Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Moj skalnjak, ženine rože in vse kar leta in lazi naokoli

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Robertino, kot sem že napisala, določevanje je zelo zahtevno. V Mali flori Slovenije, Ključu za določanje praprotnic in cvetnic slovenskega ozemlja, izdaja 1884, je najprej ena stran razlage, zakaj je določevanje do vrste težavno, potem se pa na 3 straneh določa 9 vrst. Običajni rodovi se določijo do vrst na eni strani, če obsegajo nekje do 10 vrst. Zato se mi zdi korektno, da ostanem pri tem, kar sem napisala. Lahko pa naštejem vrste, ki pridejo v poštev (glede na razširjenost v Sloveniji): dlakavi s. (G. pilosa), čašasti s.(G. anisodonta), ta se pojavlja v 3 ekotipskih različicah, hrapavi s. (G. aspera), nemški s. (G. grmanica), avstrijski s. (G. ausdtriaca), ki se pojavlja v 3 ekotipskih različicah in zgodnji s. (G. lutescens), ki se pojavlja v 2 ekotipskih različicah. Znakov je toliko in takih, da se po fotki ne da reči, ker pač ne poznam vrst.
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Se mi zdi, da ni potrebe po točnem poimenovanju. Enostavno "luštne" so.

Še nekaj italijanskih.

Robertino

in še cvetoči por

mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Čudovito. H V A L A

Lepo bodimo, Mil
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Uf, un zgornji pajk je naravnost fantastičen Shocked

A tam med skalami pa ni bilo kakega motiva za od blizu-blizu? Sicer lepe fotke..._________________go with your instinct to live as you want
Robertino

Je razlika med blizu in blizu-blizu, kajne? Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Žlehtnoba je napisal/a:
Uf, un zgornji pajk je naravnost fantastičen

Nak, to pa ni pajek, to je suha južina. Se lepo vidi, da zadka nima preščipnjeno oddeljenega od glavoprsja, to pa je značilnost suhih južin (Opiliones).
Robertino

Tole je pa?

Robertino

Nekdo je "raziglil" ježa, in ga pojedel. Crying or Very sad

Robertino

Ni gnezdo, niso jajca, so mlade prašnice, ki...

... imajo miniaturno obiskovalko.

Bi se kdo rad stuširal?

Ista, le slikana z bolj odprto zaslonko.

Odgovori