brbrin zelenjavni vrt skozi vse leto
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
Ajoj, a res še nimamo recepta zapisanega .... takole gre (to je za bolj divje ženske, ki jih ni strah rib in ostrih vonjav ):
Kupiš ribo/e. Priporočam neočiščeno tilapijo pri Nakupujmo skupaj. Za dodatek morskih mineralov lahko kupiš še en zavitek svežih sardelc (jih imajo običajno v Lidlu proti koncu tedna ali na tržnici).
Celo ribo/e z luskami in črevesjem vred razrežeš, zmelješ, zmiksaš, ..... da so kosi čim manjši, da se lepše fermentira. Če boš ribo miksala, sigurno dodaj vodo, da bo šlo lažje.
Zmleti masi lahko poljubno dodaš še malo epsom soli (Mg) ali recimo morske alge v prahu, spirulino, klorelo (tudi hrana za glive, morske dobrote)
Zmleti masi dodaš neklorirano vodo v razmerju: 3 dele vode na 1 del mase. V to zmešaš sladkor - tretjino teže zmlete mase.
Fino je, če imaš Lactobacilus pripravek, ki pripomore k hitrejši fermentaciji. Sploh sedaj, ko je malo mrzlo, se proces začne hitreje odvijat.
Meni tokrat Lakto ni najbolj uspel, nisem bila zadovoljna z vonjem, zato sem pogoljufala s kupljenimi EM.
Mogoče bi ti lahko dodala malo kefirja ???
Zmes rahlo pokriješ in daš nekam, kjer te smrad ne moti in ne privablja mačk ali drugih živali. Vsake toliko malo pomešeš in preveriš proces fermentacije. Lahko daš vedro pod lonec, meni je tokrat zaradi močnega fermentiranja "šlo čez".
Fermentacija je končana cca v 3 tednih oz. ko neha brbotat in tudi neha smrdet. V toplejšem okolju hitreje, v mrzlem počasneje.
Potem precediš, zakoplješ ostanke, ki niso razpadli med procesom in tekočino shraniš - najprej pripravka ne zapreš hermetično, ker se lahko še vedno odvija malo fermentacije, da ti ne raznese posode.
"Ribice" niso za foliarno špricanje ampak za zalivanje. Razredčiš cca 2 žlici ribic na 4 lite vode. To je papica za MO v zemlji, ki jo radodarno delijo z rastlinami in rastline so zelo zadovoljne in lepo rastejo.
Kupiš ribo/e. Priporočam neočiščeno tilapijo pri Nakupujmo skupaj. Za dodatek morskih mineralov lahko kupiš še en zavitek svežih sardelc (jih imajo običajno v Lidlu proti koncu tedna ali na tržnici).
Celo ribo/e z luskami in črevesjem vred razrežeš, zmelješ, zmiksaš, ..... da so kosi čim manjši, da se lepše fermentira. Če boš ribo miksala, sigurno dodaj vodo, da bo šlo lažje.
Zmleti masi lahko poljubno dodaš še malo epsom soli (Mg) ali recimo morske alge v prahu, spirulino, klorelo (tudi hrana za glive, morske dobrote)
Zmleti masi dodaš neklorirano vodo v razmerju: 3 dele vode na 1 del mase. V to zmešaš sladkor - tretjino teže zmlete mase.
Fino je, če imaš Lactobacilus pripravek, ki pripomore k hitrejši fermentaciji. Sploh sedaj, ko je malo mrzlo, se proces začne hitreje odvijat.
Meni tokrat Lakto ni najbolj uspel, nisem bila zadovoljna z vonjem, zato sem pogoljufala s kupljenimi EM.
Mogoče bi ti lahko dodala malo kefirja ???
Zmes rahlo pokriješ in daš nekam, kjer te smrad ne moti in ne privablja mačk ali drugih živali. Vsake toliko malo pomešeš in preveriš proces fermentacije. Lahko daš vedro pod lonec, meni je tokrat zaradi močnega fermentiranja "šlo čez".
