Stran 93 od 158
Objavljeno: Pe Avg 08, 2014 1:29 pm
Napisal/-a squeeze
marmel je napisal/a: |
Ja, Habanero Orange Plum je, kot sem napisal že poleg slike. Aha, torej je še upanje, da je Habanero No, bom poročal kasneje, če bo kaj dozorelo ali če ne bo ta "črnoba" naredila prevelike škode |
aja nism prebral opisa :P Je zanimiv čili ja... za kake omakce je supr
Objavljeno: Pe Avg 08, 2014 5:05 pm
Napisal/-a mfranc
marmel je napisal/a: |
No, dolžan sem še poročati ugotovitve glede te "neznane" sorte, ki je pravzaprav znana, ampak Google ni našel, ker je bila sorta na embalaži sadik napačno napisana.
Pravilno je torej Ziegenhorn Bello, "Kozji rog" |
Hja, zanimivo ime, in pravi izziv za firbčnega čilimanijaka
že s svojim osnovnim imenom Ziegenhorn je to recimo srednjeevropski prispevek (pretežno iz nemško govorečih držav, Nemčija, Avstrija, in sosednjih, Švica, Češka; Balkan ) k zmešnjavi z imeni plodov iz rodu Capsicum annuum, Paprike.
Kozji rog, Kozi Roh, Ziegenhorn, Goat Horn, so nazivi za paprike, ki so v principu ozke, našpičene, nemško tudi Spitzpaprika. Verjetno bi bilo manj zmešnjave, če bi ostalo to samo širše ime za tako oblikovano papriko, zraven pa dodano "osebno" ime določene sorte.
Iz tega vidika bi bila Ziegenhorn Bello čisto lepo pošlihtana; Ziegenhorn = priimek, Bello = ime konkretne sorte.
Skozi splet se dosti pojavlja ime Kozjii rog kot širša oznaka koničastih paprik .
Hudič je v detaljih .
Pri nas poznamo in sadimo tole papriko, po imenu kozji rog http://trgovina.mercator.si/market/-2893416
in take, debelejše oblike Kozji rog paprika se prodaja tudi po svetu http://www.griechische-pflanzen-und-samen.de/Ziegenhorn-Paprika-gelb-sehr-ertragreich
No, ampak Italijani imajo zelo znano sorto Corno do Toro, Bikov Rog
http://www.curzio.com/N/cornoditoro.htm
http://www.burpee.com/heirloom-seeds-and-plants/heirloom-peppers/pepper-sweet-corno-di-toro-prod002039.html
http://www.localharvest.org/corno-di-toro-rosso-italian-sweet-pepper-seed-C15944
Če poskušam urediti paprike iz predala kozji rog in bikov rog glede na obliko, bi naš Kozji rog in ostale debelejše paprike bolj pasale pod naziv Bikov rog.
Tiste tanjše, bolj podobne kozjemu rogu pa kar kličejo k dodatni definiciji, da so iz vrst feferonov, oziroma Cayenne paprik.
http://himmelreichkraeuter.at/index.php?page=shop.product_details&product_id=1945&flypage=flypage-ask.tpl&pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=13&vmcchk=1&Itemid=13
http://chiliforum.hot-pain.de/thread-3575.html
http://chiliseed.net/?281,goat-horn
http://www.ebay.de/itm/Ziegenhorn-Aji-Cacho-de-Cabra-Goat-Horn-scharfe-Chili-/251124975102
https://www.etsy.com/de/listing/183653040/goat-horn-hot-chili-pepper-capsicum?ref=market
http://myfolia.com/plants/5-chili-pepper-capsicum-annuum-longum-group/varieties/11643-goat-horn-cayenna
Spodaj naštete "kozji rog" paprike, so v zelo širokem spektru skovilov, za Ziegenhorn Bello sem našel vrednost od 1500 do 5000 SCU, iz razreda Cayenne seveda višje, tudi preko 50.000.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Avg 08, 2014 7:19 pm
Napisal/-a mfranc
marmel je napisal/a: |
Ja, Habanero Orange Plum je, kot sem napisal že poleg slike.
No, bom poročal kasneje, |
Huh, tudi za Orange plum, je malo preveč zaokrožen - gojil sem ga nekaj let, izgleda pa takole
Na desni so, levo pa Fatalii.
Tudi s skovili pretiravajo, dvomim če so kaj dosti preko 100.000.
Mogoče Scotch Bonnet, pa še za tega dvomim.
Sicer pa, dajmo času čas, pa da vidimo; poročaj .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Ne Avg 10, 2014 7:13 pm
Napisal/-a pajo
Kako najlažje posušiti čili, da bo v redu? Kak nasvet?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Ne Avg 10, 2014 8:30 pm
Napisal/-a Ivčk
Je kdo že gojil Aji Limon?? Kak nivo pekočnosti lahko pričakujem? Mož je seveda pogumen, ampak jaz se ga niti pritaknila ne bom. Je pa zelo dolgo rabil, da je krenil, zdaj je pa res poln plodov!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Po Avg 11, 2014 12:59 am
Napisal/-a Bicikel
Pajo, jaz ga imam na sončnem (dopoldansko sonce) in prepišnem. Še boljša bi bila polsenca in seveda veter. Mislim, da boš pri sebi našel tako lego, mogoče ob senčni strani rastlinjaka.
Objavljeno: Po Avg 11, 2014 11:57 am
Napisal/-a mfranc
Ivčk, ne se bat, tale ima baje samo nekje 30.000 do 50.000 skovilov, ala Cayenne. Glede na to, da imajo vsi Aji sadni okus, ga boš verjetno lahko dajala v čaj .
Škoda res, da so vsi tako počasni ...
LP_________________mfranc
Objavljeno: Po Avg 11, 2014 1:14 pm
Napisal/-a pajo
mfranc je napisal/a: |
Ivčk, ne se bat, tale ima baje samo nekje 30.000 do 50.000 skovilov, ala Cayenne. Glede na to, da imajo vsi Aji sadni okus, ga boš verjetno lahko dajala v čaj .
Škoda res, da so vsi tako počasni ...
LP |
Franc Habanero Chocolate ima ogromne plodove in začenja počasi barvati. Enako velja za Morugo in vse ostale Habanerote. Rastlinjak je res zakon._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Po Avg 11, 2014 1:47 pm
Napisal/-a Ivčk
Mfranc, hvala ti! Torej bo za moža ravno pravšnji, glede na to, da zdaj Jalapenote najraje zoblje, pa tudi Tabasco mu gre.
No, ko sem že Jalapeno omenila, moj Purple Jalapeno je dozorel v temno bordo rdečo-rjavo barvo, ker se spomnem, da si enkrat spraševal, kaki so vijolični plodovi, ko enkrat popolnoma dozorijo. Razlika med zrelim in nezrelim plodom je takoj vidna _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Po Avg 11, 2014 1:52 pm
Napisal/-a mfranc
Pajo, "ko bom bil velik, tudi jast imel bom rastlinjak"
Samo preseliti se moram .
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 11 Avg 2014 12:58; skupaj popravljeno 1 krat