Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Cepljenje sadnih dreves
O teh kleščah je bilo že dosti govora na forumu! Kolikor vem se ne obnesejo najbolje! Od forumašev so doživele številne predelave in pristale v predalih.....
Z orehom boš imel še največ uspeha v februarju -angleška kopulacija pa zarez pod cepljenim mestom da sok odteka..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Z orehom boš imel še največ uspeha v februarju -angleška kopulacija pa zarez pod cepljenim mestom da sok odteka..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mravlja je napisal/a: | ||
Lad20, bi te prosil - ali lahko pripopaš kako povezavo do teh študij? (tudi jaz si ogledujem ta orodja... ) |
https://goo.gl/seqcYc
https://goo.gl/BJa4BJ
https://goo.gl/jZ9t8P
https://goo.gl/Cn2qrX
https://goo.gl/EtEVfQ
https://goo.gl/Xtb4C6
https://goo.gl/4r754d
https://goo.gl/kuc7qC-cepljenje kakija, najslabši rezultati so bili z Omego
Po prebranem na forumih, sem nekako še vedno na začetku, glede klešč. Nekateri niso imeli nobenega uspeha, nekateri pa 100%.
Nekako se mi zdi, da bi moral biti uspeh zelo dober, saj se lahko doseže odrez, ki se sklada skoraj popolno...Po drugi strani pa so vprašanja glede reza, ali preveč poškoduje(zaradi pritiska in načina odreza) celične stene, ter je potem zaradi tega slabši uspeh....
@Optimist: Podlage oreha so že na toplem. Čez kakšne 3 tedne bi morale biti pripravljene na cepljenje. Ker jih imam okoli 15-20komadov, iščem čimbolj učinkovit način, da bi imel čimboljši uspeh...
Zelo uspešno naj bi bilo tudi cepljenje na neolesenelo steblo oreha(epicotyl grafting).
Še nekaj študij, mislim, da niso iste kot zgoraj:
https://www.researchgate.net/publication/328289068_Exploring_Combinations_of_Graft_Cover_and_Grafting_Method_in_Commercial_Walnut_Cultivars
https://www.researchgate.net/publication/323254982_Optimizing_Early_Grafting_of_Persian_Walnut_by_Evaluating_Different_Rootstocks_Covering_Materials_and_Grafting_Methods
https://www.researchgate.net/publication/308343885_Effects_of_scion_properties_on_success_and_survival_of_walnut_epicotyl_grafting
http://krishikosh.egranth.ac.in/handle/1/5810028843
Našel še ene, samo V izrez, jih prodajajo pri nas-45e.
https://www.stockergarden.com/en/binders-and-knives/grafting/grafting-machine-top
Ima kdo dobre izkušnje s temi ?
https://www.stockergarden.com/en/binders-and-knives/grafting/grafting-machine-top
Ima kdo dobre izkušnje s temi ?
Glede klešč smo že nekaj govorili - cepilne klešče oz. škarje, o ceplenju orehov pa se mi zdi da je bilo par besed povedanih tudi v temi od Oreha..
Najprej - veliko lepega, debelega, okusnega sadja vsem v novem letu!
Če kdo želi obogatiti svoj vrt s cepiči, imam na voljo naslednje vrste.
