Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci paradižnikov
Od nekdaj je v naših krajih veljalo, da v letih ko rastejo gobe, to za pridelke, ki jih napadajo glivične bolezni, ne pomeni nič dobrega. Pri nas so sicer najbolj čislali pridelke vinske trte, ker se je to dalo in popiti in prodati. Za glivične bolezni običajno ni potrebno drugo kot dokaj tople noči, ki še premorejo nekaj rose, kar je pri visoki zračni vlagi zlahka dosegljivo. Dež ob toplih dnevih je samo dodaten "bonus" za plesni.
Nanook je napisal/a: |
Vsaj ostalo raste kot noro in je kumar za izvoz. |
Večkrat sem letos že prebrala, da je ogromno kumar, pa bučk,..., da je letos pravo leto zanje. Pri meni pa ne. Pojedli smo šele 3. bučko in ni videti nobene nove, samo cvetove. Druga leta tak čas nisem vedela, kam bi z njimi. Podobno je s kumarami. Imam jih v rastlinjaku, 2 kupčka, pa pojemo vse sproti. Tudi na njivi so buče Hokaido zelo počasne. Nekaj malih plodov je, prejšnja leta so bile tak čas prve že zrele.
Danes le nekaj novih obolelih listkov. Sem izdatno poškrpil s sodinim pripravkom (kombinacija z Neem tonikom in foliar magnezij + malo algoplazmina). Upam, da bo zadoščalo za nekaj dni.
Ja bučk je letos kar dosti, čeravno se jih že loteva pepelasta plesen. S kumarami pa ne gre najbolje. Tudi zato, ker je dve od štirih snedel od danes naprej pokojni voluhar: Poleg tega je podkosil še dve papriki. SuperCat past je opravila svoje.
Ja bučk je letos kar dosti, čeravno se jih že loteva pepelasta plesen. S kumarami pa ne gre najbolje. Tudi zato, ker je dve od štirih snedel od danes naprej pokojni voluhar: Poleg tega je podkosil še dve papriki. SuperCat past je opravila svoje.
Imam dve različni vrsti pelatov, ena izmed njih je brez imena ampak mi dela probleme na plodu... vsak tretji plod ima spodaj črno oziroma gnije-pomanjkanje kalcija kakor vem.
Že takoj ko sem prvič opazil to stanje, sem začel foliarno gnojit s Protifert Kalcijem vsak tretji dan, pa se mi zdi da ne pomaga kaj dosti.
Je pa zanimivo, da druga vrsta pelatov v identičnem substratu pa nima teh težav.
Kakšna ideja kaj naj še naredim?
Že takoj ko sem prvič opazil to stanje, sem začel foliarno gnojit s Protifert Kalcijem vsak tretji dan, pa se mi zdi da ne pomaga kaj dosti.
Je pa zanimivo, da druga vrsta pelatov v identičnem substratu pa nima teh težav.
Kakšna ideja kaj naj še naredim?
Mislim, da sem ravno tole dobila v KZ proti plesni na listih kumar in bučk. Že pripravljena razredčena tekočina 500 ml. Škropila sem 3x potem ga je zmanjkalo. Plesen se še kar nadaljuje, le da morda v manjšem obsegu, kot bi se sicer??? Najbrž bi bilo enako, če bi jih škropila z mešanico probiotičnega jogurta in vode.