Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen - Allium sativum

Odgovori
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Uf, to pa je česna Smile

No, moj česen pa sploh še ni zelo porumenel, ampak listje je pa vse nekam čudno poleglo - tam nad zemljo je steblo prepognjeno in vse je bolj na tleh kot ne. Kot bi se nekdo zavalil vanj (ampak to vem, da se ni, ker korenje med česnom stoji strumno pokonci Wink )

Ali je to običajno, da tako poleže? Na vaših fotografijah ni videti...

Naj torej poberem ali naj čakam, da listje še bolj porumeni, čeprav je na tleh? Kaj svetujete?
Irenca

No, mami mi je rekla, da ko je pri glavici česna vidno, da so stroki, torej ko ni več gladka okrogla glavica, da je za ven.
In sem ga pobrala. Verjetno bi ga lahko še pustila. Drugo leto bom bolje vedela ;)

Ampak pobrala sem samo 2 vrsti. To je tisti, ki sem ga spomladi posadila v lončke, ko sem čakala njivo, in sem potem sadikce presadila na njivo.

Tretja vrsta pa stoji bolj pokonci in je bolj zelenih listov - tu pa sem posadila stroke direkt na njivo.

Bom videla, če bo kaka bistvena razlika med obojimi.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Da bi česen polegel, res še nisem videla, običajno poleže čebual. Če imaš nasajeno zimsko sorto, pa sploh ne, ker ima običajno kar trdo sredinsko "palico". Pri nas je skozi česnov nasad dirjal nori mladi maček, pa mu ni uspelo česna dol vržit.
Edino če imaš nasajen spomladanski česen, ta pa je bolj šibke rasti, pa še ta se ti ne bi ves vlegel na tla._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Irenca

Ja, spomladanski česen sem sadila.
Res, zdaj ko praviš, tako je polegel kot čebula. Škoda, ker nisem slikala.
Vidim, da ima tvoj zimski res 'ornk' steblo. Moj nima niti približno takega. Vse skupaj je bolj mehko. Pulila sem ga pa tudi tako kot bi čebulo, nobenega matranja.

Ah, tole s česnom še ne znam - morda bo drugo leto bolje Wink
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ta česen, ki ga imava z Marijav ima močno steblo, ker cveti. Česni , ki ne cvetijo (po mojih izkušnjah) nimajo tako močnega stebla, zato se tudi lepo spletajo v kite, kar pri Anki ni mogoče, ker se steblo lomi in ne upogiba.
Pri meni so se polegle rastlinice (zrasle iz drobnih semen), ki so imele pod zemljo samo en čebulček.
Če se rastlina poleže, je to zagotovo znak, da je "naredila, kar je mislila" in je nima smilsa puščati v zemlji še naprej._________________naredimo svet lepši
Irenca

No, potem sem pomirjena, da nisem bila prehitra Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nisi bila, ne. Tudi jaz sem prvega, poleglega pobrala, kak teden dni nazaj, jutri čaka naslednji, tisti s trdimi stebli je pa še zelen. No, vsega skupaj je morda 50 glavic.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Sem prepričana, da ne. Kolikor gledam česne na raznih vrtovih so že povsod zreli.
Tudi mojega sem na vrtu danes izkopala, ker je imel že čisto rumeno listje, le stebla s cvetovi še niso povsem suha. Vendar sem se bala, da bi začele glavice v zemlji rzpadati na stroke, kar se zgodi, če ga pustiš predolgo v zemlji.
Jutri pa grenm pogledat, kakšno je stanje na njivi...._________________naredimo svet lepši
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

No, takole je pa zgeda moj česen na njivi. Njiva ni moja, smo tri frajle si rekle, da bomo malo več česna posadile.

jaz na pavzi Very Happy

Irena
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

tole pa bo kar nekaj česna, čestitam. Predvsem mi je všeč tazadnja slika Wink . Če še kdo ne ve, "brez muje se še čevelj ne obuje" Confused .
In nekdo ima še fino prožno hrbtenico klanjam se hot_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori