Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2020

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Me se zdi, da je za muho prezgodaj, ali pač?

Pravijo, da začne spomladi letati, ko cvetijo češnje. To je ravno zdaj. Potem nekaj časa traja, da odložijo jačeca in potem, da se jajčeca razvijejo v ličinke. Te pa morajo najprej malo pojesti, da se kaj pozna na rastlini.

No, mogoče so pa letos muhe začele letati prej... A na mojem poru, kakšnih znakov napada še nisem opazila.

Če je muha, pa pomaga zalivanje s čajem iz rabarbarinih listov. To sem že preizkusila na poru in se obnese._________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Vaščanka je rekla, da je zaradi pretoplega vremena vso pomlad že sedaj začela letati. Berem, da so slabe letalke česnova in čebulna muha, ampak najbližja njiva južno je 800 m stran, v dolini, drevje vmes, na severu pa vsaj 2 km, gozd, okoli pa nikjer nič. čebulo vsakih štiri ali pet let sadim na isto mesto z. do sedaj še nikoli. Lani sem jo imela pokrito, nič muhe. Letos sem jo tudi. Torej niso slabe letalke, odlične. Imam na prepišni legi, zadnja leta obupno piha, da vse, kar ni trdno zasidrano, odleti, še toplo gredo je metalo po celi parceli, pa ni lahka. Kopreno, ki sem jo dobro obtežila, očitno pa premalo, je odpihnilo 700 m stran na en travnik.

Spomladi sem škropila z bakrom. Bom še z insekticidom.

Rabarbare nimam. ali čili pomori muhe ali samo odganja? Če bi škropila z zmletim čilijem?_________________Lp, Živa
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Laser Plus je registriran za ta stvor, če prav vem. Pa še biotični ( ekološki ) inskticid je.
živa

andrej, hvala. bom poskusila dobiti. Imam izkaznico._________________Lp, Živa
brbr

Pomaga tudi zalivanje z mešanico mleka in vode. Namesto mleka lahko tudi, kislo mleko/sirotka, kefir - vse kar je mlečnega.

Z zalivanjem jaz ubranim por pred spomladanskim napadom, ki je kratkotrajnejši. Jeseni pa nikoli ne uspem, ker bi morala biti pri zalivanju bolj disciplinirana._________________naredimo svet lepši
živa

Sem poslušala Pušenjakovo, da lima letos česen muho že od februarja zaradi pretoplega vremena in ga naj letos vsega pokrijemo, če hočemo zdravega. RAvno tako svetuje pokrivanje pora. Pravi, da je letos nenavaden naval škodljivcev._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz si za česnovo muho sredi poletja nasušim rabarbarino listje, da spomladi lahko skuham čaj za špricanje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Meni na vrtu muha česna ni nikoli zdelala, čebulo in por pa vedno. Tudi, če je bil kakšen česen napaden, se mu ni dosti poznalo. Čebula in por pa sta propadla.

Pokrivanje čebule in pora se pri meni ni obneslo. Verjetno nisem pokrila dovolj natančno.

Čebulo in česen zdaj gojim na njivi, kjer muhe (zaenkrat) še ni. Por na vrtu pa, kot sem že povedala, spomladi uspešno branim z rabarbarinim čajem in mlečnimi mešanicami. Letos so pori (lanski) še zdravi in ne kažejo mušnega napada._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, in kako pogosto je potem treba s to rabarbaro špricat ?
Pa res pomaga ?!
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz že dolgo nisem, pravzaprav na tem vrtu blizu Golnika še nikoli. Pred petimi leti na maminem vrtu je muha kar napadala, mislim, da sem pošpricala dvakrat, trikrat, pa seveda opazovala razvoj. Je pa treba kar pošteno stuširati. Če se prav spomnim, sem dodala čisto malo detergenta za boljši oprijem, saj še zlasti na čebulnem listju kapljice hitro zdrknejo dol._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori