Poročilo o stanju planeta

Odgovori
Nanook

Odgovor Napisal/-a Nanook »

Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

Ampak to pa je talent, da iz enega samega samcatega stavka izpelješ cel dvogovor. S kom neki?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

To so pa leta prakse ;)

V glavnem, takole med drugim pravi predpis:

"- ministrstvo vodi evidenco oseb, ki dajejo embalažo v promet, v kateri se vodi tudi masa embalaže, dana v promet v posameznem koledarskem letu,

- te osebe so embaler (kdor pakira blago pod svojo blagovno znamko ali naroči pakiranje zase, denimo vinar buteljke, op. p.), pridobitelj embaliranega blaga (kdor ga kupi v EU ali uvozi od drugod, denimo frizerka šampone iz Italije, op. p.), proizvajalec embalaže in pridobitelj embalaže (denimo uvoznik). Zadnja dva sporočata podatke le za embalažo, ki ni namenjena embalerju (saj o njej poroča embaler)."

In kot sva že ugotavljala...

- se strinjava, da je primerno področje sitemsko urediti - le da jaz povrhu pravim, da je treba imeti občutek pri tem, kako točno ga urediš;

- se to reši tako, da uvedeš pavšal - do velikosti letnega prometa podjetja/spja tolko-in-tolko se plača nek znesek in se podjetju ni treba ukvarjati s tehtanjem vrečke od kabla od tiskalnika, uradnikom pa ne s preverjanjem tega, ali so bila oddana poročila o vrečki od kabla od tiskalnika in ali je bilo prav stetano.

Na ta način prihraniš delo in čas na obeh straneh.

Točno v tem je tudi razlika med slovensko in avstrijsko ureditvijo (ki sledita isti EU direktivi) - slovenska za vsak še tako majhen primer predpisuje striktno tehtanje, beleženje, poročanje, avstrijska pa pokrije majhne s pavšalom.

In kako grejo take stvari potem v praksi?

- Politiki in poslanci rečejo: ja okej, sicer res tako piše, ampak no, saj ne bomo v resnici tako izvajali (kar je totalni nonsens, ker čemu sprejemaš predpise, če jih ne misliš izvajati).

- Dejansko je vsem sodelujočim smešno in se ne izvaja. (Predpis pa formalno gledano še naprej velja in še naprej grozi s kaznimi.)

- Nekoč greš nekomu na živce in napravi prijavo, nakar inšpektor mora priti k tebi, ker bi sicer on bil kršitelj - neizpolnjevalec dolžnosti, in potem dobiš par tisoč kazni za vrečko od kabla od uvoženega tiskalnika Smile

Ne, to ni smešno. Mislim, ja, je smešno. Ampak to je žal realnost.
Nazadnje urejal/a crtj 09 Jan 2019 17:33; skupaj popravljeno 1 krat
Nanook

Glej, to je že nesramno in zoprno. Obračaš moje besede kakor ti ta trenutek paše.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Zelo mi je žal, če ti to občutiš kot nesramno in zoprno.

To nikakor ni bil moj namen in posebej pazim na to, da bi ja čim bolj nevtralno in jasno opisoval zadeve. Ene žal besede nisem napisal o tebi (če meniš, da ja, prosim, pokaži).

Zapisano pa drži. Žal.
Nanook

Ne gre za osebni nivo, gre za nerazumevanje in neupoštevanje tega, kar pišem ter obračanje mojih besed. Če ne vidiš, da to počneš, toliko slabše.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Žal iz tvojega pisanja resnično ne uspem razbrati, kaj te tako razburi oziroma se ti prikaže kot nesramno in zoprno, če pišem o tem, da a) se strinjam s tabo, da se področje sistemsko uredi - in b) imam hkrati pripombe na temo, kako to narediti bolj učinkovito v smislu vložek / rezultat.

Če meniš, da ne uspem razbrati zaradi pomanjkljivosti na moji strani, seveda ne bom trdil, da je to kategorično nemogoče, sem pa seveda presenečen.

Če boš bolj mirna, če se o tem ne pogovarjam s tabo, potem je to, da sem tiho, majhna cena za tvoj duševni mir in to sprejemam, ker mislim, da je v današnjem svetu mir veliko vreden.

(Razen če si sprejemalka predpisov - v tem primeru imam seveda še zelo veliko na zalogi Smile
Nanook

Slamnati mož

Pri tej zmotni logiki gre za spodbijanje stališča, ki ga nekdo ustvari samo zato, da ga lažje spodbija (temu umetno ustvarjenemu stališču torej pravimo slamnati mož), namesto da bi spodbijal stališče, ki ga dejansko zagovarjajo njegovi nasprotniki.

Zmotna logika
Nazadnje urejal/a Nanook 09 Jan 2019 17:46; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

V doslej napisanem ne vidim, kaj tvojega ali izmišljenega naj bi izpodbijal s tem, ko se tabo strinjam + dodatno opozarjam, da je treba paziti na izvedbo.

Žal mi je, da se s tabo ni možno o tem mirno pogovarjati in če je razlog na moji strani, se ti opravičujem za to.

Želim ti lep dan in še tiste za njim.
Nazadnje urejal/a crtj 09 Jan 2019 18:04; skupaj popravljeno 1 krat
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zakaj je kabel sploh v vrečki ? Wink
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

AB, to je pri tem najboljše vprašanje, ja Smile

Verjetno je nekoč bil sprejet nek drug predpis, kajpada za varstvo potrošnika in narodov blagor.

Seveda pa za planet in onesnaževanje ni rešitev to, da je vse stehtano in poročano, temveč to, da se količina odvečne embalaže zmanjša.

Nekaj takega kot ono, ko Sherlock Holmes in Watson spita v naravi in potem....

- Watson!
- Hmrmrml.... Ja?
- Poglej gor! Kaj vidiš?
- Vidim... Em... Vidim luno, veliki voz, mali voz...
- In kaj še?
- ... Orion, Kasiopejo...
- Watson!!!!
- ... Rimsko cesto... Ja kaj je?
- Watson, ti teslo, šotor so nama ukradli!
Odgovori

Vrni se na “Čvek”