Novejša jabolka
- Jonagold
- Mantet
- Gloster
- Rdeči delišes
Starejša jabolka
- Beli zimski kalvil
- Damasonski kosmač
- Krivopecelj
- James Grieve
- Zlata parmena
- Carjevič
- Bobovec
Stare (neznane) vrste jabolk
Belaj
Jablana je visoko, močno razvejano in precej bujno drevo. Rodnost je zmerna, vendar stalna, podobna kot pri grafenjštajncu. Jabolka dozorevajo konec avgusta in v prvi polovici septembra. Plodovi so srednje debeli do debeli, odvisno od vremenskih okoliščin in terena. Ko plod dozoreva, se barva jabolka spreminja od zelene, v svetlo zeleno, zrelo jabolko je belkasto do skoraj belo in pri prezrelih jabolkih svetlo rumeno do rumeno. Zrelo jabolko vsebuje veliko sladkorja in zelo malo kisline, ima pa zelo izrazit vonj po muškatnem vinu. Plodovi so zelo občutljivi na dotik in udarce; hitro začnejo gniti, zato tudi niso primerni za daljše skladiščenje. Koža zelo zrelega belaja se naguba. Meso je moknato. Belaji so primerni za sprotno porabo in predelavo v krhlje. Pri nas jih je bilo letos toliko, da smo prvič, odkar so na vrtu, stisnili iz njih jabolčni sok. Jablana je občutljiva na bolezni, predvsem škrlup; ima pa to lepo lastnost, da kljub svoji navidezni krhkosti uspeva tudi na zelo mrzlih legah.
"Nežni velikan"
Jablana je izjemno veliko, močno, razvejano drevo z močnimi vejami in velikimi temnozelenimi listi, veliko poganjkov, hitro raste. Izjemno odporna na bolezni, rodi neverjetno obilno in redno v drugi polovici septembra, dozoreva postopoma. Jabolka so srednje debela do debela, rdeče-rumene-zelene barve, brez pik. Imajo izjemno veliko vode in so moknata po sestavi, okus sladko kisel, bolj neizrazit. Problem teh jabolk je, da so izjemno krhka in takoj, ko padejo na tla, se razbijejo in začnejo gniti. Primerna so za kakšne čežane, marmelade. Oba preostala primerka, ki sta mogoče zadnja, sta predvidena za podiranje, zato bi bilo dobro, da se razmnoži čimveč cepičev.
Atej
To drevo je cepil moj ded, zato tudi tako ime. Deblo je dobesedno prilepljeno na 2,5 m visoko podlago. :)Drevo je odporno na bolezni, zmerna rast, zmerna in redna rodnost. Jabolka so bolj podolgovata, proti muhi zožena, zeleno rdeče prižasta. Plod je trden, zato lahko stoji nekaj časa v kleti. Imajo precej vode, okus bolj kiselkast. Dozorijo v oktobru.
Zelenec
Tudi ta jablana je zelo stara. Drevo ima močno rast, je zmerno občutljivo na bolezni. Jabolka so svetlo zelene barve brez posebnosti, sploščena, kiselkasta, dozorijo pa sredi septembra.
Ti dve zadnji vrsti bi se mogoče še našli kje med starimi sortami, prvi dve pa zagotovo ne.
Hruške
- Trevuška (?)
- Konferans (par cepičev)
- Julijska pisana
- Junijska lepotica
- Vilijamovka
- Packmanova ali Hardijeva (par cepičev)
- Neznana sorta (zeleno rdeče, srednje debele, zrele so za vilijamovko +10)
Slive
- rumeni ringlo (Sorisso di Primavera ali Shiro)
- sliva Bosanska ali čačanska najbolja (zelo veliki in debeli plodovi, zrela konec avgusta)
Iščem pa cepiče:
- zgodnje slive (California Blue, Ersinger, Ruth Gestetter, Čačanska rana..., ringlo morettini..)
- hruške (Dobra Lojza, Carmen, Zimska dekanka)
- zimska jabolka (Majda, Gala, Fuji, Granny Smith, Braeburn, Ananasova reneta, Šampanjska reneta).
Če koga zanima, naj prosim pošlje ZS.
Če kdo želi obogatiti svoj vrt s cepiči, imam na voljo naslednje vrste.
