Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žlahtnjenje vrtnic in sejanci

Moderator: Melona

Odgovori
NOVALIS

Odgovor Napisal/-a NOVALIS »

Evening sun je res sončna....lepa
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Končno so se odprli moji prvi trije letošnji sejančki:

Ta se je odprl prvi, posejan pozneje od drugih, a potem zašibal v višino do 22 cm, ter naredil prvi cvet velik kar 9 cm! Sejanec Pestraje Fantazije in neznanega očeta. Lepo diši.
Danes, po treh dneh, je cvet že umazano bele barve. Kljub dežju dobro drži petale.

Drugi je bil sicer prvi v nastavljanju popka in to kakšnega, toliko da se ni odkotalil. A nikakor da se popolnoma razpre. OP sejanec mojega sporta Astrid Grafin von Hardenberg – slika na povezavi:
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.296880

Izmed množice posejanih semen je ta sejanček edini brez trnja. Je sterilen, na to kaže tudi sredina cveta. Vonj popoln -1. Nič od nič! Barva taka, ki ji v vrtničarskem svetu rečejo črna.
Temno rdeča, katera gre že proti rjavočrni.
Najtemnejši so zunanji cvetni listi. V resnici temnejši kot na sliki. Žametni lesk. Višina 22,5 cm. Kdo ve, če se sploh namerava bolj razpreti.

Tretji sejanec je žlahtneni mama Distant Drums x oče Mamy Blue. Visok 18 cm, cvet 7,5 cm. Najmanjši od štirih sejancev te žlahtnitve. Vonj močan po janežu in miri.
Natančno tak vonj je opisan tudi pri materi.

Sedaj pa stara garda kot reče Melona. Najprej sejanci iz leta 2014 ogromno jih je začelo cveteti in še jih bo:

The Healing Codes, polplezalka za sedaj, moram ji narediti boljšo oporo. Cvetovi lepši, bolj živi in temni kot jih uspe narediti fotoaparat, lep srednji vonj in zdravje perfektno.
Izgleda da so bili tisti klobučevinasti cvetovi ali sporti ali izjeme. Hvalabogu ta cvet mi je bolj všeč.

-84-13-04 Eden Rose x Julia child, sedaj raste v višji grm, bolj oranžno rumen kot lani, ta cvet je mogoče približek, ko se odpira je bolj temnejši odtenek nato hitro prehaja bolj na rumenkasto.
Srednje diši in živalice stalno uničujejo cvetove in prašnike. Ima velike popke v socvetjih.

Home Na Brdi je zaenkrat še nizek, z dvema cvetovoma, ki zaradi teže padata do tal. Mislim, da je velika verjetnost, da je drugi cvet sport – temnejši,
kajti lani kaj takega ni bilo. Sicer so sporti iz te linije že bili. Blago diši.

Žlahtneni sejanec Pestraja Fantazija x Julia Child. Lep grm s trdimi listi, le cvetove uničujejo živalice že v popkih. Tale se razpira, pa tudi ta je obgrizen.

Abitanti, potomec nekega velikanskega grma iz te vasice oz. bližine. Vrgla sem ga že iz vseh evidenc pri meni, upam da uspem žlahtniti letos na njem in se kasneje poslovim od njega, saj so listi preslabi in ga napade plesen. Diši.

Op sejanec Ghislaine Feligonde, večji od metra, že kar velik, njegovo prvo cvetenje po 3 letih. Nič kaj posebnega, zanima me če bo ponavljal. Imam še dva taka grma, podobni cvetovi, ki pa ju bom precepila.

Iz leta 2013 Dekani (AGVH x Purple Splash), končno mali nizki a konkretni grmiček z cvetovi, ki so letos prvič uspeli ostati. Vsako leto so ti sladki cvetovi bili tarča živalic, ki so si jih privoščile.
Letos je bila dobro pognojena, tako se je tudi odzvala. Cvetovi od 8 – 9 cm. Zelo diši. Končno sem zadovoljna z to vrtnico – to sem želela od nje. Že popki so veliko obljubljali.
Z vsakim dnem zunanji cvetni lističi pridobivajo vijolično nijanso.

