Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Mogoče posledica direktnega stika na brikete gnojila, ki je precej koncentrirano + sonce.
A ta briketiran konjski gnoj iz Leclerca si imel že lani ali je letos prvič? Mogoče bi bile dobrodošle tvoje izkušnje z njim, če si ga že imel lansko leto. Seveda v ustrezni temi -> http://forum.gartlc.si/gartlc-about1382.html, da ne smetimo tukaj. PS. Sem tam videl, da si verjetno letos nabavil prvič. Vseeno, če že kaj veš o njemu dodaj, če ne pa konec sezone.
Kaj se dogaja s tem Čudom Piemonta ? Pol grede ima nekako uvele in poškodovane liste, stroki pa so kot na slikah.
Druga polovica grede ima vredu liste in vredu stroke, je pa tu in tam katera od rastlin hudo ušiva.
Sem že mislil da je vzrok toča, a tu se pogovarjamo o 4 metre dolgi in dober korak široki gredi. Tako precizno pa toča ne tolče.
Vmes rasteta tudi dva šopa ajde: tam, kjer so vredu listi in stroki, je ajda ušiva da je kar črna od uši in mravelj. Tam, kjer so uveli in poškodvani listi ter stroki, pa ajda ni ušiva.
ta fižolov ožig ali antraknoza napada predvsem nizek fižol, včasih pa tudi turški (laški) fižol. običajno izbruhne v vlažnih in hladnih delih leta in se pojavlja predvsem na listih in strokih, včasih tudi na vseh drugih delih rastlin, kjer nastajajo rjave vdolbine, ki postajajo pozneje bledorožnate in sluzaste. - tako piše v knjigi "Vrtni škodljivci in bolezni, Strokovnjak. osnovni priročnik za prepoznavanje ter zatiranje škodljivcev in bolezni na vrtnih rastlinah." - priporočam knjigo - seveda, če jo redno prebiraš.
javrgar, ta ideja o očiščanju gredice vseh delov bolanih rastlin in potem frezanje ni odveč. sicer frezanje nič ne pomaga pri bolezni a je zemlja pripravljena za naprej. jaz bi pred frezanjem posula apno v parahu a to ni nujno, saj vse rastline niso dovzete do antraknoze. poskušaj si zapomniti gredico in tamo ne sejati vsaj 2-3 leta stročjega fižola. torej kolobarjenje. na frišno sfrezano gredico bi posejala radiče več vrst, kateri te bodo razveseljevali ne samo to leto globoko v jesen ampak še zgodaj na pomlad. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Na gredi 10x1,1 m sem imela nasajen nizek fižol Etna, ki ga je zaradi te moče napadla antrakoza, zeleni stroki so bili kar močno vsi pikčasti. K sreči sem bila potrpežljiva in ga nisem vrgla z grede. Pred dvema dnevoma sem ga populila in dve samokolnici odpeljala v rastlinjak na mizo. Včeraj sta mi ga vnuka pomagala potrgati, stroke sem morala oprati, ker so bili zelo umazani od zemlje in bi pri luščenju imela zrna vsa zapackana. Danes sta ga Tosja in Eneja zluščila, jaz sem ga prebrala, in glej čudo, zrna sploh niso bila še pikčasta. Od 5 kg sem imela odpadnih zrn komaj za manjšo pest. 10 vrečk po pol kg je že v skrinji