Fermentacija je končana cca v 3 tednih oz. ko neha brbotat in tudi neha smrdet. V toplejšem okolju hitreje, v mrzlem počasneje.
Potem precediš, zakoplješ ostanke, ki niso razpadli med procesom in tekočino shraniš - najprej pripravka ne zapreš hermetično, ker se lahko še vedno odvija malo fermentacije, da ti ne raznese posode.
"Ribice" niso za foliarno špricanje ampak za zalivanje. Razredčiš cca 2 žlici ribic na 4 lite vode. To je papica za MO v zemlji, ki jo radodarno delijo z rastlinami in rastline so zelo zadovoljne in lepo rastejo.
-
- Prispevkov: 8078
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
brbr, zapisan recept ni bil mišljen kot graja, le ugotovitev. Ko sem ga za podporo lastne lenobe in ležernosti iskala, da mi ga ne bi bilo treba še enkrat pisat
Sem včeraj naredila neumnost - v rastlinjak sem napikala sadikice rdečega zelja namesto rdeče kolerabice .
Sedaj je plan tak, da se zelje v rastlinjaku okrepi in ga potem presadim ven. Tako je, če je človek frfrast mogoče bo to celo postala stalna praksa, če se bo ugodno razvijalo ....
Sem včeraj naredila neumnost - v rastlinjak sem napikala sadikice rdečega zelja namesto rdeče kolerabice .
Sedaj je plan tak, da se zelje v rastlinjaku okrepi in ga potem presadim ven. Tako je, če je človek frfrast mogoče bo to celo postala stalna praksa, če se bo ugodno razvijalo ....
-
- Prispevkov: 8078
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Figula, jaz imam prepikirano zelje v cvetličnih koritih pod pokrovi. Zaenkrat imenitno izgleda. Ko bom uredila (verjetno naslednji teden) gredo za setev špinače, ga bom presadila na to gredo. Kasneje bo na tej gredi paradižnik.
Na vrtu se razcvetajo prve cvetlice,
ki jih že obletavajo žuželke. Danes sem videla prvega čmrlja letos. Divje čebelice, ki so prezimile v navrtanih polenih imajo svatbo. Ker je bil danes dan za cvet, sem nabrala nekaj cvetk, ki jih bom posušila za čaj.
Kar se tiče zelenjave pa nam vrt še vedno streže z ohrovtom, radičem, motovilcem. Dodobra pa je odgnal tudi regrat, ki je zadnje časa reden gost na mizi. Tudi čemaž bo zdaj, zdaj dovolj velik...
Uredila sem maline: jih obrezala, prerahljala zemljo, dosula kompost in vse skupaj pokrila z listjem. Upam, da bodo zadovoljne in bodo to pokazale z obilico plodov.
_________________naredimo svet lepši
Na vrtu se razcvetajo prve cvetlice,
ki jih že obletavajo žuželke. Danes sem videla prvega čmrlja letos. Divje čebelice, ki so prezimile v navrtanih polenih imajo svatbo. Ker je bil danes dan za cvet, sem nabrala nekaj cvetk, ki jih bom posušila za čaj.
Kar se tiče zelenjave pa nam vrt še vedno streže z ohrovtom, radičem, motovilcem. Dodobra pa je odgnal tudi regrat, ki je zadnje časa reden gost na mizi. Tudi čemaž bo zdaj, zdaj dovolj velik...
Uredila sem maline: jih obrezala, prerahljala zemljo, dosula kompost in vse skupaj pokrila z listjem. Upam, da bodo zadovoljne in bodo to pokazale z obilico plodov.
_________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 8078
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Muha, ja res je super.
Fino mi je tudi, da regrat naberem kar na vrtu. Včasih sem ga nabirala na travnikih, z domačih gred pa sem ga besno preganjala Potem sem se pa enkrat menila sama s sabo in ugotovila, če solato jem z lastnega vrta, ne vem zakaj še regrata ne bi. Od takrat ima na vrtu domovinsko pravico. Izkazal se je kot zelo hvaležna rastlina: listi so vseskozi na voljo za obed ali zastirko/prevrelko, spomladi je obilo cvetja, jeseni pa korenine. Pa še nabiranje je hitrejše - ni ti treba it od odma in tudi iskati ga ni treba med travo.
