Objavljeno: So Dec 20, 2014 9:33 pm
Jeeee, zakon!
Navdušen zato, ker ni več dvomov.
Na srečanje sem prinesel posip, ki je bil narejen po spodnjem receptu, le da sem namesto v večja vedra natlačil v posodice od zelja.
Spodaj v citatih več o tem kako sem naredil in kakšni so bili dvomi.
Nazadnje urejal/a zuf 20 Dec 2014 20:48; skupaj popravljeno 2 krat
Navdušen zato, ker ni več dvomov.
Na srečanje sem prinesel posip, ki je bil narejen po spodnjem receptu, le da sem namesto v večja vedra natlačil v posodice od zelja.
Spodaj v citatih več o tem kako sem naredil in kakšni so bili dvomi.
zuf je napisal/a: |
Recept za bokashi posip s pomočjo IMO2 Kaj je IMO je opisano TUKAJ. V približno 10L vode vmešamo žlico IMO2 (fermentirana snov). Z 10L vode lahko navlažimo približno 20kg otrobov. Muhi sem dal tale recept: žlička IMO2, 4 litre vode, 8kg otrobov. Med mešanjem v otrobe dolivamo okuženo vodo, da dobimo primerno vlažnost - ko stisnemo navlažene otrobe v pest ne sme tečt, ostanejo pa sprijeti, ko razklenemo dlan. Dobljeno mešanico močno natlačimo v vedro s pomočjo železne posode. Vedro mora imeti možnost pokrova, jupol kante so super, vedra za mleko, večji sodi ipd. Stoji naj en mesec na sobni temperaturi in posip bo narejen. |
Aye-Aye je napisal/a: |
zuf, še vprašanje glede recepta za bokaši. Malo sem pogledala še za nazaj, a vsega ne, tako te sprašujem ali ni potrebno v ta zadnji recept za posip dodati tudi melaso ali sladkor? Res si sicer nekje pisal, da so otrobi že sami po sebi dobra hrana za drobnoživke a vseeno. Potem tudi v tistih starih receptih za EM, ne bi bilo potrebno dodajati melase? |
zuf je napisal/a: |
Aye-Aye, dodatna melasa gotovo ne škodi, še vedno nisem ziher ali je nujna ali ne. Se kmalu oglasim, bom naredil večjo količino posipa z IMO2 in/ali BIM, brez dodajanja melase, pa da vidim kako bo uspelo. Ko sem delal z BIM ali IMO2 mi je vedno ratalo okužit večjo količino otrobov, ampak vedno v prisotnosti zraka, nisem še probal narediti večjo količino anaerobnega posipa na ta način, vedno samo manjšo, tisto je bilo vredu. Sem pa skoraj ziher, da se da brez dodatne melase. |