Stran 10 od 26

Objavljeno: Če Mar 05, 2015 5:42 pm
Napisal/-a metuljc
MrdBoo, kako je pa z vsebnostjo mikroelementov?

Objavljeno: Če Mar 05, 2015 6:53 pm
Napisal/-a crtj
To je malo čudno, da bi dajal na vrtnice gnojilo s posebej nizkim fosforjem...

Če se vrnem k ribezom - lanski potaknjenčki, ki so na bolj zavetni legi, so odprli brste.

Objavljeno: Pe Mar 06, 2015 3:33 pm
Napisal/-a Kravzlj
Piše da je črni ribez občutljiv na eno muho steklokrilko, ki se zaredi v stebla, če ne odrežeš čisto pri tleh.
Moral sem ene veje skrajšati, pa me zanima, če se lahko obranim te muhe, če premažem rane s cepilno smolo?

LP Luka_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

Objavljeno: Pe Mar 06, 2015 3:50 pm
Napisal/-a igorrogi
Malo več o steklokrilki:

Povzeto:
Citiram:

Ribezova steklokrilka

Ribez je napadel škodljivec z imenom ribezova steklokrilka. To je metulj, ki na prvi pogled deluje kot podaljšana osa, saj ima na zadku štiri živo rumene pasove. Metuljčki začnejo letati v drugi polovici meseca maja in v juniju, ko odlagajojajčeca v razpoke v skorji enoletnih poganjkov. Rajši imajo črn kot drgeč ribez. Škode ne povzročajo metulji, temveč njene belkaste gosenice z rjavo glavo, ki slovijo po svoji požrešnosti. Skozi rane, povzročene z rezjo ali skozi osnovo brstov se zelo hitro zavrtajo v mlade poganjke. Hranijo se predvsem s strženom. Na ribezu v napadenih poganjkih prezimijo v obliki bub, včasih pa tudi kot gosenice.

Napad ribezove steklokrilke prepoznamo po tem, da poganjki zaostajajo v rasti. Ko prizadet del zgodaj spomladi upognemo, se hitro zlomi. Škodo, ki jo naredi steklokrilka, lahko precej omejimo s pravočasnim izrezovanjem vseh napadenih in bolnih poganjkov. Rodnih poganjkov ne krajšamo. Ob obrezovanju vedno izrezujemo pri osnovi. Pravilno oblikovan ribezov grm naj bi imel eno-, dve-, tri- in štirileten les razporejen v enakomernem razmerju.

Objavljeno: Pe Mar 06, 2015 3:58 pm
Napisal/-a crtj
Črni ribez rodi malo drugače kot rdeči in ga eni režejo tako, da vejo, ki je rodila, vržejo celo ven, praktično kot pri enorodnih malinah... (Hočem reči, da potem ni problemov s steklokrilko Smile

Objavljeno: Pe Mar 06, 2015 7:15 pm
Napisal/-a ck
Kravzlj je napisal/a:
Piše da je črni ribez občutljiv na eno muho steklokrilko, ki se zaredi v stebla, če ne odrežeš čisto pri tleh.
Moral sem ene veje skrajšati, pa me zanima, če se lahko obranim te muhe, če premažem rane s cepilno smolo?

LP Luka


Čez rano (odrezano mesto) daj malce debelejši sloj kambisana, zamaži tudi malo čez rob, da steklokrilki ne bo dišalo.
Drugače pa je boljše vejo črnega ribeza izrezati pri tleh._________________lp

Objavljeno: So Mar 07, 2015 12:11 pm
Napisal/-a nimam pojma
Mi prosim kdo pove,kako se obreže ribez?Kako vem, katere veje so stare in katere lanske?Pa nekje sem prebrala, da se obrezuje po obiranju, tule pa jih obrezujete sedaj?

Prosim za kakšno poljudno pojasnilo, ker ... glej levo.

Hvala za pomoč!

Danes je eno leto, odkar sem se vam pridružila, naučila sem precej, torej teorija o.k. praksa pa kakor kdaj.Zelene prstke vsem želim še naprej!_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.

Objavljeno: So Mar 07, 2015 2:10 pm
Napisal/-a ck
nimam pojma je napisal/a:
Mi prosim kdo pove,kako se obreže ribez?Kako vem, katere veje so stare in katere lanske?Pa nekje sem prebrala, da se obrezuje po obiranju, tule pa jih obrezujete sedaj?

Prosim za kakšno poljudno pojasnilo, ker ... glej levo.

Hvala za pomoč!

Danes je eno leto, odkar sem se vam pridružila, naučila sem precej, torej teorija o.k. praksa pa kakor kdaj.Zelene prstke vsem želim še naprej!


Rdeči ribez obrezujemo tako, da na poganjku odrežemo cca 1/3 tistega, kar je zraslo lansko leto - to velja, ko je grm že dovolj visok. Takrat je praviloma tudi že dovolj gost (ponavadi 5 - 6 leto starosti).
Rdeči ribez po 5-6 letu tudi redčimo (odvisno od obraslosti). Izrežemo najstarejši poganjek pri tleh (saj bo nov zrastu). Stare poganjke prepoznamo po videzu: imajo praviloma najmanj gladko lubje, več stranskih vejic in so debeli, morda malce porasli z mahom,..

Črni ribez praviloma ne obrezujemo temveč samo izrežemo najstarejše poganjke (podobno kot pri rdečemu). Če pa že moramo kaj skrajšati (npr. da se je veja malo polomila,...) pa ravnamo, kot je v tej temi že napisano._________________lp

Objavljeno: Ne Mar 08, 2015 1:06 am
Napisal/-a nimam pojma
O,hvala ck, kar nazorno opisano, bom obrezala zaenkrat bolj boječe, če se nič ne sfiži, pa drugo leto bolj korajžno Very Happy_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.

Objavljeno: Ne Mar 08, 2015 10:47 am
Napisal/-a crtj
Horuk metoda obiranja + obrezovanja črnega ribeza: odrežejo vse veje, ki so močno rodile (tako da je hkrati obrezano), in jih podrgnejo čez dovolj široko mrežo.

http://www.durgan.org/2014/July%202014/21%20July%202014%20Black%20Currant.%20Processing%20for%20Juice./HTML/