Stran 10 od 27

Objavljeno: So Maj 16, 2015 10:22 am
Napisal/-a brbr
Ja moj česen (na njivi) je že dobro dajala žeja (rumenenje zunanjih listov). Na enem delu njive je zelo peščena /kamnita zemlja. Zdaj se je napil in upam,da se mu pomanjkanje vode ne bo preveč poznalo.

kar se tiče striženja pskov - odvisno je od tega, kaj želiš. Če jih misliš pojesti, potem je dobro, da so dolgi vsaj nekaj centimetrov, da omaš kaj od njih. Če pa gredo na kompost, potem jih je po moje najbolje odrezati čimprej. To je moje razmišljanje. Dobro bi bilo, če bi se oglasil kakšen Primorec, kjer imajo več prakse s česnovimi pski._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Maj 16, 2015 11:13 am
Napisal/-a Bicikel
Brbr, se strinjam z razmišljanjem. Ker bo to popesrilo jedilnik, jih bom še malo pustil. Itak je potem dovoj časa, da se še glavice odebelijo. Samo, da mi ne začnejo prorasovat tako kot nekatere sorte lani. To bi se znalo biti bolj verjetno, če bi pske prej odstranil, ali ne?

Objavljeno: So Maj 16, 2015 3:07 pm
Napisal/-a voda
komot jih pustite da se zafrtajčkajo, to je cca 25-30cm, ker do takrat naredijo šele steblo in pripravek za cvet kateri je izrendno majhen, ter zapakiran. ko začne cvet rast takrat se šele začne crpanje korenine oz. stroka v zemlji in se to pozna v veličini oz sočnosti pri beri, ali ostane podaljšana korenina, če se pusti da cvet dozori. enako je pri čebuli. lpvoda

nekaj dni nazaj sem pobrala šalotkine poganjke z majhnimi nastavki za cvet. še nikoli jih ni bilo toliko kot letos. v vsakem šopu je bodoča čebulica naredila poganjek. tako, da je eden šop imel po 4-7 pskov. zrezani na koščke med špargljne in malo slanine, 1 jajce ne več (ker pol je jajčna omleta) sol, poper in dodani mladi celi listi špinata. na hitro in je užina tukaj.

Bicikl, kaj je to prorasovat?_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 12:13 pm
Napisal/-a geisha
Pozdravljene mogoče bi mi katera lahko kaj svetovala.Moj česen,ki je bil do sedaj krasen je v par dnevih postal rumen Crying or Very sad .A mogoče obstaja način,da to zaustavim?_________________LP
E.

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 12:53 pm
Napisal/-a Bicikel
voda je napisal/a:
Bicikl, kaj je to prorasovat?

Joj, pozabil odgovoriti. Porasovanje pomeni, da posamezni stroki začenjajo prezgodaj poganjat tj. še predno smo česen pobrali iz zemlje. Tako nastane cel šop novih listnih poganjkov in česen ni primeren za spravilo (vsaj mislim, da ni).

Situacija pri meni je trenutno taka, da smo Portualcu že potrgali pske, napada ga rja, zelo verjetno bo moral kmalu iz zemlje. Barjanski in Anka še rasteta, pri čemer je Barjanski v očitni prednosti in je tudi precej večji.
Sem in tja so listi objedeni od ličink česnove muhe, pač proti muhi nisem škropil s kakšno kemijo. Bomo videli kako bo letos z napadom rje. Kritično bo, ko se bodo pričele popoldanske plohe.

geisha je napisal/a:
Pozdravljene mogoče bi mi katera lahko kaj svetovala.Moj česen,ki je bil do sedaj krasen je v par dnevih postal rumen Crying or Very sad .A mogoče obstaja način,da to zaustavim?

@geisha. kakšna fotka bi bila dobrodošla. Je cel kup razlogov zakaj postaja rumen. V odvisnosti od sorte je lahko tudi že zrel. Glede na tvojo lokacijo to ne bi bilo nenavadno. Nič nisi napisala kakšen je v zemlji, je že naredil glavice, ....... Lahko pa gre tudi za rjo. Skratka premalo podatkov za karkoli svetovat. Pa ne vem, zakaj sprašuješ samo ženske Rolling Eyes
Nazadnje urejal/a Bicikel 05 Jun 2015 11:15; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 1:11 pm
Napisal/-a geisha
Joj se opravičujem sploh nisem pomislila,da sem napisala samo ženskam.Saj vem,da ste tudi moški mojstri Laughing .Bom pogledala kakšne glavice so že,samo se mi zdi,da bi lahko bila rja.Ko si omenil rjo sem se spomnila,da ima rjave pikice po listih.Drugače je jesenski in letos zelo lep mi je prav škoda,da ne bi ostalo nič od njega._________________LP
E.

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 1:24 pm
Napisal/-a Bicikel
Daj naredi kakšne fotke, pa bo bistveno lažje kaj reči. Sicer pa rja sama po sebi ni škodljiva za plod, le listje prej propade in česen ne naredi večjih glavic oz. do konca. Jaz sem imel lani takega in tudi letos se mi nakazuje. Bi moral tretirati s Quadrusom in/ali Score (po spominu), če bi hotel ohraniti zelene liste.

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 1:39 pm
Napisal/-a geisha
Hvala,bom kaj posllkala._________________LP
E.

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 2:28 pm
Napisal/-a brbr
Geisha: kot pravi Bicikel, je lahko vzrok rja - rumeno oranžne pikice na listih, ki se potem zlivajo skupaj in nekako počrnijo. List odmre.
Druga možnost pa je tudi, da je česen napadla bela koreninska gniloba (vsaj mislim, da se tako imenuje). Če ne opaziš značilnih pikic rje, predlagam, da eno rastlino izruješ in preveriš, ali so čebula in korenine zdrave. Če je prisotna plesen, se to vidi kot bela nekako puhasta obloga . V tem primeru je potrebno napadene rastline čimprej izruvat, da se kar se da prepreči okužba zemlje.

Tudi jaz sem opazila pojav rje. Me malo preseneča, ker ni bilo tako vlažnega vremena. Ravno včeraj sem postrigla napadene liste in prvič poškropila z mešanico žajbljevega čaja, Neem olja in sode. Škropljenje bom ponovila še danes in jutri. Potem bomo pa videli.

Anka počasi začenja cveteti. Peskov bom imela veliko. Če bi jih kdo želel, naj se javi._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Jun 05, 2015 3:46 pm
Napisal/-a figula
brbr, se javljam Embarassed
Lanski, ki sem jih vzela na jesenskem srečanju in na koncu malo sadila malo sejala Smile so tako lepo zrasli srčki