Plamenka, to so sami samorastniki, ki se sejejo po vrtu in jih puščam ravno z namenom, da zgodaj spomladi razveseljujejo žuželke.
Izgleda, da je moj čemaž na precej sončni legi. Tam, kjer ga nabiram večje količine (doma ga je za sproti), je tudi še majhen in komaj kuka iz zemlje._________________naredimo svet lepši
Fino mi je tudi, da regrat naberem kar na vrtu. Včasih sem ga nabirala na travnikih, z domačih gred pa sem ga besno preganjala Potem sem se pa enkrat menila sama s sabo in ugotovila, če solato jem z lastnega vrta, ne vem zakaj še regrata ne bi. Od takrat ima na vrtu domovinsko pravico. Izkazal se je kot zelo hvaležna rastlina: listi so vseskozi na voljo za obed ali zastirko/prevrelko, spomladi je obilo cvetja, jeseni pa korenine. Pa še nabiranje je hitrejše - ni ti treba it od odma in tudi iskati ga ni treba med travo.
Plamenka, to so sami samorastniki, ki se sejejo po vrtu in jih puščam ravno z namenom, da zgodaj spomladi razveseljujejo žuželke.
Izgleda, da je moj čemaž na precej sončni legi. Tam, kjer ga nabiram večje količine (doma ga je za sproti), je tudi še majhen in komaj kuka iz zemlje._________________naredimo svet lepši
- Lpmami
- Prispevkov: 8510
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 8078
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Lpmami, na tak način kot iz kopriv: cca 2kg regrata (listi, cvet) v 10L vode. Vsak dan dobro premešaš. Po cca 2-3 tednih, se regrat razgradi in posede na dno. Precediš in s pripravkom zalivaš ali škropiš tla okoli rastlin. Nič ne redčiš. Regrat krepi zdravje rastlin.
Regratov čaj tudi pomaga pregnati mah s trate. Seveda pa je potrebno daljše časovno obdobje in redno škropljenje.
Na mojem vrtu regrat raste po potkah in ob robovih gredic. Tu ga puščam pri miru, če ni na poti. Skozi sezono ga večkrat porežem in ga namočim ali pa pustim na gredi kot zastirko.
Včeraj sem na njivi pripravila površino za čebulo. Nihajna motika se je ponovno več kot izkazala. Pri rahljanju sem opazila nekaj pikapolonic, ki sem jih spravila na plano. Izgleda, da so prezimile v zemlji (?) Zanima me, s čim se hranijo odrasle pikapolonice. Našla sem jih pa površini, kjer se je jeseni zasejalo ogromno rastlinic škrlatne mrtve koprive. Te rastlinice zdaj že cvetijo in hranijo žuželke. Ali mogoče tudi polonice?_________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 17 Mar 2019 09:27; skupaj popravljeno 1 krat
Regratov čaj tudi pomaga pregnati mah s trate. Seveda pa je potrebno daljše časovno obdobje in redno škropljenje.
Na mojem vrtu regrat raste po potkah in ob robovih gredic. Tu ga puščam pri miru, če ni na poti. Skozi sezono ga večkrat porežem in ga namočim ali pa pustim na gredi kot zastirko.
Včeraj sem na njivi pripravila površino za čebulo. Nihajna motika se je ponovno več kot izkazala. Pri rahljanju sem opazila nekaj pikapolonic, ki sem jih spravila na plano. Izgleda, da so prezimile v zemlji (?) Zanima me, s čim se hranijo odrasle pikapolonice. Našla sem jih pa površini, kjer se je jeseni zasejalo ogromno rastlinic škrlatne mrtve koprive. Te rastlinice zdaj že cvetijo in hranijo žuželke. Ali mogoče tudi polonice?_________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 17 Mar 2019 09:27; skupaj popravljeno 1 krat