Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2018

Odgovori
JERCA

Odgovor Napisal/-a JERCA »

Seveda imaš prav, PAPRIKA. Močna volja je potrebna, da ne hitimo, ko imajo "vsi" okoli nas že vse posajeno. Prav začutim nervozo ljudi, ko se marca začnejo traktorji po vasi vozit, in vsi nekaj brkljajo, da ja ne bodo ta zadnji. Še starejše tetke popustijo in vsaj eno vrstico "ta zgodnjega" posadijo.

Veliko je odvisno od lege. Sama vem, da moji pogoji niso idealni, pri meni je vse 10 dni kasneje, zato zadnja leta merim temperaturo zemlje in tako lažje počakam._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Se še tule zahvalim Notranjki za poslano četico Janijev._________________naredimo svet lepši
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Pep,
plodovi so živo rdeči podolgovate datljaste oblike, vidiš jih lahko na fotkah z Paradajzmanij. Mislim, da sem jih prinesel vsako leto.

Lep pozdrav
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

brbr je napisal/a:
Se še tule zahvalim Notranjki za poslano četico Janijev.

Malenkost ,malenkost.Naj lepo raste.

Glede "Daterino" mi nekaj ne gre skupaj.
Ker o tem Daterino je cela fama na fb in slike lepijo tako retuširane in dobesedno plastične da kar glava boli.
Jaz sem že lani in predlani to malo iskala in prišla do zaključka da vbistvu to je vrsta paradižnika in ne sorta.Potem je kar nekdo naredil sorto.Kot bi naredil sorto "pelat",pa vsi vemo da je to oblika.
Našla sem (pa tudi nekam shranila) da je to oblika in velikost dateljna.In sicer sem prvič zasledila tega "datelino" pri sort Picadilly v Italiji v njihovem zadružnem supermarketu .Na deklaracijo je pisalo Picadilly ,daterino .

Seveda sem lahko v zmoti in bom res vesela da mi nekdo razjasni tole.

Ker glede na velikost je daterino manjši od plum in večji od cherry oblike.Vsaj tako sem jaz v tistem članku si prevedla._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
brbr

Danes popoldne imam namen sejati glavnino paradižnikov. Glede na lanske izkušnje (dobri, slabi dnevi glede na polno/prazno luno) in prabrano, bi moral biti ta termin ndvse ugoden:
- glede na velikost lune pravijo, da je najbolje sejati dva dni pred polno luno. To je danes.
- glede na pložaj planetov, pa se danes popoldne začne obdobje primerno za plod.

Pa, da vidimo...

Mrfranc,
pri prgledovanju lanske teme sem zasledila, da si imel v tem času cvetoče paradižnike 42 days, še v majhnih ločkih, če se ne motim. Tudi jaz ima zdaj eno rastlino (dragoceno darilo enega Grtlčana), ki je še v majhnem lončku, a sem danes opazila popke. Mislim jo presadit, pa me zanima, ali si ti svoje cvetoče presadil najprej v en večji lonček, ali takoj na stalno mesto?. Jaz mislim rasltinico gojit v loncu in me tako zanima tudi, kako velik lonec je pravšen._________________naredimo svet lepši
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

brbr je napisal/a:
Danes popoldne imam namen sejati glavnino paradižnikov.

Huh, konc februarja je tule, kratek, pa še z vremenom smo se preveč ukvarjali Cool . Danes moram pod mus napraviti setveni plan za vrtne paprike, čilije in jajčevce. Paradajzi pa konec marca Rolling Eyes .

brbr je napisal/a:
Mrfranc, pri prgledovanju lanske teme sem zasledila, da si imel v tem času cvetoče paradižnike 42 days,

Jao, sem moral prvo preverit, ali je to res za lansko sezono Wink .

Imam kar utečeno prakso, da plodovke večkrat presajam, v malo večje lončke. Pred končnim loncem doživijo 3 - 5 presajanj. Končni lonček za to sorto se lahko začne z 10 litri, tja do 20 litrov. Za gojenje do konca sezona pa tudi lonec 30 L.

Vedno pa dam dve sadiki skupaj._________________mfranc
brbr

Mrfranc, na lanski 7.strani, z dne 27.2. imaš fotogafijo cvetočih 42 days, ki so še v majhnih ločkih. Ja, bom tudi jaz ti dve rastlinici presadila v 1/2 lončke. Ju bo lažje negovati do toplejših časov.
Sta pa ta dva korenjakčka že kar nekaj dni (seveda pred ledeno dobo), čez dan preživela na sončni polici, zaščitena z manjšim akvarijem, ki je tako dobil drugo uporabo Laughing_________________naredimo svet lepši
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Seveda, lažje jih je negovati, pa s prostorom imamo ponavadi probleme. Plus, se mi zdi, da najbolj uravnoteženo raste do polnoletnosti Wink . Če je takoj v prevelikem loncu, se samo razbohoti po loncu, kasni pa s cvetenjem in plodovi._________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi jaz sem posejal glavnino svojih paradižnikov:

- Novosadski Jabučar
- Black Sarah
- Black Cherry
- White Currant
- Chocolate Stripes
- San Marzano
- Sungold
- Sweet Carneros Pink
- Flashentomaten ( menda nek zelo roden pelat brez zelenih ramen )
- En datljast, dokaj čvrst in ekstremno sladek ( dobil lani plodove od sodelavca )

Naslednji teden bom pa posejal še:
- Kenigsberg
- Dark Galaxy
- Pennsylvania Dutch

Dovolj bo, čeprav me seveda mika, da bi še kakšno sorto, ampak računam, da se bom vzdržal ...
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Ja, jest sem tud luno lovila in imela plan tako kot brbr, ali pa mogoče 1. sejati. No, pa me je tale mraz odvrnil. Mad
Upam, da ne bom preveč zaostala. Po mojih izkušnjah, podobno kot brbr je tale konec feb. zame ugoden. Enkrat sem ga tud zamudila in se en dva tri znašla v marcu, pa mi je blo kar žal.
Tko, verjetno se bom požvižgala na setveni koledar in izkoristila vikend (lončki in drugi kontejnerji so nabrani za ponovno rabo, zemlja je nabavljena, semena imam). Komaj čakam! Very Happy
Odgovori