Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2016
Pri meni se je prvi obarval en garten perle in en pendulina orange . Upam, da zdaj počasi le bo še kaj ...
Sicer pa je moja gomilasta greda tudi manjši živalski vrt - poleg vseh mogočih gosenic, stotnije kobilic in krastače si jo je za svoj dom izbral tudi gož. Vsako dopoldne parkira na istem mestu - nekje med jagodami in torej v neposredni bližini paradižnikov . Saj ne, da bi imela kaj proti, ampak vseeno me je pa strast vsakodnevnega privzdigovanja paradižnikovih vej nekolikanjce minila .
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Sicer pa je moja gomilasta greda tudi manjši živalski vrt - poleg vseh mogočih gosenic, stotnije kobilic in krastače si jo je za svoj dom izbral tudi gož. Vsako dopoldne parkira na istem mestu - nekje med jagodami in torej v neposredni bližini paradižnikov . Saj ne, da bi imela kaj proti, ampak vseeno me je pa strast vsakodnevnega privzdigovanja paradižnikovih vej nekolikanjce minila .
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
cinija1 je napisal/a: |
To je Ivas Sweet White. Pa še cela slika Je res zelo dober in sladek, kar mi je všeč. lp cinija |
Cinija, se mi je zdelo, da gre za mojega belčka, čeprav me je malo presenetilo, če bi bil multiflora. Na tej sliki se pa lepo vidi, da to ni, je pa res lepo roden.
Žal sem letos ostala brez obeh sadik, ker mi ju je že zgodaj pobrala plesen. Te lahko prosim za kako semenko, da pridem do sveže zaloge? Moja edina ostala semena so namreč iz 2012..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Hvala, cinija. Če pa ti rabiš karkoli, samo povej! _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
No, sedaj pa je sezona v polnem teku, danes nabral dobro kilo datljevega paradižnika Dasher in dobro kilo volovskega srca. Tudi prvi pelati Elba so že zelo lepo rdeči, ampak se jih mora nabrati malo več, da se skuha konkretna porcija za v lončke - bo treba še malo počakati za prvo rundo omak._________________kar zraste pač zraste
Malo sem pofotografiral nekaj značilnih tipov lista pri paradižniku.
So seveda tudi precejšnja odstopanja od posameznih osnovnih tipov, vendar bolj glede na velikost in gostoto listov.
Pri nekaterih tipih so listi izrazito majhni, bolj suličasti in pri nekaterih bolj redko nastavljeni na posamezni veji.
So tudi tipi, ki so nekoliko kosmati in tudi tipi, ki so bolj svetle ali bolj temne barve. Tudi v debelini lista je precej razlik. Nekatere sorte imajo mehke liste, nekatere pa bolj čvrste.
Glede na sorto paradižnika, so nekatere občutljive na pogoje rasti in se rade vihajo -zarolajo, kar ni nič narobe.
Tukaj so torej fotke.
Prvi tip je RL (regular leaf) - normalni paradižnikov tip lista.
Značilnost je, da imajo listi nazobčan rob :
Drugi tip je PL (potato leaf) - krompirjeve oblike list.
Značilno je da je rob lista brez nazobčanosti:
Tretji tip je rugose leaf - naguban tip lista- značilen za Dwarf-e.
Posamezni listi na veji so bolj gosto skupaj in listi so bolj kompaktni-čvrsti.
Je pa to v bistvu "podvrsta" RL:
Četrti tip je "podvrsta" rugose leaf in je značilna za MICRO Dwarfe (izjemno majhne rastline). Listi so precej širši in se na veji prekrivajo:
So seveda tudi precejšnja odstopanja od posameznih osnovnih tipov, vendar bolj glede na velikost in gostoto listov.
Pri nekaterih tipih so listi izrazito majhni, bolj suličasti in pri nekaterih bolj redko nastavljeni na posamezni veji.
So tudi tipi, ki so nekoliko kosmati in tudi tipi, ki so bolj svetle ali bolj temne barve. Tudi v debelini lista je precej razlik. Nekatere sorte imajo mehke liste, nekatere pa bolj čvrste.
Glede na sorto paradižnika, so nekatere občutljive na pogoje rasti in se rade vihajo -zarolajo, kar ni nič narobe.
Tukaj so torej fotke.
Prvi tip je RL (regular leaf) - normalni paradižnikov tip lista.
Značilnost je, da imajo listi nazobčan rob :
Drugi tip je PL (potato leaf) - krompirjeve oblike list.
Značilno je da je rob lista brez nazobčanosti:
Tretji tip je rugose leaf - naguban tip lista- značilen za Dwarf-e.
Posamezni listi na veji so bolj gosto skupaj in listi so bolj kompaktni-čvrsti.
Je pa to v bistvu "podvrsta" RL:
Četrti tip je "podvrsta" rugose leaf in je značilna za MICRO Dwarfe (izjemno majhne rastline). Listi so precej širši in se na veji prekrivajo:
Super Plamenka, ravno ti dve variaciji sta mi manjkali letos, da bi lahko priložil fotke. V bistvu bi morali imeti svoje ime tipa za tako izrazito drugačne liste.
Tale izraz "korenčkasti" tip mi je pa všeč.
Ga bom kar posvojil in upam, da se med ljubitelji paradižnika udomači.
Za tistega kosmatega pa je že uveljavljen izraz : Angora typeNazadnje urejal/a labia 27 Jul 2016 11:11; skupaj popravljeno 1 krat
Tale izraz "korenčkasti" tip mi je pa všeč.
Ga bom kar posvojil in upam, da se med ljubitelji paradižnika udomači.
Za tistega kosmatega pa je že uveljavljen izraz : Angora typeNazadnje urejal/a labia 27 Jul 2016 11:11; skupaj popravljeno 1 krat