Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Odgovori
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Našla sem seznam z imeni mojih čilijev, razen črnega so vsi še zeleni, pa tudi za črnega ne vem kdaj bo dozorel. Ima kdo te sorte?
- g. need
-cs hot
-B.J. nova
-morugar
-H. orange
-F. yelow
-carolina reaper
-7.6. scorpion
-b> nova_________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Uff mfranc, krasen krožnik. Moji pa so vsi še zeleni ...smrc smrc Wink
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pajo, po moje je kaj drugega. Moj Piripiri je tak:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about2824.html

Magnolija, iz tvojega spiska imam Habanero Orange.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka je napisal/a:
Zgodaj so ti dozoreli Habaneri in Rocoto.

Plamenka je napisal/a:
Kaj pa Pimenta da Neyde, MFranc, kako si zadovoljen z njim ti in ostali degustatorji?

Plamenka, Rocoto že kar nekaj časa obiram, za Habanere pa ne vem kaj reči; je že čas da začnejo delati Very Happy .
Od novih treh je Green najbolj zgoden, zanimivega okusa. Me spominja na posebnost zelenega paradižnika ... Rolling Eyes .

Habanero Black in Chocolate Long začnem danes malo probavati, končna sodba pa tekom sezone.

Hja, tudi Pimenta da Neyde bo danes, jutri na poizkušnji. Prvo pokušanje pred mesecem me ni prepričalo; sumim pa. da še ni bil dovolj zrel.
Vsekakor zanimiva papričica Laughing .

LP_________________mfranc
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

pajo je napisal/a:
Označen je bil kot Piripiri Bo držalo ali je kaj drugega ? Zaradi semen.

Če bi kdo vedel akj je to neka zadeva. Očitno sem nekaj pomešal. Rolling Eyes_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

@pajo in @Plamenka, beseda Piri piri (ponekod tudi Peri peri, Pili pili) pomeni v svahilščini "poper poper" s čimer mislijo na hude paprikice (feferončke po naše), zato je to lahko vse mogoče. Je pa res, da največkrat s tem nazivom označujejo afriške Bird´s eye čilije.
Ja, s temi nazivi posameznih vrst je pravi križ in zmeda. Nekaj iz neznanja, nekaj zaradi komercialnih nagibov dodajo še pre/prodajalci semen, potem pa se nam dogaja, da imamo pet, šest imen za isto vrsto, ali eno ime za šest različnih vrst.

LP
Uporabniški avatar
Plamenka

Saj menda smo se glede imen Piripiri in Malaquetas že menili. Lani je Bicikel dal posušene plodove kupljenih čilijev, iz katerih semen so letošnje sadike. Na enih je pisalo Malaquetas, na drugih Piripiri in te zdaj tako imenujemo.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Plamenka je napisal/a:
Saj menda smo se glede imen Piripiri in Malaquetas že menili. Lani je Bicikel dal posušene plodove kupljenih čilijev, iz katerih semen so letošnje sadike. Na enih je pisalo Malaquetas, na drugih Piripiri in te zdaj tako imenujemo.

Aja, vidva jih tako imenujeta. Smile

LP
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ja, na strani 24 so slike paketov s posušenimi plodovi in potem še debata o imenih.
Uporabniški avatar
Plamenka

Zdaj vidim, da je Pajotov 'Piripiri' bolj ta prav, kot moj.
Odgovori