Stran 91 od 98

Objavljeno: Pe Nov 04, 2016 9:09 pm
Napisal/-a Dajmar

Objavljeno: Pe Nov 04, 2016 9:25 pm
Napisal/-a voda
Dajmar najlepša hvala. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: So Nov 05, 2016 11:50 pm
Napisal/-a Spiridon
Dajmar je napisal/a:
http://blog.giallozafferano.it/neltegamesulfuoco/peperoncini-ripieni-tonno-acciughe-e-capperi/

Vlaganju polnjenih v olivno olje se izogibam. Seveda sem poskusil, a se kljub striktnim higienskim ukrepom zadeva ni izšla najbolje. Bemtiš, kakšne
tombole z butulizmom si pa res ne bi rad skusil...

Objavljeno: Ne Nov 06, 2016 10:46 am
Napisal/-a juglans
Spiridon je napisal/a:
Dajmar je napisal/a:
http://blog.giallozafferano.it/neltegamesulfuoco/peperoncini-ripieni-tonno-acciughe-e-capperi/

Vlaganju polnjenih v olivno olje se izogibam. Seveda sem poskusil, a se kljub striktnim higienskim ukrepom zadeva ni izšla najbolje. Bemtiš, kakšne
tombole z butulizmom si pa res ne bi rad skusil...


Na hitro nekaj o botulizmu. http://www.wildfermentationforum.com/viewtopic.php?f=7&t=3654
No in, mene je za shranjevanja v olju ohrabrilo dejstvo, da je slan medij neprijazen za to bakterijo, zato sem, ker pač sem shranjeval v olju, živila nekoliko bolj osolil.

Objavljeno: Ne Nov 06, 2016 12:45 pm
Napisal/-a lpmami
Zanimiva povezava, Juglans. Teh stvari nisem poznala (res je, da mi tudi botulizem ni prišel na misel pri mojih shrankih). Bom pa raje malo več solila, kot sem do zdaj._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Ne Nov 06, 2016 1:07 pm
Napisal/-a voda
jaz zakuham kis, vodo (1:2), kozarec vina, velika žlica soli, žlička sladkorja, žlička popra v zrnu. dodam nekaj kapi ulja, ter mediteranske začimbe. po cca 5-7 minutah precedim (nimam problema s ukuhanim začimbami-čiliji so "čisti"). znova pustim, da zavre in dodam očiščene čilije. ko znova zavre čilije odcedim. položene z odprtino na papirnato brisačo pustim čez noč. namreč v olivno o. se ne sme dodati nič mokrega oz svežega (mora biti prej predelano). drugi dan notranjost vsakega čilija popivnam z p. brisačo. pošteno jih nafilam z maso (kapre in slano ribo zmiksam, z vilico primešam dodane koščke tunine)
, posložim v kozarce z odprtino navzgor in nalijem olivno o. čez zličko da ne zlivam na napolnjeno maso. shranjuje se v temnem in ne vročem prostoru. zaužiješ jih po 1 mesecu počivanja. 3-4 meseca so intaktni, 5-ti ali 6-ti mesec po vlaganju je že problem. namreč olje je motno. to sem ugotovila ko je ena steklenkica uloženih ostala prišparana za kasneje.

na enak način lahko pripraviš s skuto, ampak rok trajanja je največ 2o dni.

pri tem shranku je veliko dela in ni poceni, zato mislim, da je potrebno upoštevati vse faktorje priprave. saj je izdelek izredno okusen - prava delicija. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Ne Nov 06, 2016 8:28 pm
Napisal/-a Zelenc
Moje omake izhajajo iz takšne osnove (podobno tudi vlaganje v kis):

- ena enota čilijev
- pol enote kisa za vlaganje
- pol enote vode
- sol

Potem pa glede na vrsto in jakost čilija dodajam paradajz, korenje, poper in česen. Vedno kuham pol ure na temperaturi, ki omogoča minimalno vrenje.

V olje pa namakam izključno popolnoma suh čili. Sicer sem pred časom že probal frišnega, a ko sem videl da se je olje začelo kisati, sem zadevo uporabil ob prvih znakih. Olje je bilo še popolnoma ok, a če bi čakal še par dni, bi bilo zagotovo zanič. Zdej ali je v tem primeru nevarnost botulina ali ne pa žal ne vem.

Objavljeno: To Nov 08, 2016 1:22 pm
Napisal/-a požiralka ognja
Pozdravljeni!

Letos se je med sejančki različnih paprik, ki sem jih dobila od prijateljice, pomotoma znašel "kukavičji" sejanček čilija, očitno skrižan, saj ni podoben nobenemu izmed čilijev, ki so lani rasli pri njej.

Zrasel je v majhen, malo čez pol metra visok košat grmiček, ki še danes cveti in nastavlja nove plodove (vse zrele in zelene plodove, daljše od treh cm, sem obrala z grmička). Pred tednom dni sem grmiček s kepo zemlje okoli korenin previdno presadila/vsadila v večji lonec in odnesla v dnevno sobo k velikemu oknu na J strani, prej je rasel v skupnem koritu z dvema paprikama.

Kaj naj zdaj storim s čilijem, ki se tudi notri obnaša, kot da je zunaj sredi poletja? Listi so zdravi, lepo temno zeleni, bleščeči, nastavlja cvetove, nove listne vršičke, mali plodovi lepo rastejo?

Vnaprej hvala za vaše nasvete in lep dan želim!_________________čili & čokolada Smile

Objavljeno: To Nov 08, 2016 1:26 pm
Napisal/-a Plamenka
Pozdravljane, požiralka ognja! Ime se najbrž nanaša na čilije. Smile
Čili lahko gojiš v dnevni sobi, kot sobno rastlino in plodovi bodo postopoma zoreli. Lahko pa ga seveda obrežeš in daš prezimit v hladen prostor. Sama raje vsako leto vzgojim nove sadike.

Objavljeno: To Nov 08, 2016 3:04 pm
Napisal/-a požiralka ognja
Hvala Very Happy , Plamenka, torej bo postal sobna rastlina do prihodnje sezone Laughing

Kar se mojega uporabniškega imena tiče, imaš prav, tako se namreč počutim, kadar jem čilije! Wink_________________čili & čokolada Smile