Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2014

Odgovori
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Zelo močnemu in redko posejanemu s plodovi in listi Indigo roseju sem pustil 2 močna široko razprostrta vrhova (vsak s svojim količkom), na vrhu pa veliko zalistnikov, ki zelo hitro (po 15cm) naredijo cvetove. Tako je trenutno 9 precej enakovrednih in zračnih vrhov in 22 grozdov, nekje polovica s plodovi, polovica še cveti. Vsega skupaj to pomeni cca 170 paradajzkov. Rastlina je visoka cca 150cm in dobrih 20cm v tleh. Prvi plodovi se že malo mehčajo.
Zgornji del 3/4 rastline
Kaj naj naredim, vse vrhove sem že odščipnil, na sliki levemu zgornjemu pa tudi odstranil nastavek za nov grozd. Kje vrhove rezati, je kako pravilo, recimo pustiš 2 - 3 liste nad zadnjimi plodovi.

Ko smo ravmo pri Indigu Rose, kako veš, kdaj je zrel?
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

Ojla!
Imam en velik problem... moje paradižnike je napadla rja. poškropila sem jih z sodo bikarbono (prvič sem škropila), vendar sem očitno naredila premočno raztopino, ker izgledajo, kot da gnijejo listi po robovih... jim je še kaj pomoči?_________________Dies diem docet
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

1/3 mleka in pa 2/3 vode pošpricam po dežju ali 1x tedensko in imam sedaj že par let mir pred vsemi težavami z paradižnikom. Začnem pa takoj ko se začnejo pojavljati prvi cvetovi ali pa še prej le če je preveč dežja._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

Pajo, za moje je že prepozno... rja je tukaj... precej bogo je listje videti; ko pojenja dež slikam_________________Dies diem docet
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Orhy ali kdo drug, ki letos gojite Zolotoe Serdce - je vaša rastlina tudi precej nižja od ostalih? Imam 2 sadiki v rastlinjaku in sta precej nižji od ostalih - na sliki je ena od njiju. Bila so ugibanja, če je Zolotoe Serdce ista sorta, kot Gold Heart, a le-ta je pri meni višji, tako da zgleda, da sta različni. Bom primerjala še okus, ko bodo paradižniki dozoreli.

Ivčk, Jerca - kdaj predvidoma bo letos Paradajzmanija? Saj bo, kajne?
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Bi lahko kdo z izkušnjami z Indigo Rose izrazil svoje mnenje v zvezi z mojo objavo malo višje oziroma tale link http://forum.gartlc.si/gartlc-about2089-0-asc-949.html
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Plamenka je napisal/a:
Ivčk, Jerca - kdaj predvidoma bo letos Paradajzmanija? Saj bo, kajne?

SEVEDA BO!!!
Datum sicer še ni niti približno fiksen, bomo pa enkrat julija odprli novo temo, kjer se bomo vse dogovarjali, kako, kdaj in vse ostalo.
Predvidoma v prvi polovici avgusta pa le računajte na Paradajz Manijo Wink
Jaz bom sicer letos bolj ali manj v vlogi organizatorke/opazovalke, ker ne vem, kako bom takrat fizično zmožna še kaj delat Cool

Bom pa tudi sama opazovala, kako raste Zolotoe Serdse v primerjavi z Gold Heart, ker ju imam posajena ob istem kolu. Zaenkrat oba rasteta z enakim počasnim tempom in cvetita. Vem pa, da je bilo omenjeno za Z.S., da je poldeterminantna - torej nižja sorta..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Oldi, ne vidim razloga, zakaj bi vrhove rezal že konec junija?!?
Vrhovi se režejo ob koncu sezone, ko na njih plodovi zaradi bližajočega mraza ne bodo več dozoreli. Takrat z rezjo vrha usmerimo vso hrano v že formirane plodove, da le ti prej dozorijo.

Za Indigo Rose in ostale antocijančke pa je bilo že večkrat napisano, kako je z zrelostjo. Zreli so, ko so mehkejši na otip, 'trebušček' plodu, torej tam, kjer sonce nikoli ne posije, pa se obarva v rdeče. Torej plod pogledaš odspodaj.
Tile na sliki so po večini že zreli, glej plodove spodaj levo:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

Moji paradajzi so dosegli strop rastlinjaka.
Odločil sem se da vrhe zaključim in da od spodaj pustin en zalistnik in ga tako napeljem proti vrhu za dodatne plodove.
Ali bi to bilo ok?
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Imam 4 kole po 2 sadiki Gold heart, višina je tam nekje okoli metra ali malo čez - enako lani. Grmički so kar precej na široko razvejani, je bil pa to paradižnik, ki se je pri meni zavezal med prvimi, plodovi so nekateri že skoraj v velikosti pesti. Primerjave pa jaz nimam, ker imam seme samo moje od lanskih plodov iz ene sadike. Ga pa komaj čakam._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori