Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, res je.
Morate bolj pridno jesti ! Wink
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

PriNazadnje urejal/a Tonček 16 Dec 2020 10:10; skupaj popravljeno 1 krat
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

PVNA sorta kakija, ovogodisnji rod.
https://youtu.be/ASDpWYZwtCc
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Kdaj je najprimernejši čas za cepljenje kakija?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Jaz ga cepim za lub aprila, ko se olista.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Vezano na temo Pozeba 2021

mravlja je napisal/a:
Bicikel, lahko zapišeš vrste podlag za kakije?
Sejanec je verjetno D. kaki, mogoče veš, s katere sorte?

Bicikel je napisal/a:
Sejanec je zelo verjetno Tipo, vem pa ne. Sem jeseni pred dvemi leti zbiral peške, potem pa sejal in ne vem iz katerega je ratalo....
Zakaj te zanima? Sicer bi bilo bolje, če bi šla v temo o kakiju....

mravlja je napisal/a:
Zaradi pozebe me zanima - zaradi časa, v katerem se sadike/drevesa na raznih/različnih podlagah olistajo.
Ja, tudi v temo o kakiju bi lahko šla, povsod sva lahko Wink.

No, pomembna je tudi mikrolokacija. Crknjeni Tono Wase je bil na višjem mestu, cca 3 m višinske razlike, poleg tega naj bi bil zgodnja sorta.
Preživeli delno pomrznjeni Tipo in cepljenec s Tono Wase sta nižje v depresiji, kamor se že itak steka mrzel okoliški zrak. Temu primerno sta začela kasneje z vegetacijo in bila posledično manj prizadeta. Sicer pa je ta Tipo že nekajkrat pomrznil in odganjal iz debla. Lani je celo nekaj rodil

Dvomim, da ima pri tem kaj podlaga, seveda pa ni izključeno. Za originalni Tono Wase ne vem na kaj je bil cepljen. Nabavljen je bil v drevesnici Bilje.
Še to: umrlo drevo je imelo po deblu velike vertikalne razpoke, kot bi ga raznašalo od spodaj, ker je bil gornji del mrtev in sokovi niso uspeli preiti v krošnjo.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

V Biljah cepijo (vsaj do sedaj so) izključno na D. lotus.
Podlaga ima pri tem kar precejšnjo vlogo, sam imam kakije cepljene (do sedaj) le na D. virginiana - ker spomladi odganja kakih 10-14 kasneje, kot D. lotus - in tudi cveti kasneje. In to se pri meni pozna... "Normalni" pomladni pozebi (ob nekem "normalnem" času) se do neke mere tako lahko izogne, se mi je že zgodilo.
Seveda pa je D. virginiana kot podlaga težko dostopna in razmišljam o drugih... (a ne prav zavzeto, "ene par"/leto bi mi jih bilo dovolj)

Zanimajo me sejanci D. kaki, do njih je pač najlaže priti, njih lastnosti (kot podlaga) pa ne poznam...
Verjetno (skoraj sigurno) so od sejanca do sejanca različne, mogoče pa je kdo le zasledil kake podatke o splošnih značilnostih - kdaj na splošno začenjajo brsteti in kdaj cveteti bi bil tu zelo pomemben podatek.
Če si (že lahko) kaj spremljal... ?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Hmmm, nisem niti razmišljal, kaj šele gledal Embarassed
Tudi ne vem kako je bil cepljen moj Tipo. Sem ga dobil v dar.

Aja, imam pa še cepljenca Nikita gift na enega Tipo, ki je čisto vsako leto pomrznil do tal. Predlani je pomrznil tudi enak cepljenec, a se ne dam in sem ga ponovno cepil. Letos je enako preživel pozebo kot ostala dva - s pozeblimi vršnimi deli. Je pa na najbolj mrzli lokaciji in še v jutranji senci. Pameten kot sem, takrat ob sajenju sploh nisem razmišljal o lokaciji. Dal sem ga tja kjer je bil prostor. Rolling Eyes

Vsekakor kakšne ugotovitve o podlagah napiši tukaj. Pa tudi kako do podlag d.Virigiana, če slučajno kaj izveš.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Bom, "si piševa". Pa hvala za tole "debato" .
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Do Virginiana podlag najlažje, če kupiš semena ( npr. poglej na e-bay ). Ni drago.
Poseješ, in imaš podlage. Edino, kar je ( vsaj zame ) potem problem, kako kaj uspešno cepiti gor ...
Odgovori