Stran 89 od 92

Objavljeno: Če Avg 24, 2017 6:00 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Očitno se sezona sušenja paradižnikov še ni končala. Danes, ko sem prišel iz službe, sem hitro narezal še en pladenj, pokril z gazo in dal ven na sonce.
Letos so res izjemni pogoji za to. Vremenski in zaradi količine pridelka.

Objavljeno: Če Avg 24, 2017 6:39 pm
Napisal/-a lpmami
Andrej Banko, a si jih dal sušit kar tako, samo prerezane a si kaj odstranil (npr. peške z gelom, "trn", kožico, ...)?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Če Avg 24, 2017 6:57 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Nič posebej nisem kompliciral. Trna seveda nisem uporabil, pa malo sredine je pri nekaterih večjih ostalo.
Odrezal sem najprej spodnji del, približno 1/4, pa potem še 3 ali 4x kakšen centimeter in pol debele kose naokoli paradižnikove osi.
Pri manjših pelatih pa lahko samo izrežeš trn ven na "V", pa potem sadež prerežeš po sredini, da dobiš dve simetrični polovici.
Potem sem pa te kose zložil na pladenj tako, da je bila kožica spodaj, da se sok ne izceja ven - se zasuši v svoji "lupini".


Objavljeno: Če Avg 24, 2017 9:46 pm
Napisal/-a voda
postopek za sušenje poteka tako, da pelato, pravim pelato paradižnik prerežeš po dolgem na deski na 4 ali tri ali dva dela. položiš, da se ne dotikajo na pladanj z papirjem za peko, posoliš in daš na sonce. pokrivat ne rabiš, ker muha in druga mrčes ne gre na slano. nobenega obrezovanja ni potrebno in res uporabiš pelate, ker ti imajo tršo lupino in nimajo veliko gela. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Pe Avg 25, 2017 1:14 am
Napisal/-a mravlja
Prosim za pomoc...



- tile paradizniki prav zdaj zorijo v nasem vrtu. Rastline so zrastle nekje med 150 in 180 cm v visino in so zelo plodne, plodovi so "dolgi" dobrih 6 cm, vsi imajo znacilno konico.



Seme je sosedino, zanima pa me, katere sorte je? Soseda tega ne ve.

Objavljeno: Pe Avg 25, 2017 12:23 pm
Napisal/-a crtj
Zanima me...

po nekaj letih preizkušanja se bomo, kot kaže, pri nas ustalili na kombinaciji Marianna's peace + Black and brown boar + Indian stripe.

Zdaj pa bi poleg teh želeli še vsaj eno sorto, ki izrazito dobro prenaša visoke temperature in mirno naprej cveti in zori v takih razmerah.

Pa da so to hkrati lepo mesnati paradajzki (kakor ti našteti) - ne rabijo bit ogromni (tudi BBB ni), le da je dosti mesa in izrazit okus, kar je skupno vsem naštetim.

Prosim za vaše izkušnje. Hvala!

Objavljeno: Pe Avg 25, 2017 2:44 pm
Napisal/-a platar
crtj je napisal/a:
Zanima me...

po nekaj letih preizkušanja se bomo, kot kaže, pri nas ustalili na kombinaciji Marianna's peace + Black and brown boar + Indian stripe.

Zdaj pa bi poleg teh želeli še vsaj eno sorto, ki izrazito dobro prenaša visoke temperature in mirno naprej cveti in zori v takih razmerah.

Pa da so to hkrati lepo mesnati paradajzki (kakor ti našteti) - ne rabijo bit ogromni (tudi BBB ni), le da je dosti mesa in izrazit okus, kar je skupno vsem naštetim.

Prosim za vaše izkušnje. Hvala!


Meni letos od 27 sort še vedno cveti na polno in raste Mrs.Maxwell`s Big Italian. Je pa zunaj nepokrit. Ima izrazit okus skoraj sladek in je tudi velik ter zelo mesnat.

Objavljeno: So Sep 09, 2017 3:24 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Letošnja sezona je bila res brutalno dobra. Najdel sem se jih, nakuhal omak in mezg, posušil tudi kar nekaj ...
Rastline na prostem se počasi poslavljajo, sicer je še kar nekaj plodov gor. Niso več najlepši in najboljši, ampak še vedno uporabni.
Najbrž bom verjetno večino kar pustil tam. Ne da se mi več predelovat vsega ...


Objavljeno: So Sep 09, 2017 3:54 pm
Napisal/-a muha
AB: Bravo za letino! kateri je črnček spredaj desno? Izgleda kot grm z debelimi ameriškimi borovnicami Wink Laughing .

Namig: če se ti ga res ne bo dalo več pobirat, bi ga mogoče ponudil komu, ki nima pogojev, da bi ga gojil. Je prelep, da bi ga pustil propasti

Objavljeno: So Sep 09, 2017 3:59 pm
Napisal/-a Plamenka
Res so lepi, AB! Če je sezona obilna, je res veliko dela s sušenjem, kuhanjem. Tudi jaz sem se že naveličala, a bo treba še, ker še nimamo dovolj kozarčkov za celo zimo.
Tisti črni paradižnik na desni je mogoče Helsing Junction?