Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ivčk, nobene znamke in kuverte, lepo te prosim, veš koliko semen si že podarila! Laughing
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Hej, nimam dovolj ušes! Laughing
Še enkrat hvala, punce moje! srce srčki srce

...hm, gremo kar nazaj na temo... Wink

Včeraj so v rastlinjak končno romale sadike paradižnika, namenjene za tja.
Jaz jih letos nisem basala notri, kolikor gre, ker bi rada zraven posadila še kak čili in jajčevec, pa en tomatillo se mi je notri sam zasejal in ga bom kar pustila, naj raste. Morda probam not poriniti še kako okro, vsekakor pa bo po opori plezala dolga vigna.

Tako je v rastlinjaku končalo 'le' deset sort, večinoma so dvojne sadike, nekaj je pa enojnih.
Je pa zemlja notri suha kot prah, zato bom po prvem obilnem zalivanju dala notri zastirko iz posušenega travnega odkosa...
Pa da vidim, kako bo tole notri rastlo!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Testna obešanka, sorta 100&1000. Zaenkrat je še vredu, skrbi me kako bo, ko se bodo bunkice začele debeliti, da se ne bi sadike polomile zaradi teže. Nasadila sem jih postrani, da bi bolj dol viseli vendar so se poravnali. Če bo stanje kritično jih bom presadila v vrt ob količek.

Fedex

Odgovor Napisal/-a Fedex »

Kje hranite semena in koliko let vam običajno ostanejo kvalitetna? Ali vsako leto nabereta nova, sveža? Če obstaja že kaka debata na to, me lahko preusmerite tja.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Zelo primerna sorta za obešanke je Tumbling Tom Red, verjetno tudi rumena različica. Ima zelo košato rast v vse strani zato ostane začetek rastline lepo na sredini. Rast je celo tako bujna, da je potrebno večkrat redčiti liste in spodnje zalistnike.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

nxyz: nič skrbi. Plodovi so pri tej sorti tako drobceni, da ne bo prevelike teže.

Fedex: prečitaj tole temo. Skoraj gotovo boš našel odgovor na svoje vprašanje.
JERCA

Odgovor Napisal/-a JERCA »

Na vrt sem v tem tednu posadila zadnje paradižnike. Potrebujejo še oporo in tu se mi poraja vprašanje. Namreč pri moji tašči na primorskem uporabljajo zadnje 2 leti železne palice( cca 1 cm premera) To so takšne kot od gradbene mreže, se uporabljajo za vezavo pri betoniranju, zidavi... No, ker so jim ostali, so jih razrezali na 2 m in jih sedaj uporabljajo. Na njih se ne naselijo gljive, spore... niti se poleti ne segrejejo tako, da bi ožgale paradižnike. So trajne. Seveda ne tako lepe kot bambus ali kanela ....

No in letos bom poiskusila tudi jaz. Nekaj mi jih je ostalo od gradnje in ker sem imela do sedaj vinogradniške kole, lani pa cel kup bolezni, bom letos preiskusila železne palice, pa da vidimo kako se obnesejo.

Ima kdo kakšen pomislek?_________________JERCA- nekdanja ERIENNE
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

ni pomisleka, heheh. So naravne barve, rjave. Very Happy_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Kakšna paradižnikova "anomalija" je to?

To se mi je zgodilo najmanj drugič, prvič pa lani, ali predlani .... Rolling Eyes

seme je rabilo precej časa, da je kalilo, mala zadevica pa nikakor ni hotela postati normalen kalček. Naredilo se je cca 2 cm visoko steblo, na vrhu pa nekaj zmečkanega, brezobličnega, mali zeleni flekec, za 2 mm2. Zadeva je bila v komi cel mesec, nato so se počasi pojavili mali, izmaličeni listki, ki so se počasi formirali v izmaličen vršiček. To se je dogajalo izredno počasi, do trenutka, ko se je "zgodil" pravi mali vršiček, cca 3-4 cm visok, je zopet minil en cel mesec.

Nakar je rastlina dobesedno eksplodirala, in v dveh tednih skoraj ujela ostale, normalne sadike. Danes, ko sem jo presadil na vrt, je imela neto višino (brez lonca) 55 cm.

Tisto, kar se dogaja zadnje dni, sem tudi že videl; vršiček se počasi diferencira v nekaj enakovrednih vrhov, kaže na 2 - 4 vrhove.

Nimam časa brskati po spletu, v lovu za podatki, ki bi pojasnili to anomalijo in me zanima, se je to že komu dogajalo?

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Mfranc, skoraj vsako leto imam kakšnega takega. Do sedaj sem jih metala proč, ker mi nekako niso delovali prijetno. Letos je tak tale spodaj in ga še kar mečkam v lončku. Najbrž ga bom posadila, mi pa ne diši preveč, ne vem zakaj, še neke pike je dobil po listih.

Odgovori