Novejša jabolka
- Jonagold
- Mantet
- Gloster
- Rdeči delišes
Starejša jabolka
- Beli zimski kalvil
- Damasonski kosmač
- Krivopecelj
- James Grieve
- Zlata parmena
- Carjevič
- Bobovec
Stare (neznane) vrste jabolk
Belaj
Jablana je visoko, močno razvejano in precej bujno drevo. Rodnost je zmerna, vendar stalna, podobna kot pri grafenjštajncu. Jabolka dozorevajo konec avgusta in v prvi polovici septembra. Plodovi so srednje debeli do debeli, odvisno od vremenskih okoliščin in terena. Ko plod dozoreva, se barva jabolka spreminja od zelene, v svetlo zeleno, zrelo jabolko je belkasto do skoraj belo in pri prezrelih jabolkih svetlo rumeno do rumeno. Zrelo jabolko vsebuje veliko sladkorja in zelo malo kisline, ima pa zelo izrazit vonj po muškatnem vinu. Plodovi so zelo občutljivi na dotik in udarce; hitro začnejo gniti, zato tudi niso primerni za daljše skladiščenje. Koža zelo zrelega belaja se naguba. Meso je moknato. Belaji so primerni za sprotno porabo in predelavo v krhlje. Pri nas jih je bilo letos toliko, da smo prvič, odkar so na vrtu, stisnili iz njih jabolčni sok. Jablana je občutljiva na bolezni, predvsem škrlup; ima pa to lepo lastnost, da kljub svoji navidezni krhkosti uspeva tudi na zelo mrzlih legah.
"Nežni velikan"
Jablana je izjemno veliko, močno, razvejano drevo z močnimi vejami in velikimi temnozelenimi listi, veliko poganjkov, hitro raste. Izjemno odporna na bolezni, rodi neverjetno obilno in redno v drugi polovici septembra, dozoreva postopoma. Jabolka so srednje debela do debela, rdeče-rumene-zelene barve, brez pik. Imajo izjemno veliko vode in so moknata po sestavi, okus sladko kisel, bolj neizrazit. Problem teh jabolk je, da so izjemno krhka in takoj, ko padejo na tla, se razbijejo in začnejo gniti. Primerna so za kakšne čežane, marmelade. Oba preostala primerka, ki sta mogoče zadnja, sta predvidena za podiranje, zato bi bilo dobro, da se razmnoži čimveč cepičev.
Atej
To drevo je cepil moj ded, zato tudi tako ime. Deblo je dobesedno prilepljeno na 2,5 m visoko podlago. :)Drevo je odporno na bolezni, zmerna rast, zmerna in redna rodnost. Jabolka so bolj podolgovata, proti muhi zožena, zeleno rdeče prižasta. Plod je trden, zato lahko stoji nekaj časa v kleti. Imajo precej vode, okus bolj kiselkast. Dozorijo v oktobru.
Zelenec
Tudi ta jablana je zelo stara. Drevo ima močno rast, je zmerno občutljivo na bolezni. Jabolka so svetlo zelene barve brez posebnosti, sploščena, kiselkasta, dozorijo pa sredi septembra.
Ti dve zadnji vrsti bi se mogoče še našli kje med starimi sortami, prvi dve pa zagotovo ne.
Hruške
- Trevuška (?)
- Konferans (par cepičev)
- Julijska pisana
- Junijska lepotica
- Vilijamovka
- Packmanova ali Hardijeva (par cepičev)
- Neznana sorta (zeleno rdeče, srednje debele, zrele so za vilijamovko +10)
Slive
- rumeni ringlo (Sorisso di Primavera ali Shiro)
- sliva Bosanska ali čačanska najbolja (zelo veliki in debeli plodovi, zrela konec avgusta)
Iščem pa cepiče:
- zgodnje slive (California Blue, Ersinger, Ruth Gestetter, Čačanska rana..., ringlo morettini..)
- hruške (Dobra Lojza, Carmen, Zimska dekanka)
- zimska jabolka (Majda, Gala, Fuji, Granny Smith, Braeburn, Ananasova reneta, Šampanjska reneta).
Če koga zanima, naj prosim pošlje ZS.