Česen 2025

Odgovori
živa
Kraj: Žiri-NM

Re: Česen 2025

Odgovor Napisal/-a živa »

Uau, vse do sedaj ti zdrži česen?! Odlično! Pri meni je puhel že marca. Je v garaži, ki je bila do letos neogrevana, sedaj je pa dobila mašinerijo toplotne črpalke in je konec še tistih nižjih temperatur od ogrevanih prostorov :(
Se priporočam za prodajo nekaj glavic, da pridem do te Anke, če boš imela viška.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Fino, da ti Anka zdrži tako dolgo, moja je ponavadi dobra dva meseca pred novo strohnela, je postala puhla. Gotovo je pravilno skladiščenje ključ.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri Anki se zelo dobro držijo glave pridelane iz sadilnega materijala (pridelan iz zarodnih čebulčkov). Glave pridelane iz velikih strokov jedilne česna pa se slabše skladiščijo (cca do marca, aprila).

Letos bom pridelala kolikor bom pač lahko, ker sem lani skoraj ostala brez vsega (ne zaradi muhavosti Anke, ampak zaradi mojih eksperimentov, ki jih je bilo lani očitno preveč :oops: ). Če bo kaj ostalo, bo šlo zainteresinam Gartlčanom. Se pa bojim, da bo mojemu česnu tudi letos bolj trda predla, ker že cca en mesec ni deževalo, pa še vročina se obeta... Sicer ima na tleh zastriko, a vseeno, kar je preveč, je preveč...
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Slika

Lani sem začela ločevati česen iz semenskega materiala in iz jedilnega česna. Tole so zadnje glavice, ni kaj dosti razlike - vse se še odlično držijo. Fotka je od ravnokar. :) Hranim ga v kleti, kjer je temperatura med 10 in 16 stopinjami, kakšen zimski dan mogoče še manj. Koliko je v zraku vlage, pa nimam pojma.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Žal nisem preizkusila, ampak večkrat sem slišala, da česnu ne škoduje niti, če pozimi kdajpakdaj zmrzne. Da kite česna komot hranimo obešeno zunaj pod nadstreški. Prakticira kdo to? Jaz sem ga hranila na suhem in prepišnem, zmrzovalo ni, bilo pa je dostikrat blizu ničle.
copatka

Vrt obilja ga je leta hranil pod kozolcem: "Zelo zanimivo je, da se je več let česen na Vrtu Obilja najbolje skladiščil zunaj pod kozolcem. Tudi čez zimo je pod streho kozolca v senci ter zaščiten pred dežjem in snegom."
Jaz raje ne tvegam. 😉
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Par glavic sem lani obesila pod nadstrešek nad terasnimi vrati. Do pomladi je strohnel. Bil je gardos. Moj me je zafrkaval, da zle duhove odganjam.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

melona: Pa je tam prepišno?
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Česen in čebulo skladiščim pod nadstreškom čebelnjaka ne glede na zimske temperature. Pomembno je, da ga ne premikamo ko so temperature pod nulo. Zadnje Anke sem porabila prejšnji teden. Čebule pa imam še dve kiti. Posamezne so začele odganjat - te potem posadim in naredijo cca 5 mladih čebul. Večina jih ne odganja in je še vedno čvrsta.
Skladiščenje v kleti se mi ni obneslo. Čebula je zgodaj odgnala. Česen pa je že marca začel trohneti.
copatka

Super! Pa imaš anko spleteno v kite? Ti jih uspe narediti? :roll:
Odgovori