Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Muha, tole sigurno ni celulitis, ga predobro poznam Cool Laughing .

Lani so ga imeli moji paradajzi, ne najdem nobene "ta prave" slike,izgleda, da sploh nisem slikal teh grauž Evil or Very Mad .

Izgledali so še huje kot tole

to je slika s spleta, kaže pa učinek stenice, smrdljivke.

Pri meni je ta celulit segel v globino do enega centimetra, plodovi pa neužitni. Vendar, za tvoj primer lahko tudi samo ugibam._________________mfranc
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Bojim se, da je to res posledica napada marmorirane stenice, Halyomorpha halys, novega invazivnega škodljivca. Ampak da se je že tako razširila po notranjosti Slovenije? Mi smo ga prvič opazili lani, letos kljub pobiranju in uničevanju (mimogrede, zelo hitro se skrijejo) spet opažamo večje poškodbe. Res je, plodovi so neužitni ... Prvih paradižnikov še niso toliko napadli, z začetkom avgusta pa jih vse več opažamo.
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Na tej povezavi so lepo vidni različni razvojni stadiji.
https://en.wikipedia.org/wiki/Brown_marmorated_stink_bug#Control

Italijani poročajo, da se mreže bolj slabo obnesejo ...
Nanook

Odgovor Napisal/-a Nanook »

Moj se ukvarja s stenicami in pravi, da je bolj verjetno zelena smrdljivka. Rjava marmorirana smrdljivka je zaenkrat prisotna samo v Vipavski dolini. Bi bilo pa fino, da se jo (smrdljivko) poslika z zgornje in spodnje strani in objavi, da preveri, če bi slučajno res bila marmorirana.
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Še moj plod:

Zeleno smrdljivko sem prvič opazila v rastlinjaku pred tremi leti. Letos sem jo videla na začetku poletja ali pa pozno spomladi, zdaj pa že dolgo ne, zato ne vem, če je to povzročila ona. Je pa tole samo na tej sorti, pri ostalih je tu pa tam kak sončni ožig - vsaj tako je videti.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

K zgornji sliki je bilo dopisano Nezara viridula, torej zelena smrdljivka

Na strani 54 so moje lanske slike; na žalost finalnih grozljivk ni. Sem jih poslikal, samo jih ne najdem Cool .
Ali pa jih nisem objavil, zaradi mladoletnih oseb Laughing_________________mfranc
Nanook

Odgovor Napisal/-a Nanook »

Hvala mfranc. Tisto kar je na strani 54 so vse zelene smrdljivke.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Da bo laže najti - Link do strani 54

Bom pozorna. Tale "celulit" izgleda drugače. Bom pozorna, kaj vse se sprehaja po mojih paradižnikih.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Zanimivo, ko sem v Rogaški Slatini pred kakim mesecem kupovala juto, je ena gospa prinesla v trgovino pokazat ravno tak šekast paradižnik, jaz sem najprej pomislila, da je to nova sorta Embarassed , pa je gospa zagotovila, da to sigurno ni! Nikomur se ni šajnalo, kaj bi to bilo. Evo, forumaši vejo vse!_________________Živeti na podeželju je najlepše!
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Blagor tisti, ki imajo vse po spisku zdravo od paradižnika,čilija,fižola..._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori