Gobarjenje 2018

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Je pa trenutna rast gobanov res neverjetna. Danes po službi, okoli 16h, sem šel en krog po bližnji hosti.
Lahko bi zlahka nabral polno košaro ali dve. Ampak potem imam samo delo ... Wink
Pobral sem le kakšnih 10 manjših, lepih primerkov. Zanimivo, da v mojem koncu trenutno rastejo pretežno poletni gobani.
No, pa nekaj tudi drugih, tistih barvno bolj bogatih, ki jih večinoma ne pobiramo, sem ugledal.
Zanimivo, golobic skoraj nisem videl. Pa sirovk in cigančkov tudi ne. Vsaj tukaj ne.
Turkov/dedov na stotine, mušnice tudi veselo odganjajo, pa kakšna dežnikarica se najde ...
Skratka, kar pestro. Pa prvi kostanji so začeli dol padat. Sem nabral dva polna žepa in bom jutri spekel eno "kastrolo"!
.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Mravlja,
gobani z tako rjavo barvo klobuka so vsi užitni. Res si ga preveč obtesal za zanesljivo determinacijo. Če je bil bet proti koncu stanjšan, kot nakazuje fotka, gre zanesljivo za jamičasti goban.

Platar, gobani z žametasto rjavim klobukom in rdečkasto pikastim betom so pogojno užitni žametasti gobani. Ob stiku z vročo vodo ali ponvijo strupi razpadejo , postane simpatično rumenkast in dobrega okusa.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Danilo je napisal/a:
Mravlja, ... Če je bil bet proti koncu stanjšan, kot nakazuje fotka, gre zanesljivo za jamičasti goban.

Danilo, hvala ti za tole, in ja, je bil na koncu stanjšan - torej jamičasti goban.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Čeprav je jurček tista goba, ki je vsem zaželena Smile vseeno še enkrat spomnim na drevesne gobe, ki so sedaj tudi začele lepo odganjat in čistit na tleh ležeče veje.

Najbolj pogosta, lahko prepoznavna in enostavna za procesiranje je pisana ploskocevka ali Trametes versicolor ali Turkey tail (prevod: puranov rep).

Cenjena za medicinske namene. Za vse, ki raje naberejo in naredijo pripravke sami - tudi v smislu samooskrbe Wink
Andrej Banko

Danes sem šel spet malo v Poljansko dolino preverit situacijo v gozdu.
Najprej sem bil izjemno razočaran, ko sem zagledal, kako so en odličen teren za borove gobane razrili zaradi sečnje in spravila lesa.
Vseeno mi je pod podrtim vejevjem uspelo najti dva še živa primerka.

Nato sem se prestavil na drugo, južno stran doline. Tam tudi nisem imel sreče z borovimi gobani, je bilo pa zato "navadnih" ( poletnih in jesenskih ) za zvrhan koš.
Dejansko, če bi pobral vse uporabne primerke, ki sem jih videl, bi potreboval karjolo, ne košaro.
Prav izbiral sem, katerega bom pobral. Tisto: tile so preveliki, ta je prestar, ta ni pravilne oblike, tale ima kriv bet, do tistih dveh se mi ne da plezat ...
Na koncu sem se samo še sprehajal in opazoval čudesa narave.

Poletni:

Jesenski:

Zanimiv primerek, ki sem ga tudi pustil:

.
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Res so pravi manekeni.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Je možno, da je letos malo več takšnih "fancy" gob? Včeraj na Pokljuki sem našel kar nekaj hecnih. Najbolj všeč mi je bil trojček, na eni strani trije izrazito enakovredni jurčki, na drugi strani pa zgolj malo nakazano. Nekako kot kiparski relief. Spomnil sem se na tele gospode Wink

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Dean_Franklin_-_06.04.03_Mount_Rushmore_Monument_%28by-sa%29-3_new.jpg/426px-Dean_Franklin_-_06.04.03_Mount_Rushmore_Monument_%28by-sa%29-3_new.jpg

Slikal nisem skoraj nič. Stranski efekt prevelike bere, in premajhne kondicije; še danes sem zmatran ko pes ... Cool Laughing_________________mfranc
Andrej Banko

Pa saj za pokljuške ravnice človek sploh ne potrebuje prav veliko kondicije. Wink
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Eeeeh, rad zakompliciram stvar, in tudi na Pokljuki najdem strmine za grizenje kolen Wink .

Ponavadi tam najdem kapitalce, tudi včeraj, he, he.

Seveda pa je kriv predvsem adrenalin Cool_________________mfranc
Andrej Banko

Da ne bodo samo jurčki ...

En današnji zanimiv primerek zelene golobice:

Pa še tale lepotica:

.
Odgovori