Stran 84 od 107
Objavljeno: Ne Nov 08, 2020 5:15 pm
Napisal/-a juglans
Ali bi se dalo vsaj približno ugibati sorto drevesa, če povem, da je jesensko obarvano listje, ki odpada rumeno zelene barve. Se mi zdi, da ima večina prevladujoč rdeč ton, pri temu ga pa ni nič.
Drevo je starejše, deblo ima cca 20cm.
Plodovi so kar veliki, nekoliko višji z izrazito koničko na koncu in štiri, redkeje pet prekatni. Po obodu zgledajo nekako kvadratasto.
Objavljeno: Ne Nov 08, 2020 5:59 pm
Napisal/-a metuljc
Juglans, v rast Baznik imajo celo serijo sort, morda bi ti znali pomagati.
Objavljeno: Ne Nov 08, 2020 7:00 pm
Napisal/-a juglans
Se bojim, da bo kar takle. Ni pa to isto drevo, pa tudi daleč ne tako staro. Zgolj po obliki plodov.
juglans je napisal/a: |
... aha @battagelli, potem so to tisti mali in navznoter rjavi kakci čokolatinčki. Jih je bilo nekaj v lesenih gajbicah. Res je, v glavnem imajo vsi kosti in trenutno, ko so še čvrsti kar dobri. Kako bo pa z dozorevanjem se bo šele izkazalo - potrdilo tvoje besede. Ampak, kot sva že razpravljala, tipo bo po okusu verjetno kar pred vsemi ostalimi sortami.
Če kar tu omenim še tisto drugao stvar ... Sem šel na ogled onega starega kakijevega drevesa. Star naj bi bil okoli 100 let, prinešen iz Trsta, drevo zelo visoko, ozke krošnje, skratka po izgledu v stilu dreves travniškega sadovnjaka, deblo premera 30 ali več cm. Plodovi nekoliko koničasti, po obodu rebrasti - štirje prekati, lepe oranžne barve. V primerjavi s sorto hiratana zori počasneje in v kleti zdrži nekje do februarja. Nekaj plodov zorim z jabolki, da jih poizkusim.
Slikce https://www.dropbox.com/sc/jmwoppfhwy91st1/AAC-XEoflmoKn0RvTjynK6Uda |
Objavljeno: Ne Nov 08, 2020 7:02 pm
Napisal/-a juglans
... in še odgovor poznavalca.
battagelli je napisal/a: |
Ja to je kaki res izpred obdobja več kot stotih let. Ob najinem pogovoru ga nisem prepoznal,po sliki pa ga poznam. Takega imamo v soseščini višji je od hiše,vsako leto rodi po cca 300kg NEOKUSNIH kakijev.Spomin mi seže 40 let nazaj in že takrat je bil enake višine in obsega.V prvi priliki ga poslikam. Mogoče je neokusen zaradi preobilice plodov kateri so vsako leto obilno naloženi.Sicer zelo lep,oranžen brez črnih lis in kolobarjev a nažažost podpovprečnega okusa. Izgleda da se je pred sto leti dobila v večini ta sorta,ali pa je toliko odporen da je preživel mrzle zime katere se vsake toliko let pojavijo in pobereji tudi oljke.[/img] |
metuljc hvala, sem že predhodno preverjal po spletu, pa nekako ne najdem takšnih oblik.
Za drugi del testa še počakam, da se zmehča.
Objavljeno: To Nov 10, 2020 10:02 pm
Napisal/-a mravlja
Zadnja letošnja, na soboto pred zahvalno nedeljo...
Dozorela nista, a sem ju vseeno pobral, mogoče pa še bosta.
.
Objavljeno: So Nov 14, 2020 1:30 pm
Napisal/-a misoo83
Razlika u plodovima kakija .
https://youtu.be/agiGtFiFbig
Objavljeno: Pe Nov 20, 2020 10:24 am
Napisal/-a mravlja
Objavljeno: Pe Nov 20, 2020 1:13 pm
Napisal/-a muha
Andrej Banko je napisal/a: |
Jaz najprej zložim v plastično posodo, nakapljam ognjeno vodo okoli pecljev, zraven za ziher položim še mali pokrovček za steklenice s prej omenjeno tekočino, zaprem posodo in jo dam v vrečko ter zavežem.
|
Nakapala ognjeno vodo, zložila v plastično posodico, jo tesno zaprla in po 1 tednu imam trdoužitne kakije. . AB, hvala, meni trdoužitni daleč bolj teknejo kot "marmeladni".
Objavljeno: Pe Nov 20, 2020 2:06 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Dela, a ne !!!
Jaz sem včeraj kar v eno večje nastavil novo rundo, in sicer kakije od MijeLan.
Zanimivi, taki malo manjši plodovi.
Namesto kapalke sem uporabil fino pršilko.
Objavljeno: So Nov 21, 2020 11:52 pm
Napisal/-a Tonček
KakijeNazadnje urejal/a Tonček 16 Dec 2020 10:13; skupaj popravljeno 1 krat