Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dipsacus fullonum (sy. D. sylvestris) - divja ščetica

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ja, baje tudi pozimi še "dela". Nič - učili se bomo.
mravlja

Takole mi je letos uspelo:

"enkrat" konec zime sem posadil malo, res malo sadikco ščetice v lonec - in jo spomladi presadil v vrt. Rahla zemlja ji je, kot kaže, ustrezala, rasla je dobro in zrasla desetkratno - imela je kake 3/4 metra v premeru.
Danes so bili dan za korenino, dopoldne brez dežja in "deževne" ure (ure, ko ni drugega dela in imam čas), pa sem jo šel odkopati. Bal sem se za korenine, kopal sem previdno, je kar šlo - se mi zdi, da sem izkopal večino...

Pri čiščenju se porabi precej vode, strgal nisem. Očiščene korenine so tehtale skoraj 60 dag, za prvič in zaenkrat dovolj. So mi pa korenine neverjetno zanimive - imajo nekake izrastke - le kaj bi to lahko bilo?
Po teh izrastkih se jih kar lepo loči od ostalih korenin, ki rastejo v bližini (kar nekaj je bilo korenin regačice... ).

Očiščene korenine sem zalil z potrebno količino žganja, že zdaj komaj čakam na rezultat. ; )

Pep, hvala ti še enkrat.
.
mravlja

Jeseni - časa ni bilo... - mi je ostalo kar nekaj rastlin ščetice v zemlji, pa saj je spomladi še čas, sem si mislil.
Hja, hm... ko se boste odločili, da posejete ščetico in želite imeti tudi njeno korenino, slednjo izkopljite konec jeseni. Spomladi se najde le še voluharjeve luknje, pre%&$#?&to rad jih mora imeti. Ostali so sicer kosi stranskih korenin, glavna nobena.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Spet se namaka sveža serija. Bil je že skrajni čas, preden bi ponovno pošteno odgnala.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Zanima me, kje raste divja ščetica? Tukaj v moji okolici je še nisem videla.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri meni jih je trenutno kar nekaj, resda lokacija zate ni ravno pri roki.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Seasmoon je napisal/a:
Zanima me, kje raste divja ščetica?

Pri nas po meliorecijskih jarkih.
mravlja

Seasmoon je napisal/a:

Če rabiš seme, povej - pravzaprav napišeš mi zs.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Seasmoon je napisal/a:

Da boš vedela kaj iskati. Pri nas so zdaj takšne.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Po listih je podobna malo pregnojeni trobentici, s tem, da ima spodaj na listnih žilah bodeče trne.Nazadnje urejal/a muha 29 Apr 2024 06:30; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori