Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Menda bo pri nas ponoči do -2 stopinji. Naj z vrteksom pokrijem grmičke, ki so v cvetenju, ali je to še razmeroma neškodnjiv mraz?
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

"Spomladanska pozeba borovnic je pogostejša v zadnjih letih. Vzrok je zgodnejše brstenje in nenadne ohladitve ob vdorih hladnega zraka. Odprt cvet pozebe pri temperaturipod 0 °C, delno odprt pa pri temperaturi -2 °C. Cvetni brsti različnih faz razvoja so prizadeti, če se temperatura za daljše obdobje spusti pod -4 oz. -6 °C. Pri blažji zmrzali pozebejo pestič in prašniki, pri nižjih temperaturah pa tudi zasnova ploda s pecljem. Če prvi cvetovi pomrznejo, se razvijejo cvetovi poznejših generacij, ki se brez pozebe sploh ne bi razvili. Cvetovi na drobnih poganjkih se prej odprejo kot cvetovi na debelejših poganjkih."

https://www.kgzs.si/uploads/dokumenti/strokovna_gradiva/tehnoloska_navodila_za_zascito_pred_spomladansko_pozebo_v_sadjarstvu_2018.pdf
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Hvala za tole, sem pokril, kar sem lahko.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Izkušnje kažejo, da odprt cvet zdrži tudi do -4 st. C. Pokrivanje s kopreno, če se dotika cvetov pa bolj škoduje kot zaščiti. Odvisno pa je tudi od sorte in vlage v zraku. Nekatere sorte, ki so križane z južnimi pomrznejo mnogo prej!_________________Narava vse povrne!
Boštjan

V mojih koncih smo se dvakrat izognili pozebi na borovnicah. Slaba dva tedna nazaj so napovedali -7°C pa je bilo ob 5. zjutraj tam nekje 4.5°C, za danes so napovedali -5°C pa je bilo nekje ob 2. zjutraj dobre -1°C. Pregledal sem cvetove sort, ki že cvetijo, zaenkrat izgledajo v redu.

Včeraj sem gledal video, ki pokaže kakšno hudo pozebo so imeli en teden ali dva nazaj v Španiji, Italiji, Grčiji, Portugalski, Makedoniji, Bosni,... led na sadnih drevesih, vsi cvetovi v ledu, tako da mi smo se res izognili najhujšemu vsaj kar se borovnic tiče. Kako je pa s sadnim drevjem pa ne vem. Moram še preveriti.
https://www.youtube.com/watch?v=YsqCnr8vwyM
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Pri nas danes ob 6.00 celih -3 st Celjzija.

Early blue po vršičkih cveti, tako da bo to šlo v franže, za ostale sorte, ki so malo bolj zadaj (čeprav se tudi že začenjajo odprati) pa bomo videli_________________lp
Boštjan

Kaj že pomeni, če ima borovnica takšne bolj rdečkasto oz. rjavkasto zelene liste? Da ji primanjkuje hranil, ne?

Aha, sem nekaj našel na forumu, ko sedajle hitro za nazaj berem: "Tista rdeča barva mladih listov je rezultat konca prve rasti mladih poganjkov.B.ima tri obdobja rasti!"

Se pravi, potem ni nič narobe z borovnico, ni premalo gnojila bilo dano, ko sem sadil? Potem to ni problem. Cel dan delam zunaj pa nimam časa po forumu iskati, zato pa (spet) sprašujem stvari, ki so tukaj v prejšnjih letih verjetno bile že razložene.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Takole pri meni Duke in Chandler izjemno polni, Covile ( skrajno desno ) pa malenkost manj, a še vseeno zelo lepo ...

.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Andrej res ti obilno cveti in naj tako ostane tudi pri plodovih. A veš, da obiralcev ne moreš letos dobiti iz tujine?

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

cinija1 je napisal/a:
Andrej res ti obilno cveti in naj tako ostane tudi pri plodovih. A veš, da obiralcev ne moreš letos dobiti iz tujine?

lp cinija

O, lahko, lahko, a le take,ki bodo z lastnimi perutmi prileteli (ali pa krili, ce o D. s. govorimo).
nevem
Odgovori