan 2023 11:48; skupaj popravljeno 1 krat
Saj brazde imajo vse, tukaj najbrž ne boš mogel kaj dosti. Jamičaste površine pa se res najbrž lahko znebiš.
No, vidim, da ti nova že obetavno odganja. Lepo, kar tako naprej .... ! Sicer pa če jih imaš več, lahko poizkusiš tudi metodo s samo peško, kot je opisala že muha. Meni se je dobro obnesla in kalim samo še peške. Predvsem zaradi manjšega prostora in začetnega spremljanja rasti korenin, če se peško posadi v prozoren lonček in potem presaja v večjega.Nazadnje urejal/a Bicikel 30 Jan 2023 11:48; skupaj popravljeno 1 krat
Sem malo bral svoje prejšnje poste. Ugotavljam, da sem se zgoraj zlagal
Na prvem mestu sem jo imel 2 leti in šele nato sem jo posadil spodaj kjer se vsako leto vzpenja na balkon in dela senco spodnjemu in zgornjemu stanovanju. Kot sem napisal, se ne spomnim koliko krat sem tu posadil novo. Sgurno vsaj 3 ali 4x.
Po vsej temi je kar nekaj mojih slik, kjer so razvidni plodovi in kako so pridobivali brazde in majhne vdolbinice.
Na prvem mestu sem jo imel 2 leti in šele nato sem jo posadil spodaj kjer se vsako leto vzpenja na balkon in dela senco spodnjemu in zgornjemu stanovanju. Kot sem napisal, se ne spomnim koliko krat sem tu posadil novo. Sgurno vsaj 3 ali 4x.
Po vsej temi je kar nekaj mojih slik, kjer so razvidni plodovi in kako so pridobivali brazde in majhne vdolbinice.
Bicikel je napisal/a: |
d Jaz še pred Leclerovim virom nisem imel sreče s sicer lepimi plodovi s tržnic (London, Barcelona), ker niso odgnale. Res pa sem imel takrat precej manj znanja. Mogoče tudi tiste različice niso bile ravno za naše okolje. Francija pa ima relativno podobno podnebje. . |
Lahko pa, da so bile zaradi možnosti daljšega skladiščenja obdelane proti kalitvi in tvoje ne-znanje ni imelo nič pri tem.
Čas je že, odslej gredo peške v lonec s prstjo ne v lonec za kuhanje:
Tole sem posadila dobrih 10 dni nazaj (mislim da, točno se ne spomnim). Peška je izgledala bolj ubogo, nisem verjela, da bo kaj iz nje ampak po 3 dneh v vlažni papirnati servieti je nakazala poganjek, koreninico pa komajda.
Tale je že iz dvodnevnega nakaljevanja, čaka jo lonček s substratom. Ne izgleda neoporečno, a iz gornje sem se naučila, da ni takoj za obupati. Če dobro pogledate se levo zgoraj vidi nakazan poganjek stebla in ena mičken nastavek koreninice:
Če izgleda stoodstotno zdrava, lepa in bela, je niti ne nakaljujem. To počnem le z navidez prizadetimi. Sami sadeži mi še ne odganjajo, so bili vso zimo na mejno nizki temperaturi.
Dve gajbici sem imela nad gajbico k kiviji. Tiste so mi pričele intenzivno propadati že januarja. Ostale, ki so bile posebej, so se lepo ohranile.
Tole sem posadila dobrih 10 dni nazaj (mislim da, točno se ne spomnim). Peška je izgledala bolj ubogo, nisem verjela, da bo kaj iz nje ampak po 3 dneh v vlažni papirnati servieti je nakazala poganjek, koreninico pa komajda.
Tale je že iz dvodnevnega nakaljevanja, čaka jo lonček s substratom. Ne izgleda neoporečno, a iz gornje sem se naučila, da ni takoj za obupati. Če dobro pogledate se levo zgoraj vidi nakazan poganjek stebla in ena mičken nastavek koreninice:
Če izgleda stoodstotno zdrava, lepa in bela, je niti ne nakaljujem. To počnem le z navidez prizadetimi. Sami sadeži mi še ne odganjajo, so bili vso zimo na mejno nizki temperaturi.
Dve gajbici sem imela nad gajbico k kiviji. Tiste so mi pričele intenzivno propadati že januarja. Ostale, ki so bile posebej, so se lepo ohranile.