Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2017

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

juglans je napisal/a:
Na enem paradižniku sem našel koloradskega hrošča, ki objeda listje. Ob začudenju sem si prav vzel dovolj časa, da sem opazoval ali vidim prav ali pa ne, in ni dvoma. Debelinko je žrl paradižnikovel liste.

Videla ne, ampak, v sili še hudič muhe je, krompir, melancani, paradižnik, so razhudnikovke, koloradski hrošči imajo radi melancane, zakaj ne bi jedli paradižnika. No, vem, da jedo tudi grenkoslad in pasje zelišče, tudi razhudnikovki.
nikolaj

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

@muha, @juglans
Dejansko je težko najti primerno lego z recimo naravno senco, ki bi dobro delovala skozi celotno sezono. Na začetku pri intenzivni rasti paradižnik 'posrka' vso razpoložljivo svetlobo, tudi kasneje zdržijo do kakšnih 35°C. Ob hujših vročinskih valovih pa gre vse skupaj drastično navzdol... A vi imate ves čas pokrito? Lahko kakšen link do te folije?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Nikolaj, takole mrežo za senčenje imam jaz v enem od obeh rastlinjakov, predvsem zato, da sonce malce manj pripeka. Letos je bilo v vročih dnevih notri 45 stopinj. Prodajajo različne stopnje zatemnitev, jaz imam najnižjo. Še kak teden, pa jo bomo odstranili za letos. Tudi jaz letos puščam na paradižnikih veliko listov. V rastlinjaku ni bilo nobenega od sonca poškodovanega ploda. Na vrtu pa imam pokrito s protitočno mrežo, ki malo manj senči, a malce tudi. Ožigov nimam, le na eni papriki je bil.

Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

MARIJAV je napisal/a:
Ja, tudi jaz sem pred nekaj leti že opazila koloradarja na paradižniku, ampak ni bil kak tak naval kot na krompirju, pač pa kak posameznik tu in tam. Upam, da jim paradižniki sčasoma ne bodo šli množično v slast....Potem smo pa n.....

Imamo rešitev. Ni sicer lahka, prej "trnasta", ampak veliko bolj v slast jim grejo "liči paradižniki" ali kako smo jih že poimenovali. Torej posaditi te rastline v bližini, pa bodo vsi tam. Sicer se ne bojim, da bi Slovencem zmanjkalo krompirja.....
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Brezimenski pelat, ki obilno rodi.

julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Bicikel je napisal/a:

Imamo rešitev. Ni sicer lahka, prej "trnasta", ampak veliko bolj v slast jim grejo "liči paradižniki" ali kako smo jih že poimenovali. Torej posaditi te rastline v bližini, pa bodo vsi tam. Sicer se ne bojim, da bi Slovencem zmanjkalo krompirja.....

Se strinjam s trditvijo! Lani so mi koloradarji požrli liči paradižnik, kolikor se je le dalo. Letos pa so mi napadli beli jajčevec, na katerem se še vedno pasejo, pa mi zato pustijo pri miru dva jajčevca in liči paradižnik Smile
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Včeraj in danes smo pri sosedih kmetih pomagali pobirati krompir. Koloradarjev v zemlji kolikor hočeš. In seveda, ker smo jih zbezali na plano, so se lačni spravili na bližnje paradižnike drugih sosedov, saj kromprijevke ni več v bližini.
Torej je čisto res, da znajo prav veselo grizljati paradižnike, sorodnike krompirja, če ni drugega.
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Bicikel je napisal/a:
Včeraj in danes smo pri sosedih kmetih pomagali pobirati krompir. Koloradarjev v zemlji kolikor hočeš. In seveda, ker smo jih zbezali na plano, so se lačni spravili na bližnje paradižnike drugih sosedov, saj kromprijevke ni več v bližini.
Torej je čisto res, da znajo prav veselo grizljati paradižnike, sorodnike krompirja, če ni drugega.

Kot pravi star pregovor: v sili hudič še muhe žre!_________________kar zraste pač zraste
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zabelezke moje zene:

predvcerajsnjim kar nekaj pridelka...

in danes tega mnogo vec...

Nekako bomo morali skozi tole vreme.

Sedaj spet sije sonce - do naslednje fronte...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, da se počasi vrnem s počitnic, kjer sem bila v obdobju minulega vročinskega vala. Tako so bile rastline na vrtu prepuščene samim sebi (brez zalivanja, senčenja,...). Mislim, da se je v teh razmerah izkazala senčnost vrta, kajti vse rastline so odlično prestale vremenske razmere.

No, roko na srce, paradižniki zaradi spomladanskih težav, senčnosti vrta in verjetno tudi dejstva, da jih ne obrtgujem, odstranjujem listja, itd., šele zdaj začenjajo zoreti... Vendar so rastline zdrave in lepo obložene s plodovi. Zdaj, ko dežuje, jih vsako jutro poškropim s sodo ali mešanico mleka, kefirja in deževnice. Upam, da ostanejo zdravi.

Rade, kar se tvoje Elbe tiče, so rastline po rasti in obliki plodov različne; ene rastline so nizke (ni ne 1m visoke) in imajo bolj sodčaste plodove, druge pa so malo višje in imajo podolgovate plodove. Prilagam fotografiji...

Rastlina spredaj, levo, je nižjia, rastlina spredaj desno pa je znatno višja. Tu je dozorel prvi plod...

Tukajle pa je vprašanje za poznavalce - imam paradižnik (na fotografiji zgornja dva), katerega seme sem pobrala iz enega plodu v retavraciji. Ima okrogle rdeče zeleno črtaste plodove, malo večje od češnjevcev (spodaj sta za primerjavo dva plodiča Black Cherry). Izgleda, da ni hibrid, ker ga sejem že kakšna tri leta in vedno zraste enak... Zanima me, ali kdo ve, katera sorta je to (vem, da je to skoraj misija nemogoče, pa vendar...) Desno na fotografiji pa je plod Elbe z višje rastline..._________________naredimo svet lepši
Odgovori