Stran 86 od 107
Objavljeno: Sr Nov 25, 2020 9:07 am
Napisal/-a Tonček
TegaNazadnje urejal/a Tonček 16 Dec 2020 10:12; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: So Nov 28, 2020 12:56 pm
Napisal/-a misoo83
Kalem kakija sorte hiratana (Sorta kakija koja ima pljosnate plodove) .
https://youtu.be/pLDUVFlOHU
Objavljeno: So Nov 28, 2020 9:16 pm
Napisal/-a battagelli
Tonček je napisal/a: |
Tega se tudi jaz bojim. Kaki je kar zahteven za obrezovanje. Če lanski poganjek samo malo "prištucaš" na koncu z namenom, da bi iz njega pognalo več novih, se cel poganjek posuši. Kakijeve veje bom obrezoval postopno po letih, vsako leto eno. Ko ti iz prirezane veje iz spečih očes poženejo bohotivke (vodni poganjki), je jasno, da tam letos ne bo rodilo. Potem bom odvečne bohotivke odstranil in pustil eno ali dve. Do drugega leta se bo bohotivka razvila v normalno mlado vejo, ki bo poognala nove poganjke, ki bodo rodili. Nekoč sem na Primorskem videl možaka, ki je obrezoval kaki in je rekel, da ni problemov, ker se obraste. Mislim, da ni tako zahtevno držat krošnjo skupaj, kot je to pri breskvah, ki nerade poženejo nove poganjke iz starega lesa. Pa tudi tam so neke "finte". |
Možak iz Primorske je mel ,kar prav.Kaki se zelo lepo obraste!_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Objavljeno: So Nov 28, 2020 9:30 pm
Napisal/-a Andrej Banko
A če odrežeš na čep, bo spodaj odgnal nov, mlad poganjek ?
Namreč, ena spodnja veja pri mojem kakiju me "moti".
Preveč pokonci je in rodni stranski poganjki se začenjajo predaleč od debla.
Bi rad na tistem mestu vzgojil novo, ki se bo bolj položna in z lepšim obraščanjem.
Objavljeno: Ne Nov 29, 2020 1:33 am
Napisal/-a češnca
Mišo, to je gotovo ena od azijskih sort kakija. Podoben je Fuyu.
Objavljeno: Ne Nov 29, 2020 7:03 pm
Napisal/-a Tonček
RavnoNazadnje urejal/a Tonček 16 Dec 2020 10:18; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Ne Nov 29, 2020 8:21 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Hja, pa res ... spregledal.
Odzval sem se na tisti Batagelli-jev komentar, da se kaki lepo obraste.
Zdaj sem se spomil, da imam tri štrclje iz debla, kjer sem spomladi neuspešno cepil.
Bom tisto naslednje leto "začepil" in opazoval dogajanje. Če seveda ni že vse suho.
Tole cepljenje kakijev mi res ne gre. Še pri asimini se mi je lani nekaj prijelo ...
Objavljeno: Ne Nov 29, 2020 9:31 pm
Napisal/-a mravlja
češnca je napisal/a: |
Mišo, to je gotovo ena od azijskih sort kakija. Podoben je Fuyu. |
Ja, je azijski kaki - Diospyros kaki.
Je pa tako-imenovana "Hiratana" neka skrivnostna sorta, ki se prodaja in sadi samo pri nas, v nobeni drugi državi je ni - in bi bilo zanimivo izvedeti, od kje jo je "miso83" dobil.
Zunaj obstajajo "Hiratanekaki", "Hiratanenashi" in nekaj izpeljank zadnjega s podobnimi imeni - lahko, da je kaj od tega.
Naši "gartlčani", mislim, da jo "Hiratano" pohvalijo.
Objavljeno: So Dec 05, 2020 9:14 am
Napisal/-a misoo83
Evo kako izgledaju druga tri moja stabla kakija druge sorte (Sorta ne znam koja je ako neko zna neka napise).
https://youtu.be/pCCccJhzFDc
@češnca
Da to je Azijska sorta Hira Tanenashi inace jako ukusna, ona mi nakon branja prva sazreva.
Objavljeno: So Dec 05, 2020 11:28 am
Napisal/-a muha
muha je napisal/a: |
Andrej Banko je napisal/a: | Jaz najprej zložim v plastično posodo, nakapljam ognjeno vodo okoli pecljev, zraven za ziher položim še mali pokrovček za steklenice s prej omenjeno tekočino, zaprem posodo in jo dam v vrečko ter zavežem.
|
Nakapala ognjeno vodo, zložila v plastično posodico, jo tesno zaprla in po 1 tednu imam trdoužitne kakije. . AB, hvala, meni trdoužitni daleč bolj teknejo kot "marmeladni". |
Ko pride naravni čas, da se umedijo, se tudi "tretirani" zmehčajo. Žal.