Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa, smokva - Ficus carica
Ali kdo kaj več ve kaj naj bi se skrivalo pod nazivom štajerska figa, ki jo zadnje leto opažam med prodajalci sadik? Sam imam brown turkey, ki sem jo po spletu okoliščin letos pustil v loncu zunaj. Zaščitil sem samo lonec in jo potisnil pod balkon. Kljub letošnji ostri zimi izgleda, da je preživela saj je polovica vršičkov živih. Mogoče figam bolj kot mraz škodi mokra zemlja in veter. Muči me, ker mi pretežno dela drugi rod ta pa zelo pozno dozori, pri meni večinoma oktobra. Oktobra pa je vreme že velika loterija. Katera sorta bi bila zgodnejša z drugim rodom ali pa mogoče kakšna enorodka, ki dozori do konca septembra?
Med skupinskimi naročili smo letos naročali fige, ki bi ustrezala ravno tebi: http://forum.gartlc.si/gartlc-about4266-0-asc-0.html
Sicer je štajerska verjetno mišljena Violeta, ki je menda le preimenovana brown turkey.
LP
Sicer je štajerska verjetno mišljena Violeta, ki je menda le preimenovana brown turkey.
LP
Moja figa je brown turkey. Prvi rod se zmeraj posuši in odpade preden je zrel. Zakaj, nimam pojma. Da ima kompaktno rast jo vršičkam na pet listov in takrat obilno nastavi drugi rod. Samo kadar je trapasta jesen jih tretina do polovice ne uspe ozorit. Če bi našel sorto, ki zori 7 do 14 dni prej bi bilo odlično. Da pod nazivom štajerska figa prodajajo violeto se mi ne zdi ravno verjetno.
Violetta, ki naj bi bila v bistvu English Brown Turkey, pri meni v MS krasno napravi prvi rod, drugi ji pa tipično ne znese, je prepozno.
Michurinska-10 / Florea, ki smo je ravno en kup navozili iz Bolgarije, naj bi bila ekstra prezimno trdna in hkrati ekstra zgodnja. So pa plodovi mali in menda kar občutljivi na dež.
Michurinska-10 / Florea, ki smo je ravno en kup navozili iz Bolgarije, naj bi bila ekstra prezimno trdna in hkrati ekstra zgodnja. So pa plodovi mali in menda kar občutljivi na dež.
Če ma kdo kakšno vejo viška naj jo da pogrobati v zemljo, pa bo ziher tvorila korenine do konca poletja. Ta način je bolj uspešen, kot če želiš vzgojiti sadiko iz odrezane veje.
Jaz sem dobil tole figo od crtj z dvema vrhovoma in sem to naredil na način, da sem vejo oblekel v polivinilasto vrečko in dodal zemljo ter zavezal:
Jaz sem dobil tole figo od crtj z dvema vrhovoma in sem to naredil na način, da sem vejo oblekel v polivinilasto vrečko in dodal zemljo ter zavezal: