Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Škropljenje - kaj, kdaj in s čim

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Jutri je še mraz obljubljen zjutraj... Od tam naprej pa bi bilo ravno prav, če bodo le popki pripravljeni še malo zdržati.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Baker - izogibati se sonca (torej raje zvečer) ali ni tako pomembno?
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Nobeno sredstvo se ne tretira v soncu, baker pa nad 7 st. C. Izjema so herbicidi. Sedaj, ko se brsti odpirajo, zmanjšamo koncentracijo npr. 0,3 %._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Torej je najbolj ziheraška taktika zvečer ob predpostavki, da bo noč mila?
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pri nas v I. kmetje so vedno špricali dopoldne z lastno mešanico modre galice in apna, kasneje kuperblau (razmerja ne vem) a ko se je rosa polegla in so listi na trti bili že suhi in rastline še "hladne" od noči. te mešanice so bile alfa in omega za trto, saj z drugimi fungicidi niso špricali. kadarkoli se je pojavila kakšna bolezen na listih (ne glede na letni čas-samo ne pri končnem dozorevanju grozdja). ne prej kot okrog 9 ali 1o celo 11 ure dopoldne. v vsakem primeru je bilo potrebno končati do 12 ure (verjetno je tudi na to vplivala južina). nikakor ne pozno popoldan ali zvečer ker so rastline pregrete in večernja vlaga spere pošpricano. dobre 2 uri je potrebno, da se "špricanje" suši na listih in posuši, potem pa lahko pada tudi dež. tako so delali... lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Voda, hvala. V našem sadovnjaku sem doslej uporabljal samo neemovo olje ter mikroorganizem v pripravku Serenade, tako da s klasiko nimam izkušenj in mi to zelo prav pride.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Nisem siguren, če ne bom sedaj par kozlov ustrelil, ampak ja...
Nimam veliko, par sadnih dreves, grmičevja, vrt, vrtnice... No, zadnja leta sem se srečeval z naslednjimi problemi: hruškova rja, uši (itak vsepovsod), bela plesen na kumarah (menda je to uradno pepelovka?), ko sem lahko z dolgim nosom samo še pospravil uvelo in plesnivo zelenje...

Prvenstveno sem rabil neko sredstvo proti hruševi rji, ker tist res "nagravžn" zgleda (ok, rjavi fleki na zgornji strani listov so še nekak, ampak rjavi trosi na spodnji strani listov - tist je pa bljak). Sem šel v xyz in jim potarnal, pa potem na njihovo priporočilo dobil Duaxo, kjer v navodilih na moje presenečenje omenja tudi moje boge kumarce.

In sem šprical. Hruško dvakrat v razmaku 14 dni (prvič še pred brstenjem), kumare takisto dvakrat. Od tedaj je hruška lepo zelena, kumare so pa lani tako delale, da jih imam še danes v skrinji na zalogi Very Happy

Aja, uši... Vrtnice, čiliji (no, predvsem vrtnice pa kamilice tudi) so bile njih odlične gostiteljice. Pa sem jim dal vetra, pardon, Neem tonika. Uši so se čudežno porazgubile, vse ostalo je zgodovina... Smile

Jaz sem srečen Cool

P.S.: sem upošteval tudi nasvete glede termina škropljenja: vedno tik pred temo (ko npr. čebele delajo vse kaj drugega kot pa letajo od cveta do cveta) - vsaj to mi je jasno, koga sem se hotel znebit, ne da bi deloval škodoželjno na "koristne" žverce...

Pa brez zamere zaradi mojih umotvorov, ampak enostavno ne znam (nočem?) pisat brez "dramskih" vložkov..._________________go with your instinct to live as you want
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

žlehtnoba, kdaj špricati pa je razlika med klasiko kot pravi CRTJ in Duaxo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Od ameriških borovnic lepim še semle. Rešitev za tiste, ki imate le par drevesc in nimate izkaznice o opravljenem tečaju FFS:
ferdo36 je napisal/a:
Sredi prihodnjega tedna bo pravi čas in tudi vreme za baker!
Namesto FFS lahko uporabite Cuprovin, ki je gnojilo z enako sestavo in lastnostmi kot Champion!

Cuprovin - opis
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

A so breskve res že tako daleč? Priporočilo, da bo že čas za zatiranje breskove kodravosti in listne luknjičavosti koščičarjev na marelicah:
http://www.kmetzav-mb.si/1_Varstvo_marelic_2020.pdf
Odgovori