Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2014

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tole orodje tudi mene zelo zanima._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Se opravičujem, ker nič ne odgovorim... Imam preveč za postorit, pa še internet je nekaj štrajkal. Danes sem nameravala narediti fotografijo, pa je bila baterija prazna. ako mislim, da mi bo uspelo fotografijo pripeti jutri._________________naredimo svet lepši
brbr

Izpolnjujem dolg....
Podobno orodje sem prvič videla na risbi v eni vrtnarski knjigi. Potem sem ga zaman iskala v raznoraznih trgovinah in sejmih, dokler nisem šla pred leti na izlet k Holzerju. ...
To njegovo orodje je bolj sofisticirano (služi več vrtnim opravilom in ne samo rahljanju) od tistega, ki sem ga videla v knjigi... Brez njega zdaj ne opravim ničesar več in ga čuvam kot punčico svojega očesa, ker se bojim, da bi se polomilo. Ravno zaradi tega se že nekaj časa ukvarjam z mislijo, da bi stopila do kakega kovača in ga vprašala. če zna in za koliko narediti podobno reč.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pa za količino ga vprašaj, če boš šla. Najbrž bi se našlo še kaj interesentov.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Po moje bi se dalo uporabiti srp ali staro koso, ki bi jo kovač pogrel in pravilno ukrivil. Verjetno se kje komu valja kaj takega.

Sam sem danes nabavil triroglejni rahljač. Ni slabo, seveda pa se ne da spodrezovati plevela. Zrahljal sem že polovico njive/grede česna.
brbr

Na temo orodja - ko se bom šla menit, bom vsekakor vprašala, kakšna bi bila cena za več kosov...
Kar se česna tiče, sem včeraj na njivi okopala jedilni česen. Česen iz zarodnih čebulčkov pa je tako na vrtu, kot na njivi še premajhen za okopavanje in izgleda takole:

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Je pa ves česen odgnal. Tudi tisti na vrtu, ki je tako zamujal je zdaj zunaj. Ko sem razmišljala zakaj je prišlo do take razlike pri odgananju, mi je kot možen vzrok prišlo na misel, da je na tistem mestu (na sredi grede) lansko leto rastlo korenje. Moram preverit v literaturi, kako vpliva korenje na česen...
Mislim, da je čas, da preverimo, kako se obnašajo "skladiščniki". Pri mojih, ko jih luščim, opazim, da tu in tam kakšen strok že kaže zelen vršiček, drugače so še popolnoma zdravi in čvrsti.
Marijavina glavica je še vedno čvrsta na otip, le še en strok sem odstranila, ker se je začel sušit (je bil mehkejši na otip). Ali v glavici kakšen strok odganja, pa se od zunaj ne vidi._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz česna sadim samo malo, za sproti in čez zimo. Sadim posamezne zunanje stroke od glavice, drugih načinov še nisem poskušala.
Zanima pa me, kdaj nazadnje se česen lahko sadi - oziroma kdaj se ga sadi, da se izogne napadu česnove muhe._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Klavdija

Odgovor Napisal/-a Klavdija »

Česen in čebulo in šalotko je priporočljivo imeti pokrito s kopreno dokler sadno drevje ne odcveti, ker potem tudi muha ne dela več škode.

Preverjen recept proti čebulni in česnovi muhi pa je čaj iz rabarbarinih listov.
Na 1l čaja damo nekje 2 odrasla lista rabarbare, prevremo, nato pa ta čaj zlijemo v zalivalko, kateremu dodamo nekje 6l vode in s tem polivamo že napadene rastline. To pomeni, da že vidimo zvite liste. Čebula oz. česen nato izloči ličinko v liste in dobimo nepoškodovan pridelek.

Upam, da bo komu prišlo prav._________________Narava je naš največji dragulj!!
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

brbr

Klavdija, to si pa velja zapomniti-HVALA. Čeprav jaz z muho pri česnu še nisem imela težav. Tudi, če se,m našla kakšno ličinko v česnu, se na sami rastlini ni nič poznalo. Tako česna nit ne pokrivam. Drugače pa je pri čebuli, katero vedno pokrijem in jo nekako ubranim pred muho. Por jeseni pa je povsem druga pesem Sad - vedno mi ga muha sfiži. Bom letos probala škropit z rabarbaro (samo dobiti moram še sadiko Wink ).
Kar se tiče opravil okoli česna, je pri meni stabje sledeče-okopala sem ga že. Včeraj sem mu na vrtu tudi uspela natresti tanko plast lesnega pepela. Na njvi mu bom pa kasneje...
Kar se tiče terminov sajenja česna spomladi, pa ne vem, ker vedno sadim česen jeseni...

Zuf - lepi česni ti rastejo, ni kaj._________________naredimo svet lepši
Odgovori