Fižol
-
Re: Fižol
Preteklo "deževno obdobje" je dobro delo mojemu fižolu.
Teme se je spet nabralo za 2kg. Nekaj strokov še zori, malo še pocevta, a mislim, da je sezono zaključila.
Nizki za zrnje, ki so pred dežjem ravno začeli cveteti, so uspeli nataviti veliko strokov, ki se zdaj polnijo. Tako upam na dobro letino.
Tudi visoki, ki so med tem časom cveteli imajo lepe stroke.
Veliko preklarjev pa šele zdaj zčenja s cvetenjem. Ti bodo (spet) potegnili ta kratko (in jaz z njimi), če bo vročina predolgo trajala.
Teme se je spet nabralo za 2kg. Nekaj strokov še zori, malo še pocevta, a mislim, da je sezono zaključila.
Nizki za zrnje, ki so pred dežjem ravno začeli cveteti, so uspeli nataviti veliko strokov, ki se zdaj polnijo. Tako upam na dobro letino.
Tudi visoki, ki so med tem časom cveteli imajo lepe stroke.
Veliko preklarjev pa šele zdaj zčenja s cvetenjem. Ti bodo (spet) potegnili ta kratko (in jaz z njimi), če bo vročina predolgo trajala.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Pri meni v vročini ta kratko potegne laški fižol. Sadila sem ga pozno, predvzgojila, posadila k eni prekli, a je kmalu pritisnila prva vročina. Cveteti je začel čisto spodaj, 30 cm od tal, a do zdaj še za enim cvetkom ni ostala "iglica" - niti enega stroka še ni
Na drugi prekli, zraven, kjer belo cveti neki domači fižol, sajen istočasno, je stročkov vse polno. Vsaj to
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Letos ima nizek fižol bujno zelenje, a plodov do sedaj ni bilo. Ponavadi sem ga nabirala sredi julija. Danes sem spet preverila in pomislila, da bom zelenje kmalu populila in posadila kaj drugega. In zagledala sem polno plodov! Nabrala sem dve posodi. Rumenega z vijoličnimi črtami imam prvič. Ima večje stroke, je zdrav in tudi listje je popolnoma zeleno. Rumen ima tu pa tam pikaste stroke in tudi listje ponekod rumeni.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
- Lpmami
- Kontakt:
Jaz sem drugič sadila nizki fižol berggold, 15 zrn. Imam dve sadikici in en štilček brez listkov. Predvidevam, da so jih povečerjali solatni polžki. Bom še enkrat dosadila, pa da vidim, koliko bo uspeha.
Laški fižol se je prebudil, opazila sem že dve iglici
Laški fižol se je prebudil, opazila sem že dve iglici
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Plamenka: a je oni prvi Čudo Piemonta ? Ker ta je res roden, okusen, edinole poleže rad, ker so stebelca bolj šibke sorte.
lpmami: saj bo! Ampak iz vsakega cveta najbrž ne, ker bi bil preobilno obložen. Nekako imam vtis, da ima stroke precej na redko. Mogoče se varam.
lpmami: saj bo! Ampak iz vsakega cveta najbrž ne, ker bi bil preobilno obložen. Nekako imam vtis, da ima stroke precej na redko. Mogoče se varam.
-
- Kraj: Občina D.Toplice
Cudo piemonta mene vsakic preseneti, ker ni videt nic kaj ali bore malo, potem pa ga je vedno koknretna posoda. Prva greda (no, 2 m2) dela pocasi, a dobro, tudi druga je zacela cvetet. Poleg rodnosti in okusnosti ima se to prednost, da zlepa ne "oleseni".
Od visokega je vijolicni ze kak mesec, glavnina pa sele nastavlja cvetove v obiiilici listja.
Od visokega je vijolicni ze kak mesec, glavnina pa sele nastavlja cvetove v obiiilici listja.
-
Plamenka, tisti pisan je zagotovo čudo piemonta. Sem ga imela lani. Letos ga nimam, ker imam raje zelen fižol. Zato sem sadila Temo. Mislim, da je tudi bolj roden kot čudo. Na isti dolžini sem lani naenkrat pobrala 900g Čuda, Teme pa letos 2000g naenkrat. No, bi morala večkrat probat, da bi z gotovostjo trdila, ker vreme lani in letos in bilo enako. Sem pa 15.avgusta ponovno nabirala. Tokrat tudi prve visoke (Kofetarja, Nekega rumenega maslenca in Švicarja). Teme se je nabralo še 300g. Torej vsega skupaj 4800g. Tri kupčke Teme sem pustila nedotaklnjene za seme...
No, jutri pa bom ponovno trgala preklarje, vse zgoraj naštete in še Piskrčke/Nežiko. Čeprav slednji takoj naredi zrna in ga bom mogoče raje pustila za zrne.

Zgoraj otrebljen Kofetar, v kadički neotrebljen Kofetar, desno (rumen) neznani maslenec (črno zrne). pod njim Tema, pod kadičko Švicar.
Lpmami, kar nekaj sezon sem gojila turški fižol, več sort. Vedno so se cvetki oplodili šele v drugi polovici avgusta 8prej je samo prekrasno cvetel). Potem pa je bil križ pripeljati stroke do suhe zrelosti. Največkrat mi ni uspelo, ker je tule v žabariji prezgodaj postalo prevlažno in tudi hladno. Zato ga ne gpjim več. No, mogoče bo zdaj, ko imamo "novo podnebje" primeren čas za ponovno pridelavo
No, jutri pa bom ponovno trgala preklarje, vse zgoraj naštete in še Piskrčke/Nežiko. Čeprav slednji takoj naredi zrna in ga bom mogoče raje pustila za zrne.

Zgoraj otrebljen Kofetar, v kadički neotrebljen Kofetar, desno (rumen) neznani maslenec (črno zrne). pod njim Tema, pod kadičko Švicar.
Lpmami, kar nekaj sezon sem gojila turški fižol, več sort. Vedno so se cvetki oplodili šele v drugi polovici avgusta 8prej je samo prekrasno cvetel). Potem pa je bil križ pripeljati stroke do suhe zrelosti. Največkrat mi ni uspelo, ker je tule v žabariji prezgodaj postalo prevlažno in tudi hladno. Zato ga ne gpjim več. No, mogoče bo zdaj, ko imamo "novo podnebje" primeren čas za ponovno pridelavo
- Lpmami
- Kontakt:
Zdaj smo že krepko v drugi polovici avgusta, pa zaman iščem kakšen strokec. Še tista dva sta obnemogla.
Tako imam zdaj statistični segedin golaž: na levi prekli veliko lepega cvetja, na desni spodaj pa veliko lepih strokov.

Ta fižol je zelo okusen in sem več strokov pustila, da dozorijo za sveže seme, če Bog srečo da.
Slikano je pa v večernem soncu, zato vse potegne na rumeno. Slika ni kaj posebnega, v živo je bila pa to krasna zlata svetloba.
Tako imam zdaj statistični segedin golaž: na levi prekli veliko lepega cvetja, na desni spodaj pa veliko lepih strokov.

Ta fižol je zelo okusen in sem več strokov pustila, da dozorijo za sveže seme, če Bog srečo da.
Slikano je pa v večernem soncu, zato vse potegne na rumeno. Slika ni kaj posebnega, v živo je bila pa to krasna zlata svetloba.