Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
Ja mfranc, lahko bi bila temperatura. Se bo pokazalo v naslednjih dneh. Tistega 4 julij imam tudi sam, pa ne bo na datum. No ja, ime je izbrano namensko- praznično in bolj sede v ušesa.
Letos imam same hece s temi paradižniki. Začel sem bolj zgodaj in potem po presajanju zaradi vremena imel kilav štart , ko se je za nekaj dni ohladilo do pod ničlo in je v taki pomladi vse skupaj zastalo. Zato se niso opomogli kar precej časa. Zakrknili so ob tenkem deblu in listi niso šli nikamor.
Zanalašč nisem hotel dati dušika, da jih nebi razpotegnil ob tenkem steblu.
Sem kar forsiral fosfor (protifert fosfit K) in prezračevan čaj iz briketov, da odstranim dušik.
Ti hudič ti, zadeva ni šla nikamor par tednov. Potem spet te vročine in čudni ekstremi noč/dan, za več kot 15 stopinj.
Uglavnem namesto, da bi jih imel zrele letos prej, ne bo nič do srede julija.
O čilijih bom pa raje kar tiho. Od prezimljenih 15 ali več loncev, ki sem jih uspel obdržati do konca marca, sem po neumnosti in neprevidnosti izgubil 8 čilijev. Preveč na hitro sem jih pričel zalivati, napačno sem jih porezal, na to sem jih še presadil, potrgal korenine- čeprav je bilo listje gor,....rastline niso mogle prehraniti listov. Potem so zgubile liste in cvete, potem so eni se kar posušili, eni so zgnili v preveč vode, ene je sonce ubilo, eni so pomrznili,...Ni, da ni.
No, vsaj zimo so preživeli. Preostanek sem hitro spravil stran od direktnega sonca ( kuhanje loncev) in sedaj se končno obraščajo. Bo pa na plod treba čakati bistveno dlje kot lansko leto, ko sem v bistvu že obiral ta čas. Predvidevam tam nekje novembra.
Jah, ves čas moraš biti pozoren in nič z levo roko. Se preveč maščuje.
lp
Letos imam same hece s temi paradižniki. Začel sem bolj zgodaj in potem po presajanju zaradi vremena imel kilav štart , ko se je za nekaj dni ohladilo do pod ničlo in je v taki pomladi vse skupaj zastalo. Zato se niso opomogli kar precej časa. Zakrknili so ob tenkem deblu in listi niso šli nikamor.
Zanalašč nisem hotel dati dušika, da jih nebi razpotegnil ob tenkem steblu.
Sem kar forsiral fosfor (protifert fosfit K) in prezračevan čaj iz briketov, da odstranim dušik.
Ti hudič ti, zadeva ni šla nikamor par tednov. Potem spet te vročine in čudni ekstremi noč/dan, za več kot 15 stopinj.
Uglavnem namesto, da bi jih imel zrele letos prej, ne bo nič do srede julija.
O čilijih bom pa raje kar tiho. Od prezimljenih 15 ali več loncev, ki sem jih uspel obdržati do konca marca, sem po neumnosti in neprevidnosti izgubil 8 čilijev. Preveč na hitro sem jih pričel zalivati, napačno sem jih porezal, na to sem jih še presadil, potrgal korenine- čeprav je bilo listje gor,....rastline niso mogle prehraniti listov. Potem so zgubile liste in cvete, potem so eni se kar posušili, eni so zgnili v preveč vode, ene je sonce ubilo, eni so pomrznili,...Ni, da ni.
No, vsaj zimo so preživeli. Preostanek sem hitro spravil stran od direktnega sonca ( kuhanje loncev) in sedaj se končno obraščajo. Bo pa na plod treba čakati bistveno dlje kot lansko leto, ko sem v bistvu že obiral ta čas. Predvidevam tam nekje novembra.
Jah, ves čas moraš biti pozoren in nič z levo roko. Se preveč maščuje.
lp
Da je v Lj sama megla že leta ne velja več, vsako leto se ob vožnji v prestolnico parkrat zgodi, da se pri Vodicah zjasni, obratno nikoli. Pa 2°C več imajo in če jim dobro postelješ (samo najboljšo zemljo in skrbno gospodarico), prehitijo bratce. Eto skleda paradajskov iz dveh mojih balkončkarjev (100&1000 in Sweet Pea Currant) pri frendici v Lj.
Oldi je napisal/a: |
Da je v Lj sama megla že leta ne velja več, vsako leto se ob vožnji v prestolnico parkrat zgodi, da se pri Vodicah zjasni, obratno nikoli. |
Oldi, težko boš takole med vožnjo proti prestolnici doktoriral na ljubljanskem vremenu . Ljubljana, če še nisi vedel, je res dolga vas .
Na primer mi spodaj, na Ljubljanskem močvirju imamo kar nekaj stopinj manj kot je v ostali Ljubljani. Sploh pozimi in spomladi; moje razmišljanje gre v smer, da podtalnica deluje čisto malo kot morje, kot akumulacija toplote. In mraza. Spomladi je tudi na morju bolj hladno (relativno seveda!) kot na celini, ker jih hladi mrzlo morje.
Zato so šele pri nas poletja res topla (recimo tistih mestnih + 2 °C) jeseni še tudi, kriza pa je pozimi in spomladi, ko se mrzel zrak "vleže" nad "morostarsko" ravnico. O tem bi več lahko povedali ostali morostarji .
Pri meni so zimske in spomladanske temperature cca 1 - 3 °C nižje kot uradne ljubljanske. Seveda odvisno od višine temperature. Moj rekord izpred nekaj let; Kurešček -23 °C, Ljubljana -10 °C, pri meni -16 °C.
