Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous
Ja tudi jaz sem m.hibiskuse pred 3 leti sadil v živo mejo kar precej na gosto (70 do 80 cm) in letos sem jih že redčil, ker je bilo preveč na gosto in veliki cvetovi se ne morejo razviti v vsej svoji lepoti, še posebno zato ker jim moraš dat še oporo in jih prevezati zaradi vetra in neviht. Z leti sem prišel do spoznanja, da je zelo pomembno koliko pogankov pustiš na enem grmu in da jim pravočasno depiliraš vršičke.Ker jih imam cca 160 grmov mi včasih tudi kateri preraste in ima tudi preveč stebelnih nastavkov. Ko pa so v polnem cvetju pa so prava paša za oči in fotoaparate, najbolj pa je zanimivo, da večina ljudi ne pozna m. hibiskusov in se čudijo velikim cvetovom v raznih barvah.
pep je napisal/a: |
Zanima me, kako dolgi jih imate na istem mestu. Meni eden lani ni več odgnal, isto sem opazil pri neki hiš, ki je imela živi mejo iz moćvircev, zdaj jih pol manjka. |
Zanimivo vprašanje, najstarejša imam dva grma škrlatnih hibiskusov ki so na istem mestu že 8 let. Drugi primer v nasadu žive meje v dolžini ca 65 m imam 43 hibiskusov posajenih že 5 let in v 5 letih sem "izgubil" samo enega. V začetku sem zaradi varčevanja s prostorom sadil hibiskuse tudi po 2 ali tri v različnih barvah kar skupaj in opazil, da to ni dobro in jih sedaj že presajam, kar pa ni tako enostavno. Ker pa vem, da nobena živa stvar ni večna jih za sproti vzgajam tudi nove v glavnem iz semen.
BorutL je napisal/a: |
Zelo lepi in glede na mojih nekaj, zelo visoki. Verjetno varieteta, ki zrase malce višje, potem pa so tu seveda tudi pogoji. |
Bili bi še višji če jim ne bi depiliral vršičke (odščipnem vršiček) nekje pri višini 60 do 70 cm. S tem pridobim, da rastlina požene več stranskih poganjkov in s tem več cvetov in namesto v višino zrastejo več v širino (košati grmi)
Še nekaj pogledov na moje letošnje močvirske hibiskuse. V juniju,juliju in avgustu je okolica moje hiše vsa v cvetovih močvircev. Obiskovalci so letos poimenovali mojo domačijo kar za "Hišico v cvetju". Vedno pa sem v strahu če pride do neurja, verjemite potem je pa pogled na to cvetje res žalosten.
Lepota močvirskih me vedno pusti odprtih ust.
Roko na srce - ja, tudi sirski so povsem lepi, lahko precej veliki, lepo oblikovani, polni cvetja, tudi polnocvetni, a vendarle velikost, pa tudi barvitost močvirskih prevladata. Pač niso tako trdoživi, niti ne dolgoživi. Skoraj popolni, torej.
Treba je it v naravo.
borutl
borutl