Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Pri nas repo bližje cevi za zalivanje, na preostanek pa facelijo.
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Kako bi se pa obnesla sedaj setev kakšnih žit?_________________Smeh je sončni žarek duše.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mislim, da se ozimna žita sejejo nekje od septembra naprej. No, ker ga verjetno ne boš sejala za pridelavo zrnja naslednje leto (?), sem prepričana, da ga lahko seješ tudi bolj zgodaj.

Verjetno pa se bo do pomladi bolj razrastel, kot kasneje sejani in ga boš morala pred zadelavo v zemljo, prej še pokositi. Žita se lahko pokosi predno se začnejo kolenčiti in rastejo naprej.

Za žitno zimsko zastriko še posebno priporočajo rž, ker požene globoke korenine in tako "prinese" na površje hranilne snovi, ki so pregloboko za rastline s plitkejšimi koreninami._________________naredimo svet lepši
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Meni se gre bolj za zeleno gnojenje in da bi imela nekaj zastirke za naslednje leto. Če rž požene globje korenine, bi vrjetno zamanjšala tudi količino slaka, ne?_________________Smeh je sončni žarek duše.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Proti plevelu je zelo učinkovita ajda.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Ali zna kdo povedati, katere sorte krompirja zanesljivo cvetijo?
Pri nas smo lani imeli Sante, Evoro, Romano, Marabel in Red fantasy,
pa sem vsega skupaj nabral štiri plodove. Tudi cvetov ni bilo kaj dosti več.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Se bojim, da bo tole "šlo" bolj na izpadanje... pri nas pa v zadnjih letih Adoro, Alouette in Maris Bard - pa tudi komaj kakšen cvet.
Zanimivo vprašanje. Boš sejal?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz pridelujem Colombo in Romano. Oba po malem cvetita, a eno leto bolj drugo pa skoraj nič. Od česa je to odvisno, ne vem.

Se pa sorte krompirja tako hitro menjajo, da se bo treba potrudit s pridelavo lastnega semenskega materijala, če imaš sorto, ki bi jo rad gojil vsako leto.
Letos, recimo, v Kaliji sploh ne bodo imeli Colombe. Tako sem ga včeraj naročila pri Roko d.o.o. Poslali mi ga bodo po pošti. Tudi Romana še nimajo._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na Googlu sem našla tri slike z lepo cvetočim krompirjem. Morda bi se pri avtorjih slik dalo izvedeti, za katere sorte gre.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Hvala vsem za povedano.
Ja, namen imam sejati in si tako zagotoviti dolgoročno lastni sadilni material.
Sem se pa spomnil, da bi takšen utegnil biti Desiree. Včasih smo ga imeli in se spomnim cvetov in tudi plodov.
Odgovori