Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2016
-
- Prispevkov: 105
- Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am
choco_chili je napisal/a: |
Pajo a pol je ratalo z "Sample" al si kaj drugega napisal na paket? Sploh pa ne dvomim, da ne bi bili zadovoljni z omakami ;) |
Je šlo čez brez problemov. In celo. Ko sem pa v Fužine 1 pasto poslal pa zavito v mehurčke, da me je še žena spraševala če je bomba notri, da tako zavijam je prišlo pa razbito!_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Ja moji čiliji se še kar veselo barvajo. Sem jih nekaj iz senčne vrtne lokacije prestavil v teglce in dal na južno stran balkona. Namenjeni so za zimsko spanje, ostali pa gredo tekom praznikov v večna lovišča. Tokrat zimovalčkov ne bom obrezoval, bom pa opazoval njihovo dogajanje glede na to, da sta dva v vrtni zemlji, dva pa v umetnem substratu.
Izkušenj nimam. Moje prepričanje pa je, da dvakratno konzerviranje hrane ni dobro - samo siromaši shranek. Zna biti, da je shranek okusen, vendar jedcu razen okusa ne da toliko, kot, če bi bil predelan samo enkrat.
Pravijo, da je naša hrana v bistvu sončna energija shranjena v rastlinah, živalih (več je imajo, kvalitetneje nas nahranijo) in, da z zmrzovanjem to sončno energijo uničimo (ali vsaj znatno zmanjšamo). Zato bolj priporočajo sušenje, pasteriziranje, soljenje, kisanje,.... Recimo: bilo bi zanimivo čilije kisat. Me prav zanima, kaj bi nastalo._________________naredimo svet lepši
Pravijo, da je naša hrana v bistvu sončna energija shranjena v rastlinah, živalih (več je imajo, kvalitetneje nas nahranijo) in, da z zmrzovanjem to sončno energijo uničimo (ali vsaj znatno zmanjšamo). Zato bolj priporočajo sušenje, pasteriziranje, soljenje, kisanje,.... Recimo: bilo bi zanimivo čilije kisat. Me prav zanima, kaj bi nastalo._________________naredimo svet lepši
mfranc je napisal/a: |
Imam dilemo, uporaba čilija iz zamrzovalne skrinje za pripravo čili omak. Kaj izkušenj, med drugim tudi kdaj je bolje čilije vsak v grobem narezati, pred zamrznitvijo ali potem? Pajo, choco_chili in ostali? |
Nikoli niti probal nisem. Samo frišni pa dokler so pač so. Ja delajo pa nekateri in pravijo, da je v redu._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
-
- Prispevkov: 105
- Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am
Tako kot Pajo, tudi sam uporabljam samo sveže. Zamrznjenih nisem še nikoli, pa tudi skrinje nimam oziroma zmrzovalnika, da bi jih zamrznil.
Drugače jih pa ta veliki proizvajalci sigurno uporabljajo zamrznjene. Že dalj časa spremljam enega japonca Takukondo, ki ima večji nasad habanerov na Japonskem in jih konec sezone zamrzne skoraj cca 500 kg, da lahko potem sproti kuha omake. Smo s sodelavci že probali njegove omake, saj smo se zmenili za zamenjavo in mu poslali naše on pa nam njegove in so res dobre.
http://www.mellowhabanero.com/english/home.html
Redno spremljam njegov Instagram profil in tukaj je na sliki 150 kg spravljenih v skrinjo. Jih pa s posebno mašino pren naseklja na manjše kose.
Drugače jih pa ta veliki proizvajalci sigurno uporabljajo zamrznjene. Že dalj časa spremljam enega japonca Takukondo, ki ima večji nasad habanerov na Japonskem in jih konec sezone zamrzne skoraj cca 500 kg, da lahko potem sproti kuha omake. Smo s sodelavci že probali njegove omake, saj smo se zmenili za zamenjavo in mu poslali naše on pa nam njegove in so res dobre.
http://www.mellowhabanero.com/english/home.html
Redno spremljam njegov Instagram profil in tukaj je na sliki 150 kg spravljenih v skrinjo. Jih pa s posebno mašino pren naseklja na manjše kose.