Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas je čajota šele ravnokar prišla na idejo cveteti .. ?? :(
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Muha imaš enak prt.Tudi mi smo jih začeli obirat, a se bojim, da je še prekmalui in bi začele kaliti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če nameravajo kaliti, se to zgodi tudi na rastlini. Dve najzgodnejši, skriti pod listjem, sta že pokazali kalčke, enih par pa za začetek samo jezike.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Danes zjutraj je doživela prvo slano. Termometer kaže - 0,5 °C. Za jutri obetajo nekaj podobnega. Bom videla, ali je to še v mejah tolerance, ali pa se bo morala posloviti. Letos se je že izkazala, tako, da to ne bi bil prevelik udarec, vseeno pa bi bilo fino, če bi zdržala, ker se obetajo toplejša jutra.

Prve v kleti (20°C) že delajo kalčke. Sproti jih lomim. Večina je na severnem balkonu, zaščitena pred jutranjim mrazom.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Jaz sem včeraj zvečer, ko se je nakazoval mraz, pobral nižje viseče plodove. Čajote imam namreč napeljane na jablano. Za eno malo gajbico jih je bilo. Ker je lokacija taka kot eno mini mrazišče, je preventiva boljša kot...

Še eno noč preživimo, potem smo spet dobri za nekaj časa. Aja, imeli smo okoli 2 stopinji, potem je megla rešila nižanje in smo šli gor na 3.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ena od mojih dveh pleza po češnji. Obiramo jo kar z obiralčkom za sadje.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Pobral sem približno polovico čajot, ki so se začele odpirati ali bile videti zrele.
Ostale bodo preživele danes in jutri in še še lepo debelile. Tak je dogovor Very Happy
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Popoldanska kontrola: najbolj izpostavljeni listi so požgani, takole dobra desetina ocenjujem. Vse ostalo je v redu. Če bo jutrišnje jutro za malenkost toplejše, smo zmagali.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

crtj: je kaj od pridelka? Kdaj si jo posadil v lonec? Po mojih izkušnjah mora to biti pri nas najkasneje do srede aprila, še bolje do srede marca. Na prosto pa, ko dopuščajo vremenske razmere.

Takele so pri meni posledice le nekajurne zmrzali - minus 0,5 °C. Pomrznili so predvsem mladi listi na površini. Kar se je skrivalo spodaj, je ostalo nedotaknjeno. Prizadet ni bil noben plod:

Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Zadnje obiranje pred napovedanim minusom. Prav gotovo se bo ob pospravljanju zelenja pokazala še kakšna spregledana. Ampak, ko enkrat zmrzne ni več kaj prida uporabna, se preveč zmehča.

slabe 3 kg.

Zaključek: odlična letina.
Odgovori