Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

amm..... , ne vem, ampak zdi se mi, kot, da nekdo ponuja prst. Morda še kdo z podobnimi občutki, prisluhi ....

Mah klinc gleda, streljam:
"vinkoz, dej privleč te sejance na srečanje, za boga milega no"

Uf, to pa dela pomanjkanje sadilnega materiala, človeka šavsneš kar po roki. Ma kaj, do ramen.

Laughing Embarassed

No, šalo na stran.

Kaj želim. Namen, željo imam poizkusiti seme zgolj nakaliti in ga takoj posaditi na stalno mesto. Hkrati bi "ga" še inokuliral z mikoriznimi glivami. Recimo temu, da se bi izognil preklanju z asiminino glavno korenino, naj raste v globino kolikor želi. Me tudi zanima kako takšna rastlina tolerira poletno vročino brez senčenja. Naprimer.
Tako da, vinkoz hvala za namig. Eventuelno, če te sejanci preveč mučijo lahko kakšnega, sicer pa raje seme. Naj se teorija v prakso prelije, ravno to me vleče.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Ojoj, je še kdo dobil občutek da sta skupaj trčili dve sorodni duši? Ta dva se sigurno ne bosta pustila motit v soboto..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

juglans je napisal/a:

Kaj želim. Namen, željo imam poizkusiti seme zgolj nakaliti in ga takoj posaditi na stalno mesto. Hkrati bi "ga" še inokuliral z mikoriznimi glivami. Recimo temu, da se bi izognil preklanju z asiminino glavno korenino, naj raste v globino kolikor želi. Me tudi zanima kako takšna rastlina tolerira poletno vročino brez senčenja. Naprimer.

Dobro razmišljaš juglans, saj so letos tudi meni tri mlade sadike asimine preč prešle, kljub zalivanju in verjetno bo tak način še najboljši za asimino in njeno muhavost. Wink

Optimist je napisal/a:
Ojoj, je še kdo dobil občutek da sta skupaj trčili dve sorodni duši? Ta dva se sigurno ne bosta pustila motit v soboto...

Pa bosta kar morala, saj so tudi druge sorodne duše okoli, ki bodo v vrsti čakale, najprej pri enem in nato pri drugem. Wink
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Pozdrav.
Juglans-- pravilno razmišljaš glede ASIMIN.Osnova je sejanec in tu je srž vsega. Shocked .A si slišal kdaj za koreninski trk? Mnogokrat nastopi propad cepljenk, ampak ne zaradi kupca, temveč prva faza - podlaga za cepljenje. Tu nastopijo lahko tri različice, ki kasneje krojijo razvoj cepljenke in tudi morda njen propad, in nimaš komu reklamirati. Shocked Plačaš pa n. pr. 25 E za sadiko.Tudi jaz nisem bil izjema pri nakupu več asimin v drevesnici -----. No Coment. Vse tri propadle.Prima 1216.
In kje je uspeh nakupa? Če bi še enkrat kupoval, bi prinesel s seboj mojo embalažo in zahteval da dajo asimino ven iz njene embalaže in v moj tegelc. E- to pa pove vse.Radikula.Vzgoja sejanca.Mislim,da minimalno 50% cepljenk ne ustreza kriterijem, mogoče je procent še večji, odvisno od dobavitelja.No, bova nadaljevala na srečanju.
lp. Vinko
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Vinkoz!
No pri nas je vreme kar tipično za ta čas in tudi nisem opazil, da bi asimina silila v cvet.
Sicer pa se ti mogoče ponovi zgodba izpred let, ko so ti cvetele drugič , ker ti je toča prvi rod cvetov snela z drevesa._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Zanimivo....

http://blogs.mightyprods.com/blogs/blabla/16/140_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
vinkoz

Igy je napisal/a:
Vinkoz!
No pri nas je vreme kar tipično za ta čas in tudi nisem opazil, da bi asimina silila v cvet.
Sicer pa se ti mogoče ponovi zgodba izpred let, ko so ti cvetele drugič , ker ti je toča prvi rod cvetov snela z drevesa.

Igy, sem ti moral priložiti en fot.Datum posnetka je 22.sept. 2013, danes po desetih dneh so cvetovi še bolj odprti.In to več kot polovica cvetov po vseh vejah..Bomo videli, kaj bo.Toda, jesen in zima v nadaljevanju sta pred vrati, ne pa poletje. E, Igy, si se spomnil tistega dogajanja s točo. Res.Če se bo tako nadaljevalo v prihodnje, vam Primorci
prepustimo ASIMINE,in posadimo Bananove palme, pa datlje in podobno. Laughing
lp. Vinkoz
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Pa pride prava zima in vam potolče banane itd, nam pa kakije in fige.
Bo treba še vedno klasiko peljati vzporedno.
No šalo na stran.
Danes sem opazil dva počena plodova asimne Sunflover.
Ta dva najbrž ne bosta dozorela._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
vinkoz

IGY,- očitno nisi bil pri meni ob pravem času kot Ivipiči, ko je pri mojemu kolegu pokušal nektar medice novo nastajajočih plodov banan na bananovi palmi. Shocked .Kapitalna višina 5 m. Bo pa naslednjič morda več sreče. IGY, marmelada iz MIX Asimina, vinogradniška vijola breskev, pa Fayete je zakon.To bi sigurno potrdile naše forumašice. No če malo zbodem, mogoče vmes kakšen (UHELJ). Laughing Laughing
Ne jemlji resno zadnjega stavka- sem že napol VEGE. Question
lp. Vinkoz
damjan

Odgovor Napisal/-a damjan »

Živjo

Mene pa zanima s čim gnojite asimine jeseni? Ali jih sploh? Hvala lp damjan
Odgovori