Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

ck je napisal/a:
Težko je soditi po sliki, a za jonatan je preveč zamolkle rdeče barve (jonatan kot ga poznam jaz je bolj lepe rdeče barve), oblika nekaterih primerkov na sliki ni popolnoma okrogla temveč delno sploščena na petih delih ( kar se mi zdi da najbolj kaže na neko drugo sorto - morda sorto melrose), poleg tega so nekateri primerki zelo debeli, kar ni značilno za jonatan.

Po pecljih sodeč so nekateri primerki prezgodaj obrani, saj so videti odtrgani, ker se drži zraven še malo vejice, listi in brsti. Lahko pa da gre za sorto za katero je to značilno.

Zvone, ko sem obiral sem moral zeloooo paziti, da niso plodovi odpadli sami. Tako da zreli so sigurno. Ti jih pa lahko za probat dam. Trenutno so zame super okusni.
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

elstar je napisal/a:
DavidJ, za potrditev teorije identifikacije, če je res jonatan, daj kakšno jabolko na toplejši prostor. Če bo čez nekaj časa dobil črne pege, ki so značilne za jonatan (imenuje se jonatanova pegavost), potem je ugotavljanje zaključeno.

Hvala za tole metodo. Bom probal.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Lonjon danes

_________________lp
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Majda danes

_________________lp
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ta Majda je slovenska sorta, a ne ?
Lahko poveš kaj več iz prve roke ?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Naše sorte. Lepo. Dobro ti rodijo.
ck, si zadovoljen z njimi ?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Fantje, kakšna krasna jabka kažete! To se mi cedijo sline Rolling Eyes_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Lonjon je ena najokusnejših sort (za mene seveda). Ima reneten sladkokisel okus.
Meni v kleti zdrži nekje do konca februarja (klet ni globoko v zemlji in je suha).
Rodnost je dobra. PRIPOROČAM

Majda ni tako zelo okusna je bolj kislosladka ob obiranju celo ZELO kisla - odvisno od jesenskega vremena. Po okusu spominja na stare sorte.
Odlična je za krhlje (ostanejo beli zaradi obilice kisline) in štrudelj ali druge sladice. Kislina popusti tam nekje sredi novembra, čeprav jo ljubitelji kislih jabolk jedo že z drevesa.
Rodnost drevesa je srednja.
Priporočam za ljubitelje kislih jabolk, krhljev in sladic iz jabolk.

Nobena od teh dveh sort ni posebej občutljiva za šlrlup ali plesen.

Obe sorti sta SLOVENSKI._________________lp
Nazadnje urejal/a ck 29 Sep 2020 21:47; skupaj popravljeno 1 krat
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Še slika Fuji Kiku

_________________lp
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Da ne bo kdo mislil, da Lonjon in Majda izvirajo iz SLO, so samo križanci z odličnim Jonatanom.

Lonjon je križanec med Londonskim pepingom (Anglija) in Jonatanom (ZDA), Majda je križanec med Jonatanom in Golden Noble (Anglija).
Odgovori