Stran 91 od 124

Objavljeno: To Sep 01, 2020 9:19 am
Napisal/-a Andrej Banko
Ja, kar bo jabolk !
Očitno letos nalet zavijača ni bil preveč močan, tako da bodo tudi tisti, ki niso izvajali varstva, lahko pridelali precej zdravih plodov.

V nedeljo sem opravil prvo obiranje Zlate parmene, konec tega tedna bo verjetno še druga runda.
Pa Merkur bo tudi za pobrat, sicer ne bo veliko. Edine jablana letos, ki ima bolj malo gor.

Objavljeno: Ne Sep 06, 2020 3:16 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Zlata Parmena do konca obrana. Za štiri take gajbice je bilo gor.
Letos niti niso preveč grdo sajavi plodovi. Sem sicer imel namen škropiti z Vitisanom, ki naj bi pomagal proti temu, pa nekako ni zneslo.
Ali kdo uporablja to zadevo ?

Sem pa nekaj dni nazaj polovico plodov na Ananasovi reneti poškropil s sodo bikarbono ( NaHCO3 ),
ki je podobna snov kot v Vitisanu ( KHCO3 ).
Bom videl, če bo kakšen učinek. Škodilo ne bo.



------

Objavljeno: Ne Sep 06, 2020 5:18 pm
Napisal/-a muha
Lepa jabolka! Tudi pri moji sovaščanki ni ta sorta (pa tudi druge ne) nič sajasta. Le, da so jabolčka neprimerno drobnejša, ker po moževi smrti že 8 let nihče več ne oskrbuje sadovnjaka.

Objavljeno: Ne Sep 06, 2020 7:22 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ja, je kar treba redčiti za optimalno debelino plodov. Jaz sem odstranil skoraj polovico plodičev, pa verjetno bi moral še malo bolj.
Saj se bom z leti verjetno naučil, upam ...
Se ne pozna le na velikosti, ampak tudi na okusu. Tisti drobiž tudi ni preveč dober za jest.

Objavljeno: Pe Sep 18, 2020 8:57 pm
Napisal/-a crtj
Letošnje jabolčne izkušnje - po približnem vrstnem redu dozorevanja oziroma pobiranja.

- William's pride - fantastično jedilno jabolko kot vedno, letos pri WP zelo malo steklavosti, ki se sicer tu rada zgodi

- Nela - boljša kot običajno in odlična kot sok.

- Prinz Albrecht von Preussen - letos prvič RES obrodila, kar pa se je potem poznalo v pomanjkanju kalcija oziroma grenki pegavosti kot pojavni obliki tega ... tla so naravno kar močno kisla, plodov je bilo ogromno in je zmanjkalo. Nekaj tudi steklavosti. Kar resno veliki plodovi.

- Rajka - nekaj srednjega kot običajno.

- Carjevič izmenično roden, to leto je bilo počivalno, tako da je bilo jabolk samo za vzorec.

- Purpurno rdeči Cousinot - pravzaprav v redu jabolko, zdaj, ko jih je bilo enkrat za spremembo opazno mnogo. Drobno, vendar lep okus.

- Rdeča zvezdasta reneta - tudi ta je letos prvič omembe vredno obrodila, zelo čvrst sadež, vendar dober okus.

- Enterprise - kot običajno zelo zdravi listi in plodovi, jih je huda količina (ranga 300 kg) in bodo šli za sok. To je naša najbolj zanesljiva jablana.

- Batulka - glede nje sem res v dvomih, okus nekako nima pravega navdiha, je pa prisotna nežna citrusna nota, ki potem pripelje do hmmm morda pa bo neko leto razvila polnejši okus, naj ostane.

- Renski zimski rambur - še naprej problemi s tem, da naj bi zorel zelo pozno (v oktobru), v resnici pa vse odpade nedozorelo že dosti prej. Sicer ogromna, res brutalno velika jabolka. Uporabljamo kot vir pektina pri kuhanju.

Imamo še topaz na sejancu, ki je bil sajen lani (druge jablane 2008-2012) in še nima kaj pokazati. Namenjen je med drugim temu, da bom lahko nečaku letnik 2019 nekoč rekel glej, ta je pa tvoj. Če ne bo vmes dogodkov z živalmi in vremenom - zato sem za vsak primer zasadil več različnih dreves, nekaj bo že ostalo in bo potem tisto njegovo Smile

Jabolka v glavnem grejo za predelavo - za sok (peljemo blizu na Goričko na kmetijo, kjer so jim sokovi glavna dejavnost), za čežano in kot dodatek v marmelade v kombinaciji z drugim sadjem, le WP se vedno poje sproti, ker je res super poletno jabolko. Bo pa za svežo porabo tudi Albrecht, ko se znebimo pegavosti, in carjeviči, kadar pač so.

Objavljeno: Pe Sep 18, 2020 9:20 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Proti grenki pegavosti boš najbrž moral dodajati kacij foliarno. Pa ne le enkrat, ampak vsaj 3x, že od velikosti oreha naprej.
Pri meni je ta motnja najbolj izrazita na sorti Karneval. Pa nimam kisle zemlje. To naj bi bila predvsem sortna občutljivost.

Pa menda kalcij pomaga tudi za skladiščno stabilnost.
Naslednje leto se bom res potrudil in kalcij foliarno dodajal po 1x na začetku vsakega poletnega meseca.

Objavljeno: Pe Sep 18, 2020 9:26 pm
Napisal/-a češnca
crtj, očitno se moji in tvoji carjeviči ne razumejo ali pa niso uslklajeni Laughing
Pri meni jih je toliko, da so se debla pri nekaterih nagnila postrani.
Upam, da bodo kmalu zreli. Normalna količina je samo na enem manjšem in so tudi bolj debeli. Tisti bodo za ozimnico.

Objavljeno: Po Sep 21, 2020 9:33 am
Napisal/-a živa
crtj, Enterprise si že potrgal? Piše, da so zrela v začetku oktobra. Tudi jaz imam eno jablano in letos je drugo leto, odkar rodi in je res odlično rodna._________________Lp, Živa

Objavljeno: Po Sep 21, 2020 9:14 pm
Napisal/-a crtj
Sem že, ker je že kar solidno padala. Potem raje oberem v eni potezi in pustim odležati (kar je pri tej sorti absolutno smiselno), kot da se sproti ukvarjam s tem in še riskiram poškodbe (na jabolkih ali na sebi heheh).

Glavna odlika Enterprise je sicer absolutno zdravo listje; in tudi plodovi, razen da občasno res močno pritegne jabolčnega zavijača.

Objavljeno: Če Sep 24, 2020 3:38 pm
Napisal/-a crtj
(Renski) Zimski rambur