_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Nazadnje urejal/a Poezija 23 Maj 2017 06:10; skupaj popravljeno 1 krat
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Tretji sejanček je od zgoraj kot lokvanj, ta mi je najbolj všeč Smile
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Križanec na tretji fotki me spominja na lotosov cvet. Na nek poseben način mi je najlepši, čeprav je tudi ta črni zanimiv. Ma vsi so lepi, ... od obeh. (poezija in melona)

Z zanimanjem spremljam vajin napredek in se z vama veselim vsakega cvetka.

Melona. Oni sejančki so mi že zecveteli. Škrlatno rdeče barve, cvet premera cca 3cm, 5 ali 6 venčnih listkov, vonja nič. Kaj meniš, naj jih sadim naprej?
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Halooo? Nenadoma toliko cvetov hkrati! Tole pa je bum dobrodošlica !

Ta sejanec Pestraje Fantazije in neznanega očeta je res naredil impozanten cvet za prvega, bravo! Pri drugem sejancu ima morda samo prvi cvet težave z odpiranjem, naslednji bodo najbrž nalogo opravili do konca. Tretji mi je strašno simpatičen, take prelivajoče podtone ima. Si ga vesela, kajne?

Od starejših je pa Dekani za dooolg aplavz! Vse ima, kajne? Popki čudoviti, ampak cvet nič manj, enkratna se mi zdi.

Pa op sejanec Ghislaine Feligonde je tudi prava paša za oči, si zasluži bolj izbrane besede. Če ne bo ponavljal, bo pa dolgo cvetel. Samo poglej to hkratno kombinacijo že utrujenih cvetov in še popolnoma zaprtih popkov! Si kaj spremljala, koliko časa obdrži posamezne cvetove?

Ali Pestraja Fantazija x Julia Child kaj diši?
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Hvala. Tudi meni je všeč tretji - lotosni cvet. Pa ker tako lepo diši. A sejanec ni širok je tak ozek, no pa saj tudi nima kam rasti. Običajno so sejanci Distant Drums šibki in bolni. A jaz sem vseeno želela žlahtniti z njim. Upam, da bo ta oče popravil gene. Čakam še dva popka te žlahtnitve. Eden tak z modrozelenimi listi pa ga še nima - ta me res zanima kakšen bo - če bo....

Meni sejanec Ghislaine de Feligonde res ni nič posebnega, podoben je Fairy Bellerina, ki pa mi je vseeno lepša.

Pestraja Fantazija x Julia Child diši ja. Cvet je velik, verjetno 10 cm, a nisem imela volje niti slikati ne grm ne tega cveta... Bilo je toliko nastavkov in vse pojedeno. Grm z res lepimi, velikimi listi._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Nazadnje urejal/a Poezija 24 Okt 2017 22:53; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Melona

O, Juglans, mi je žal! Meni še ni nobeden zacvetel, ker sem obdržala manjše, večje sem razdelila. Še enkrat se torej potrjuje, da količina ne gre najbolje s kakovostjo. Pa kako so lahko vse mamine atribute zgubili! Takih nimaš čemu obdržati, kar poslovi se od njih. Če se ti bo dalo, mi stisni kakšno fotko prej, da vidim barvo. Če ne, tudi nič narobe. Presneta reč, prav nerodno mi je! A veš, da še nikoli nisem imela sejanca s tako malo venčnih listkov? Potem grem pa ravno tako polomijo deliti naokrog!
Uporabniški avatar
Melona

OP sejanec mojega žlahtnenega sejanca Papyrus, višina ob prvem cvetu 18 cm, cca 21 venčnih listov, lep vonj po vijolicah, meni najljubši, premer cveta 5 cm. Zunanji venčni listi imajo nek rumenkast podton.

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

klanjam se čudovit je victory

naredi takšne še v drugih barvah Cool Smile
Uporabniški avatar
Melona

Hvala, Figula, ni panike, kdaj rabiš Laughing ?
Odgovori