Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2016

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Jaz moram malo pogledati doma v kakšnem stanju so "ostanki" tj. manjši stroki. Generalno se mi zdi, da se manjše glavice obdržijo dlje, ampak je preveč dejavnikov, da bi to posplošili. No večje tudi prej porabimo. Anka se pri meni ne obdrži prav dobro. Lahko da na to vpliva tudi čas pobiranja. Običajno sem takrat junija, ko bi se moral ukvarjati s česnom ravno na dopustu. Če zamudim pravi čas pobiranja postane malo prezorjen in posledice so pri dolgem skladiščenju (rjavenje strokov, puhlost). Na kratek rok večinoma ni težav. Mogoče kaj pri tem vpliva tudi rja, ki pobere liste in posledično prisili česen k predčasnemu dozorevanju. Ampak seveda, imamo različna okolja vključno z različnimi pogoji skladiščenja in ne stvari gre posploševati.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Včeraj smo pojedli zadnjo glavico Anke. Puhla ni bila nobena, sem in tja je kakšna že kazala mini zelene špičke, prav dolgo najbrž ne bi več zdržala. V zadnjih mesecih sem česen v solati nadomeščala s čemažem, sedaj ga bom s tistimi sadikami, ki so ostale v zemlji po pobiranju, jih je kar nekaj, tudi v travi okrog dreves.

Enkrat se spomnim slike, ki je kazala, da ima ena vrsta tega običajnega česna tudi zarodne čebulice ob koreninah. Malo mi daje misliti, ker se mi zdi, da nikakor ni moglo v zemlji ostati toliko česna, kolikor ga je na novo zraslo Surprised Surprised . In pa: na obrobku ob stopnicah sem imela predlani par česnov - Anke in Kraški. Pobrala sem toliko sadik, kolikor sem jih sadila a so kljub temu lani spet zrasli trije, letos pa eden tesno ob stopnici, kamor ga niti slučajno nisem nikoli sadila. Čebulčkov nisem pustila dozoreti, ker sem pobrala vse pske.

brbr in ostali: kaj mislite o tej možnosti pri Anki?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Pišem na splošno, ne strogo v vezi Anke. Nikoli nisem pustil česna tako dolgo v zemlji, da bi videl kaj se dogaja kasneje. Vsekakor pa se lahko zgodi, da začne zrel česen porasovati, tj. na novo odganjati, če ostane predolgo v zemlji. Poleg tega se stroki začnejo odvajati od glavice. Zunanji ovoji glavice počasi razpadejo in stročki imajo prosto pot za širitev. Takšne ob spravilu zlahka pozabimo v zemlji.

Muha ugibam: mogoče ti je kakšen od takih stročkov ostal v zemlji. Vprašanje je tudi kdaj si pobrala glavice in s tem povezano morebitno samodejno stročkanje.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bicikel: katera sorta tvojih česnov se pa najbolj obnese za skladiščenje? Mislim, da sem lani (ali pa je bilo že predlani Embarassed ) skladiščila po eno glavico tvojih česnov in so se vsi razren Portugalca, dobro držali...

Muha: pri Anki še nisem opazila, da bi v zemlji poleg osnovne glavice naredila še kakšen zaroden čebulček. To, koliko česnov ostane v zemlji, mene vsako leto preseneti Laughing . Posebno veliko pri meni ostane tistih iz drobnih zarodnih čebulčkov, katerih rastline izgledajo kot travne bilke in se tudi najprej posušijo - nadzemni del odmre, čebulica pa ostane v zemlji.
Po mojih izkušnjah, je česen še dolgo uporaben, tudi, ko se enkrat pokažejo zelene špičke, ker pri Anki te ne rastejo, ampak ostanejo v tej majhni fazi._________________naredimo svet lepši
brbr

Bicikel: zadnjič sem nekje prečitala, da začne česen rad ponovno odganjati, če zoreče glavice trpijo sušo. Nato po prvem dežju odženejo._________________naredimo svet lepši
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Meni najdalj drži ptujski spomladanski in eden od Batagelljia. Sicer se ni toćno spomnil, katerega je imel pred leti v Mb, skoraj prepričan pa je bil, da je Arno. Tako je zdaj pri meni pač Arno Laughing .
Tarat sem kupila 10 kg česna za eno prijateljico iz Zasavja, pa nazadnje po spletu okoliščin nisva uspeli s predajo. Pozno poleti je romal na kompost. Ko sem ga dobila, sem 3 glavice posadila za naprej. Iz tega imam zdaj eno vrsto na njivi. Stroki so srednje velikosti, beli in dolgo držijo. Ga goji še kdo?_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bicikel, brbr:
Še najbolj verjetna se mi zdi razlaga, da gre za česenčke iz zarodnih čebulčkov, ki sem jih prezrla, ker se je nadzemni del prezgodaj posušil. Še posebej zato, ker jih je ravno na tisti gredici največ. Bom pozorno spremljala še naprej.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Sem bila letos začudena, kaj je polno "travnih bilk" po mojem vrtu. Ko sem eno izpulila, sem ugotovila, da je česen Shocked in se šele dolgo zatem spomnila, od kje so prišle te bilke.

Lani sem na morju našla precej (oprosti metuljc - od tu dalje bo vse narobe in po domače) divjega česna in sem pobrala male česenčke iz dozorelih glavic. Te sem potem naključno potresla po vrtu - in letos imam "česnovo travico" Cool

Poleg nebolečega hrbta so pri nepreštihanem vrtu v veliko veselje prav vse te rastline, ki zrastejo, ko se jim zdi. Prostovoljno kar enkrat pogledajo iz zemlje Laughing
brbr

Muha, če te ne motijo, jih kar pusti, da dozirijo - bodo naredili lepe glavice.

Figula, kako prav imaš glede neprekopavanja... V ločke sem sejala blitvo. Zadnjič pa hodim povrtu in vidim, da se je obilno zasejala sama - je skoraj lepša in večja od tiste v lončku.
Mogoče je slaba lastost tega samosejanja edino ta, da rastline rastejo na za tisto leto nepravem koncu in, da niso lepo pokuškane, ampak raztresene vsepovsod. Ampak, to je druga tema - se opravičujem Embarassed_________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Čisto OK si napisala, figula, najbrž gre za kak luk, se priporočam za eno malo preprogico, če bi se dalo................... Wink
Odgovori