Stran 93 od 124

Objavljeno: Ne Sep 27, 2020 11:36 pm
Napisal/-a DavidJ
ck je napisal/a:
Težko je soditi po sliki, a za jonatan je preveč zamolkle rdeče barve (jonatan kot ga poznam jaz je bolj lepe rdeče barve), oblika nekaterih primerkov na sliki ni popolnoma okrogla temveč delno sploščena na petih delih ( kar se mi zdi da najbolj kaže na neko drugo sorto - morda sorto melrose), poleg tega so nekateri primerki zelo debeli, kar ni značilno za jonatan.

Po pecljih sodeč so nekateri primerki prezgodaj obrani, saj so videti odtrgani, ker se drži zraven še malo vejice, listi in brsti. Lahko pa da gre za sorto za katero je to značilno.


Zvone, ko sem obiral sem moral zeloooo paziti, da niso plodovi odpadli sami. Tako da zreli so sigurno. Ti jih pa lahko za probat dam. Trenutno so zame super okusni.

Objavljeno: Ne Sep 27, 2020 11:37 pm
Napisal/-a DavidJ
elstar je napisal/a:
DavidJ, za potrditev teorije identifikacije, če je res jonatan, daj kakšno jabolko na toplejši prostor. Če bo čez nekaj časa dobil črne pege, ki so značilne za jonatan (imenuje se jonatanova pegavost), potem je ugotavljanje zaključeno.


Hvala za tole metodo. Bom probal.

Objavljeno: To Sep 29, 2020 10:13 pm
Napisal/-a ck
Lonjon danes

_________________lp

Objavljeno: To Sep 29, 2020 10:25 pm
Napisal/-a ck
Majda danes

_________________lp

Objavljeno: To Sep 29, 2020 10:29 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ta Majda je slovenska sorta, a ne ?
Lahko poveš kaj več iz prve roke ?

Objavljeno: To Sep 29, 2020 10:30 pm
Napisal/-a mravlja
Naše sorte. Lepo. Dobro ti rodijo.
ck, si zadovoljen z njimi ?

Objavljeno: To Sep 29, 2020 10:53 pm
Napisal/-a lpmami
Fantje, kakšna krasna jabka kažete! To se mi cedijo sline Rolling Eyes_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Sep 29, 2020 11:18 pm
Napisal/-a ck
Lonjon je ena najokusnejših sort (za mene seveda). Ima reneten sladkokisel okus.
Meni v kleti zdrži nekje do konca februarja (klet ni globoko v zemlji in je suha).
Rodnost je dobra. PRIPOROČAM

Majda ni tako zelo okusna je bolj kislosladka ob obiranju celo ZELO kisla - odvisno od jesenskega vremena. Po okusu spominja na stare sorte.
Odlična je za krhlje (ostanejo beli zaradi obilice kisline) in štrudelj ali druge sladice. Kislina popusti tam nekje sredi novembra, čeprav jo ljubitelji kislih jabolk jedo že z drevesa.
Rodnost drevesa je srednja.
Priporočam za ljubitelje kislih jabolk, krhljev in sladic iz jabolk.

Nobena od teh dveh sort ni posebej občutljiva za šlrlup ali plesen.

Obe sorti sta SLOVENSKI._________________lp
Nazadnje urejal/a ck 29 Sep 2020 21:47; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: To Sep 29, 2020 11:35 pm
Napisal/-a ck
Še slika Fuji Kiku

_________________lp

Objavljeno: Sr Sep 30, 2020 9:20 am
Napisal/-a laksikon
Da ne bo kdo mislil, da Lonjon in Majda izvirajo iz SLO, so samo križanci z odličnim Jonatanom.

Lonjon je križanec med Londonskim pepingom (Anglija) in Jonatanom (ZDA), Majda je križanec med Jonatanom in Golden Noble (Anglija).