Zato se tudi moje gredice precej pozneje ogrejejo kot drugje, verjetno celo v primerjavi z delom Ljubljane, ki ima za podlago "savski šoder" .
Nimam podatkov o tem, sva se pa primerjala s kolegom, vrtičkarjem iz Domžal; njemu je spomladi vse hitreje delalo, za teden do dva, odvisno od vrtnin, je bil pred mano.
LP_________________mfranc
labia je napisal/a: |
Jah, ves čas moraš biti pozoren in nič z levo roko. Se preveč maščuje. |
Jap, žal
Vedno človeka kaj novega preseneti, ko rešim nek problem, se že pojavijo trije novi . Tako da če začnem še jaz jamrati, se bova morala vsesti za dalj časa .
Na grbi imam še vedno neraziskan problem pri vzgoji, mi ne da spati in ga nimam časa/volje/znanja rešiti .
No ja, včasih pa me kaj tudi potolaži - kljub vsemu .
Evo, takole črni so moji črni paradižniki
LP_________________mfranc
Plamenka je napisal/a: |
Res so malo preveč rdeči za črne, so pa krasni plodovi za ta čas. Kaj drugega, kot zamenjava semen mi ne pride na misel. |
Križanje včasih prinese nenavadne rešitve, pa, seveda, mutacije nsio izključene. No, pa še kaj bi se našlo.
Skratka, spet si na poti rdečega, mfranc. Kaj pa, če je vzrok tvoje vztrajnoi iskanje rdečega zadnje dni?
Metuljc, prehitela si me tako s križanji kot z mutacijami
Sama skoraj stavim na mutacijo, ker bi mfranc križanje opazil že v fazi sejančkov.
Black Sea Man je namreč tipičen 'krompirjevolistec', in v prvi generaciji križanj bi krompirjevolistnih (PL) sejančkov bilo zelo malo, ker je gen za PL recesiven in se bolje izrazi šele v naslednjih generacijah dehibridizacije. Torej bi bila le približno četrtina sejančkov PL.
Pri mutacijah pa se lahko zgodi, da mutira katerikoli gen, ki določa tipične lastnosti sorte, plod seveda ni izvzet. Če vse druge lastnosti ustrezajo sorti, lahko da je prišlo do mutacije barve plodu in sicer, da je plod izgubil 'moč' zadrževanja klorofila ob dozorevanju, kar je pogoj za temnejše obarvano meso pri 'črnih' paradižnikih. Umakneš klorofil, dobiš rdečo barvo mesa. Drugo mi ne pade na misel, vsaj trenutno ne.
Mfranc, od kdaj pa so semena? Si jih shranil sam lani? Zanimivo bi bilo za primerjavo poskusiti sejati iz iste vrečice tudi drugo leto, kar bi izključilo križanje ob zadostni količini sejančkov, ob opazovanju procenta PL in RL listov. Če so vsi sejančki PL, križanje lahko vsekakor izključiš.
Če si shranil semena iz samo enega plodu, bi se tudi pokazalo, če je šlo za mutacijo genov v samo enem plodu, kar je tudi najpogosteje. Torej bi iz teh semen prav tako drugo leto dobil rdeče plodove.
Vsekakor bi bilo vredno shraniti semena teh, ki jih imaš zdaj. Če gre za mutacijo, imaš v rokah posebneža, sploh, če je mutacija stabilna, kar pri spontanih (somatskih) mutaciijah ponavadi je. Drugo leto boš izvedel največ, če se odločiš za ponovno vzgojo
So pa paradižniki zeelo lepi in rastlina je videti zdrava in polna. Pa dober tek!! _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Sama skoraj stavim na mutacijo, ker bi mfranc križanje opazil že v fazi sejančkov.
Black Sea Man je namreč tipičen 'krompirjevolistec', in v prvi generaciji križanj bi krompirjevolistnih (PL) sejančkov bilo zelo malo, ker je gen za PL recesiven in se bolje izrazi šele v naslednjih generacijah dehibridizacije. Torej bi bila le približno četrtina sejančkov PL.
Pri mutacijah pa se lahko zgodi, da mutira katerikoli gen, ki določa tipične lastnosti sorte, plod seveda ni izvzet. Če vse druge lastnosti ustrezajo sorti, lahko da je prišlo do mutacije barve plodu in sicer, da je plod izgubil 'moč' zadrževanja klorofila ob dozorevanju, kar je pogoj za temnejše obarvano meso pri 'črnih' paradižnikih. Umakneš klorofil, dobiš rdečo barvo mesa. Drugo mi ne pade na misel, vsaj trenutno ne.
Mfranc, od kdaj pa so semena? Si jih shranil sam lani? Zanimivo bi bilo za primerjavo poskusiti sejati iz iste vrečice tudi drugo leto, kar bi izključilo križanje ob zadostni količini sejančkov, ob opazovanju procenta PL in RL listov. Če so vsi sejančki PL, križanje lahko vsekakor izključiš.
Če si shranil semena iz samo enega plodu, bi se tudi pokazalo, če je šlo za mutacijo genov v samo enem plodu, kar je tudi najpogosteje. Torej bi iz teh semen prav tako drugo leto dobil rdeče plodove.
Vsekakor bi bilo vredno shraniti semena teh, ki jih imaš zdaj. Če gre za mutacijo, imaš v rokah posebneža, sploh, če je mutacija stabilna, kar pri spontanih (somatskih) mutaciijah ponavadi je. Drugo leto boš izvedel največ, če se odločiš za ponovno vzgojo
So pa paradižniki zeelo lepi in rastlina je videti zdrava in polna. Pa dober tek!! _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A