Stran 95 od 95

Re: Čajota - Sechium edule

Objavljeno: Ne Nov 17, 2024 1:34 pm
Napisal/-a mfranc
Nekaj let nisem sledil temo Čajote, ker nisem našel prostora za te "pretegnjene" buče :) .

Za drugo leto sem dobil, našel prostor, pa me zanima, je kaj novega pri izbira sort? Sicer bi se držal kar preverjeno nezahtevne, gladke zelene?

Re: Čajota - Sechium edule

Objavljeno: Ne Nov 17, 2024 2:10 pm
Napisal/-a muha
Hm, "pretegnjene buče". To pa niso čajote! Tako bi lahko opisali le lagenarije, predvsem sicilijansko. ;)

O novostih bo pa kdo drug kaj povedal. Peter se trudi s popolnoma gladko, celo brez brazd. Upam, da se javi in pove, ali je letos prišel do kakega ploda. Kar se mojega védenja tiče, so bodičaste menda dosti bolj rodne, gladke pa bolj uporabniku prijazne a z manj želje po "nadaljevanju rodu". Da ne bodo gladko-gladke šle dalje po tej poti in obrodile le sem in tja kako "hruško". :o

Re: Čajota - Sechium edule

Objavljeno: Ne Nov 17, 2024 3:34 pm
Napisal/-a mfranc
Eeeeh, seveda sem mislil pretegnjeno rast, tele vzpenjalke so pri meni dosegle 20 metrov, ali celo več ... 8-)

Se strinjam da so "trnaste" bolj rodne, vsaj kar sem jih videl. Ko pa si jih že omenila, koliko pa so res bolj zoprne pri pripravi?

Re: Čajota - Sechium edule

Objavljeno: Ne Nov 17, 2024 4:59 pm
Napisal/-a Danilo
Različne okuse imamo. Čajota ima precej bolj čvrsto meso od cuket in niti ni v sorodu z njimi. Pri nas bolj zamenjuje in dopolnjuje krompir. Cuket se do vrh glave najemo od maja do konca oktobra. Tako kot kumare tudi cukete sadim v treh rundah.

Re: Čajota - Sechium edule

Objavljeno: Po Nov 18, 2024 6:31 am
Napisal/-a muha
mfranc napisal/-a: Ne Nov 17, 2024 3:34 pm Se strinjam da so "trnaste" bolj rodne, vsaj kar sem jih videl. Ko pa si jih že omenila, koliko pa so res bolj zoprne pri pripravi?
Po moje kar precej. Nikoli nisem imela zares bodičastih a me je že tistih par trnčkov, ki so se pred časom pojavljali na belih, kar motilo. Mimogrede sem se zbodla. Kolikor sem slišala in brala, jih držijo z rokavicami in z nožem odtešejo olupek . Nekje pa imam v spominu, ne vem od kje, da je bolj elegantno, če jih za hip (ali za minuto?) potopimo v vrelo vodo, da se bodice zmehčajo. Bi znalo delovati, podobno, kot deluje mehčanje pretrde lupine pri bučah nad paro.

Ima kdo od vas trnaste pri roki, da bi to preizkusil?

Re: Čajota - Sechium edule

Objavljeno: Po Nov 18, 2024 8:56 am
Napisal/-a notranjka
Jaz sem imela pred leti tiste trnaste,sem jih dobila od sovaščanke 2 zaboja ker so oni obupali ....bodice pač.
Pri nas je mož vzel rokovice ki jih imajo varilci (nove) in vsakič olupil s lupilnikom za krompir.

Letošnje z domačega vrta pa nimajo toliko hudih bodic in jih primem kar z prijemalko za vročo posodo ,razrežem na četrtine in potem lažje olupim.

Re: Čajota - Sechium edule

Objavljeno: Po Nov 18, 2024 3:46 pm
Napisal/-a mfranc
To sliko sem tule prilimal leta 2017. https://ibb.co/Y3Rf7qN V bližini hčere so rastle, prosila sva lastnike če jih lahko slikava :-)
So mi pomagale, da sem jih sadil naslednje leto, čeprav te izgledajo tako morilsko :D
Baje jih gojijo vsako leto.

Naslednje leto jih bom zopet sadil, upam, da kaj zraste. Sicer nisem velik ljubitelj buč, ampak te so res univerzalne. Pripravljali smo jih
na veliko načinov, še listov se moramo lotiti.

Re: Čajota - Sechium edule

Objavljeno: Po Nov 18, 2024 9:23 pm
Napisal/-a Peter
Mi čajoto damo med krompir k pečenki.
Samo tako nam je dobra, ker dobi okus od pečenke.
Radi jo imajo tudi tisti, ki se grejo dijete z manj OH, čajota ima 4-5g OH na 100g, medtem ko krompir 17g.

Re: Čajota - Sechium edule

Objavljeno: To Nov 19, 2024 6:12 am
Napisal/-a Andrej Banko
S sokom od pečenke je tudi suh kruh dober ! :lol:

Re: Čajota - Sechium edule

Objavljeno: To Nov 19, 2024 7:56 pm
Napisal/-a lpmami
Andrej, to imaš pa prav! Zame je ena od prednosti čajote ravno v tem, da je precej nevtralnega okusa in ne moti drugega okusa. Glede konsistence bi pa rekla, da je bolj čvrsta od cukinov, cuket ali kar so že poletne bučke, ki so meni nekako preveč vodene. Sama jih sploh ne sadim, ampak uporabljam zelo mlade zimske buče, ki ob trganju mladih plodov itak še bolj cvetijo in obrodijo nove plodove. Pa še prostor na vrtu prihranim.